måndag 31 augusti 2009

Aktieutdelning

Bloggen 40Procent 20år har en intressant topplista över bolagen med högst utdelning över en tioårsperiod, allt med information från hans egenskapade tjänst Börsdata. Tjänsten är väldigt värdefull för den som investerar med aktieutdelningar i åtanke, vilket med tiden kan innebära en bra extrainkomst eller ett sätt att öka sina investeringar.

Jag tänkte förklara både aktier och utdelningar närmare för nybörjare i ett kommande inlägg, så detta tipset får räcka så länge.

Livet är fullt av överraskningar

Ibland händer det saker i livet som tar en helt på sängen, oavsett om det är en trevlig eller obehaglig överraskning. Det kan vara en stor återbäring på skatten, ett jobberbjudande eller en människa man möter.

I mitt fall så träffade var jag ute på en liten krog i Göteborg i lördags, och träffade strax efter på en exflickvän som jag hade (för andra gången) en flirt med i våras men var tvungen att avbryta av olika orsaker. Det var ett väldigt oväntat, lite konstigt men trevligt möte. Om det är av godo eller ondo än återstår att se, jag kände iaf direkt att hon fortfarande har en plats i mitt hjärta.

Som om inte det vore nog så avslutade jag nyss ett telefonsamtal från ett nummer jag inte kände igen. Det var min 20 år äldre halvsyster som jag aldrig träffat som hade letat reda på mig och hade bestämt sig för att söka sina rötter. Jag blev minst sagt överraskad! Där ser man vad som kan hända, och när man minst anar det...får en verkligen att tro på att ingenting är omöjligt.

fredag 28 augusti 2009

Motivation är (nästan) allt

Anledningen till att jag startade den här bloggen, började intressera mig för ekonomi och överhuvudtaget har ett sparande beror på min motivation. Detta lilla ord är vad som driver var och en av oss till att vilja skapa en bättre tillvaro och trygghet för oss själva, starta företag och kämpa sig fram genom livet. Utan motivation skulle det inte finnas någon tillväxt eller fungerande samhälle.

Mitt intresse för ekonomi är ganska nytt, det är bara sedan två år tillbaka jag har sysslat med aktier och fondsparande. För lite över tre år sedan såg mitt liv helt annorlunda ut; jag mådde ganska dåligt psykiskt, var arbetslös, luspank och hade mer eller mindre tappat hoppet om att hitta ett jobb och kunna få kontroll över mitt liv och skapa mig den tillvaro jag ville ha.
Den största vändningen kom faktiskt när jag fick fast anställning, fick något meningsfullt att göra på dagarna och en lön som trillade in varje månad. I takt med att min ekonomiska frihet ökade så ökade även motivationen att göra något bra med pengarna, mer än att bara spendera dem på prylar.

Jag drömmer om, som så många andra, om ett liv där pengar inte är något problem och kanske även att driva mitt eget företag. Det sistnämnda vet jag inte än om motivationen kommer räcka till, men jag är säker på att jag kommer kunna leva ett bra liv utan att ständigt behöva vända mina sista slantar i slutet av varje månad.

Lite titt som tätt så diskuterar jag livsstil och privatekonomi med vänner, och ibland lägger jag märke till att vissa har brist på motivation. Motivation hänger tätt ihop med framtidstro på sig själv. Tror man att livet ständigt kommer gå emot en eller att man aldrig kommer få förverkliga sina drömmar, ja då lär man aldrig kunna göra det heller. Intalar man sig däremot att allt är möjligt och att det går bara man kämpar, då är man en bra bit på vägen.

Precis så fungerar även världsekonomin som styrs mer av psykologi än man kanske tror. Som jag tidigare skrivit i ett inlägg så krävs en grundläggande optimism världen över för att ekonomin skall kunna växa (eller bibehållas). Utan optimism och motivation finns det ingen mening med att investera.

Jag vet inte om detta är ett faktum eller min egen slutsats, men jag kan tänka mig att det ekonomiska intresset, sparandet och investerandet är betydligt vanligare hos människor som har ett positivt tänkande än hos folk som har det rakt motsatta. Tänker man negativt så ser man inte möjligheterna, bara svårigheterna.

Utan att göra för stora skillnader mellan samhällsklasser så tror jag att man kan se mönster även här. Har man haft en trygg uppväxt i en familj där pengar aldrig varit något bekymmer o kanske har en pappa med eget företag, då är antagligen förutsättningarna för ett positivt tänkande betydligt större än i en fattig familj. Ser man att pappa lyckats starta och driva sitt eget företag vilket han nu kan leva gott på, ja då kan minsann jag också.
Är pappa däremot en outbildad industriarbetare som blir varslad under en lågkonjunktur och familjen får det väldigt knapert, ja då är det kanske inte så konstigt om man får en negativ framtidstro.

Därmed är det inte sagt att man inte kan uppfylla sina drömmar bara för att man inte är född med guldsked i mun (eller silversked, vilket man föredrar), det handlar bara om att finna sin motivation för att kunna nå dit man vill.

Spartips #4 - Fondsparande

Mitt första sparande, bortsett från sparande på banken, var i fonder. För några år sedan var jag inte speciellt insatt i hur finansmarknaden fungerar, men eftersom jag var säker på att jag ville få mina pengar att växa insåg jag att jag behövde lära mig mer, och då blev första valet fonder.

En väldigt stor andel av alla vuxna svenska medborgare fondsparar. Många pensionssparar i PPM, har ett aktivt eller passivt sparande och många föräldrar fondsparar åt sina barn. Enligt min åsikt borde alla unga människor spara några hundralappar i månaden så fort man fått en egen inkomst, något som kan löna sig några år senare även om man inte har intresse av fonder.

Fördelen med att spara i fonder är att man inte behöver vara speciellt kunnig eftersom man lämnar ansvaret åt en förvaltare (t ex en bank) som tar ut en avgift för detta. Nackdelen med detta är att avgifterna varierar stort mellan förvaltare och fonder, och avgiften är sällan en indikation på hur bra avkastning förvaltaren lyckas prestera i fonden. Många gånger kan avgiften snarare vara en anledning att välja en annan fond.

Även utbudet av fonder kan förvilla den oinsatte då det finns väldigt stora mängder av fonder med lika eller olika inriktning. Att hitta guldkornen är inte det lättaste!

Hur fungerar fonder?

En fond placerar pengar åt sina sparare på olika sätt; i räntor, aktier, obligationer eller andra finansiella instrument. Olika fonder har olika inriktning, vissa satsar t ex på svenska småbolag medan andra investerar i specifika branscher eller världsdelar, eller en kombination av olika investeringsmetoder. Även kvalitén på fonder inom samma område kan variera stort sett till avkastning. Därför finns det betygsystem som skall ge kunden en fingervisning om hur väl förvaltad fonden är, även om man inte heller kan lita blint på detta. Morningstar är ett oberoende företag som rankar och betygsätter fonder för att underlätta för sparare. Dock är som vanligt det bästa att ta reda på allt du kan om det du vill investera pengar i.

Om du pratar med en bankman som ger dig råd för hur du vill investera kommer de nästan garanterat fråga hur stor risk du är villig att ta i förhållande till vilken avkastning du förväntar dig. En allmän regel i finansbranschen är: ju större risk desto större chans till bra avkastning. Mitt råd är dock att inte lyssna på bankmän som vill sälja in sin banks egna fonder till dig som kund, då dessa ofta presterar väldigt dåligt i jämförelse med fristående fondförvaltare. Kom även ihåg att alla förvaltare tar ut sina avgifter hur det än går för dina pengar, så man vill helst ha en bra avkastning för att kompensera för detta.

Räntefonder är i regel stabila och har liten risk, men låg avkastning. Aktiefonder har högst risk, men kan även ge störst avkastning. När bankerna ger råd om fondsparande är mina erfarenheter att de utgår ifrån att folk skall spara mindre summor regelbundet vilket i långa loppet skall vara bäst, genom låg- som högkonjunkturer med regeln att börsen alltid stiger över tiden. Detta är inte helt sant, men kanske bästa alternativet för den passive spararen som inte vill/kan engagera sig i börsens svängningar och konjunkturer.

För den aktive fondspararen finns det större möjlighet att få sitt sparkapital att växa om man följer konjunkturerna och placerar därefter. Bloggen Mot Miljonen har en kortfattad och enkel beskrivning på detta som jag verkligen rekommenderar.

Fördelar med fondsparande:
  • Bra för regelbundet sparande
  • Enkelt för passiva sparare
  • Mindre risk än direkt aktieägande
  • Stor valfrihet av investeringsområden och risk/avkastning
  • Skatt betalas automatiskt vid försäljning med vinst vilket förenklar deklarationen

Nackdelar:
  • Svårt att hitta bra fonder i det enorma utbudet
  • Fondförvaltare tar ut avgifter även om dina fonder går back
  • Omöjligt att hänga med i snabba svängar på marknaden (oftast tar det 3-4 dagar innan pengarna syns på fondkontot)
  • Avgifterna kan bli betydande i det långa loppet när du har större summor sparade
I valet av fonder finns det dock inga klara eller enkla svar, mer än att man får göra sin hemläxa och studera de fonder som verkar mest tilltalande. Historisk avkastning är ingen garanti för hur väl fonden presterar i framtiden, men kan vara en indikation på hur väl den är förvaltad. En sak är dock säker: när t ex Aftonbladet skriver om toppfonderna du skall spara pengar i, då är rusningen redan över sen länge!

torsdag 27 augusti 2009

Besök på jobbet

Idag passade jag på att göra ett besök på min (före detta) arbetsplats och snacka lite med arbetskamraterna där. Huvudsyftet var att lämna tillbaka mitt nyckelkort och även att hämta ett personligt omdöme jag bad min "förman" att skriva åt mig i förra veckan, något som han självklart inte hade gjort.

Hur som helst var det ganska trevligt att snacka lite med arbetskamraterna, jag hade trots allt inte träffat flera av dem sen i juni då jag blev uppsagd. Dock var det ganska tomt på arbetsplatsen, eller så kändes det iaf. Tre pers var sjuka och ett par inkl mig jobbar inte där längre. Det var en lite konstig känsla att vara där iaf, som om jag inte hör hemma där längre...fastän jag faktiskt fortfarande är anställd på pappret. Den starkaste känslan var dock att jag faktiskt inte vill tillbaka dit igen, jag känner att jag måste vidare och göra något annat i mitt liv, med studier som prioritet nr ett.

Vi får se vart livet tar mig, ibland tar det en helt annan riktning än man först planerat, men blir oftast bra i slutändan.

onsdag 26 augusti 2009

Retail and Brands, stanna kvar eller sälja?

Idag skriver Di.se om svenska Retail and Brands som driver bla Polarn & Pyret, JC mm ska ta in mer pengar genom dels en nyemission, och dels en riktad emission. Investerare är Konsumentföreningen Stockholm som är ett handelskooperativ, men som på senare tid mer liknat riskkapitalister genom ett köp i bl a Swedbank. De kommer efter avslutad affär bli storägare med 21.1% av rösterna i RNB.

Detta väcker en del oro inom mig, RNB gjorde nämligen en emission i höstas, och nu behöver de ännu mer pengar för att stärka företaget. Villkoren för nyemissionen är en ny aktie för sju gamla aktier, till en kurs på 6,15 kr. Jag tycker rabatten var lite väl låg, och om bolaget inte klarar att leverera ytterligare positiva nyheter vid nästa delårsrapport kan kursen mycket väl hamna under nyemissionskursen.

Det är dock ingen hemlighet att företaget har en del problem som gjort att RNB läckt pengar, och detta har gjort avtryck i kursen som fallit 90% under de senaste två åren. Frågan är bara om de kan få ordning på sin verksamhet igen och börja visa upp vinst, då kan de vara ett intressant innehav.


Frågan för mig nu är om jag skall sälja och ta hem en fin vinst och investera i ett annat bolag, eller stanna kvar och delta i nyemissionen i höst. Andra bolag jag tittat på är Fortnox som Mot Miljonen gjort en analys av, och som för övrigt lämnade en försiktigt positiv rapport idag.

måndag 24 augusti 2009

Turerna runt GGF fortsätter

Ny vecka, nya rubriker. Blåsten kring GGF (som jag tidigare felaktigt förkortat GGFX) tilltar med måndagens artiklar i gammelmedia.
I en radiointervju i P3 med Hans Pandeya idag erkände han att det kanske vore bra att avslöja vilka finansiärerna till köpet av Pirate Bay är. Bra tänkt, men lite sent kan jag tycka, speciellt om man vill behålla aktieägarnas förtroende fram till bolagsstämman som är bara om några dagar. Å andra sidan är nog inte Pandeya speciellt oroad då han äger 60% i GGF.

Aktien är fortfarande handelsstoppad på Aktietorget, styrelseordförande Magnus Bergman hoppade av i fredags och Pandeya har i sin tur anmält en f.d. styrelseledamot för förtal, sen denne har krävt honom på obetalda skulder.

Nu kan man visserligen tolka detta som att media har en negativ vinkling mot affären, men så här mycket oklara uppgifter kring ett företag bådar inte gott. Luftslott någon?

Läs den smått roande intervjun med VD Hans Pandeya i Di.se.
Även Günther Mårder från Aktiespararna ger sin syn på saken i SvD.

lördag 22 augusti 2009

Pirate Bay-affären bluff och båg från början?

Alla som hängt med någorlunda i debatten om fildelarsajten Pirate Bays öde kan knappast ha missat det påstådda uppköpet från Global Gaming Factory X, som tänkt sjösätta sajten som ett lagligt alternativ för fildelare. Både upphovsrättsinnehavare och fildelare skulle tjäna pengar på deras idé, som skulle möjliggöras genom teknik från bolaget Peerialism som skulle köpas för den nätta summan 100 milj kr.

Redan innan GGFX hade presenterat köpplanerna av Pirate Bay rusade aktien på Aktietorget, vilket har fått Finansinspektionen misstänksamma som nu skickat ärendet vidare till Ekobrottsmyndigheten. För alla som inte är insatta i finansbranschen kan jag berätta att man inte får läcka information i förväg som kan påverka aktiekurserna, utan skall hållas hemligt tills ett offentligt meddelande lämnas av företaget.

Som om inte detta är nog har ett par inblandade i affären hoppat av, och vd Hans Pandeya är enligt uppgift skyldig en fd styrelseledamot 4,75 milj kr som lånats ur företaget. Han har även stora skatteskulder hos Kronofogden sedan tidigare.

Än har inte GGFX presenterat varken hur själva köpet av Pirate Bay skall finansieras, eller kunnat presentera en teknisk lösning för hur sajten är tänkt att fungera.

Så vad kan man dra för slutsatser av den här soppan? Min är iallafall att man som aktieägare ska vara väldigt försiktig med vilka småbolag man väljer att investera i, det finns många skojare där ute som inte vill något annat än att presentera en "otroligt bra affärsidé" och lura av dig pengar. Det klassiska talesättet stämmer nog i detta fall: Låter det för bra för att vara sant, då är det antagligen inte sant heller...

Läs mer:
Dagens Industri
E24
SVD

fredag 21 augusti 2009

Utvärdering av min aktieportfölj

Jag har inte varit aktieägare mer än knappt två år, och har under denna tiden gått från att ha noll koll på börsen till intresserad av ekonomi och småsparare på amatörnivå. Något jag snabbt lärde mig (mycket tack vare Unga Aktiesparare där jag är medlem) var att köpa på botten och sälja på toppen.

När jag började gå in med pengar på börsen så stod den faktiskt som lägst, mitt i en finanskris och lågkonjunktur, vilket var förra hösten/vintern. Mitt innehav ser ni här till höger, och jag tänkte sammanfatta hur mina akter utvecklats sedan jag köpte dem. Notera att det alltså inte är någon veckouppdatering eller liknande.
Nu skriver jag dock detta när börsen är öppen, så ni får antingen ta siffrorna med en nypa salt eller så uppdaterar jag dem efter börsens stängning.

  • Hyway1 - Värdering okänd pga att företaget ännu inte är börsnoterat. Inköpspriset var dock 2000 USD.
  • Lundin Mining - En väldigt bra affär, +75,06%.
  • MobiSpine - En krydda i portföljen som har rusat under dagen, troligen inför delårsrapporten som kommer på måndag, +60,71%
  • Morphic B - Ett av mina första innehav som nybörjare på börsen, vilket också är ett av mina sämsta köp hittills. Köptes några månader innan börsen kraschade. -55,15%
  • PA Resources - Min satsning på olja har även den gått bra även om jag inte köpte på botten. +25,75%
  • PA Resources AB, KV1 - Konvertibel med årlig avkastning på 11% ränta. +75%
  • Retail and Brands - En chansning när det bara kom negativa rapporter från företaget, men som snabbt rusade uppåt i slutet av sommaren. +52,49%
  • Vostok Nafta Investment - Har gått lite trögt under sommaren, men ändå +20% sen köp.
Totalt för hela aktieportföljen: +26,26%

Hur börsen kommer utvecklas i höst vet ingen, den har trots allt haft två rejäla ryck uppåt under året, och ligger nu nära årshögsta. Aktieportföljen steg i värde under vårrusningen, men har legat mer stabilt under sommaren. Min uppfattning är dock att de flesta bolagen nu har en normaliserad värdering jämfört med väldigt låga förväntningar då börsen bottnade. Om företagen får svårt att leverera fler positiva nyheter riskerar vi nog att få en dipp på börsen i höst. Jag tänker dock ligga kvar långsiktigt med mina innehav och vänta på en högkonjunktur, så jag oroar mig inte speciellt mycket :)

Edit: Börsen stängde igår på årshögsta och jag har justerat siffrorna till senaste kurs vid stängningsdags.

torsdag 20 augusti 2009

En liten tankeställare

Jag tänkte länka till ytterligare en artikel från kvinnan bakom bloggen Köpstopp, denna gången om den starkt varierande köpkraften hos hushållen runt om i världen. Allt förklaras ganska bra med en bild, och demonstrerar tydligt hur bra ställt vi faktiskt har det här i Sverige.

Det ger onekligen lite perspektiv när vi här hemma gnäller över hur dyr t ex mjölken har blivit. En liten tankeställare till oss alla.

Undvik att låna snabba cash

Under gårdagen rapporterades det om hur antalet obetalda sms-lån har exploderat under året, och numera är det inte bara unga som skuldsatt sig utan även har en stor ökning bland medelålders kvinnor. En orsak tycks vara att betala av andra skulder med hjälp av sms-lån, hur nu det ska hjälpa? Sms-lånen har väldigt höga (ocker)räntor, så att betala av en skuld och få en ännu dyrare blir bara en ond cirkel.

Bloggen Köpstopp har ett bra inlägg om ämnet, mycket läsvärt. E24 har en artikel om kostnaderna för sms-lånen här.

onsdag 19 augusti 2009

Allmänna råd för att hålla nere kostnaderna

Det finns ett antal principer jag lever efter (eller försöker leva efter) för att inte pengarna ska försvinna iväg på totalt onödiga kostnader. Vissa kan tyckas självklara, men titta bara på programmet Lyxfällan så inser man snabbt hur dålig (obefintlig) koll vissa människor har på sin privatekonomi...

  • Konsumera inte på kredit. Det är pengar du inte än har, och kan därmed inte veta om du verkligen kommer få dem, dessutom får du betala hög ränta på krediterna.
  • Tänk till en extra gång innan du köper kläder, elektronik osv. Behöver jag verkligen det här? Handla inte på impuls.
  • När du ska handla något, ta dig tid att göra prisjämförelser på t ex Prisjakt. Du kan spara mycket pengar jämfört med fysiska butiker.
  • Gå igenom dina saker och tänk efter om du har något du inte har användning för längre, men som någon annan skulle kunna vilja ha. Sälj det på nätet.
  • Ha ett regelbundet sparande.
  • Gör upp en hushållsbudget.
  • Om du investerar pengar i fonder eller aktier, var säker på att du klarar dig utan dem under ett par års tid. Går kurserna ner vill du inte tvingas sälja med förlust.
  • Ta endast lån till nödvändigheter, t ex bostad o bilköp. Ta absolut inga s.k. sms-lån, gå till banken istället.
  • Ta cykeln istället för bilen till jobbet. Det sparar dig mycket pengar och skonar miljön.
  • Använder du sällan hemtelefonen, säg upp abonnemanget. Idag är det ofta billigare att ringa med mobil och man behöver inte längre telefonabonnemang för att ha bredband.
  • Baka hemma istället för att köpa i butik. Både billigare, godare och nyttigare!
  • Gör storkok när du lagar mat under helgen så har du lunch att ta med till jobbet veckan efter.
  • Byt ut dina glödlampor till lågenergi eller ännu hellre led-lampor. De är dyra i inköp, men håller mycket längre och drar mindre energi.
Som ni ser går ofta ekonomi och miljötänk hand i hand. Om vi inte tar hand om miljön i längden kommer vår ekonomi trots allt inte hålla. Saknas något? Kommentarer välkomnas!

måndag 17 augusti 2009

Samtal med trevlig granne

I eftermiddags ringde min granne på dörren. Han ville egentligen fråga om det var något problem med mitt trådlösa nätverk, då jag är snäll och låter honom snålsurfa på det. Det var något problem med min router, men det var snabbt åtgärdat med en omstart.

Hur som helst kom vi in på hur det är att vara arbetslös, då han varit det större delen av året. Han tillhör visserligen en annan a-kassa än mig, men för hans del tog det 2,5 mån innan hans första utbetalning kom. Min a-kassa tror jag är än mer belastad nu under lågkonjunkturen, så jag kan nog inte räkna med att få ut en krona innan årets slut. Tur att mer pengar trillar in innan dess så jag får leva på besparingar.

Min granne verkar ha ett liknande ekonomiskt tänkade som mig, till min förvåning. Han lever också billigt som jag (vi har för övrigt samma hyra då vi bor i samma hus), och har ingen bil vad jag vet. För hans del var det inga problem att leva på besparingar under tiden a-kassan dröjde, tack vare en buffert. Det visade sig att även han är aktiesparare, vilket vi iofs inte diskuterade så mycket, men tillräckligt för att jag skulle veta att mina investeringar låg bättre till värdemässigt, höhö... :P

Mina närmsta vänner kan nog faktiskt tycka jag är lite tråkig de gånger jag börjar snacka ekonomi, trots att det faktiskt är något som berör oss alla. Privatekonomi är iallafall något alla kan relatera till, och utbyta tips för sparande med varandra.

söndag 16 augusti 2009

Tuffa tider väntar?

Som jag tidigare skrivit så är jag arbetslös, eller iaf om ca en månad löper min uppsägningstid ut och då väntar a-kassa, vilket kommer bli en omställning i mitt liv, mestadels till det sämre. Jag har ända sedan jag fick besked om uppsägning haft investeringsstopp, och till viss del köpstopp. Hade gärna velat köpa mer aktier och även lite guld, men jag känner helt enkelt att jag antagligen kommer behöva pengarna mer på banken framöver som arbetslös. Man ska trots allt inte investera pengar på börsen som man inte har råd att förlora, eller inte klarar sig utan under ett par års tid.

Framtiden för mig känns just nu lite osäker. Planen är att komma in på universitetet till våren snarare än att söka jobb, då jag inte har någon utbildning i grunden så är mina chanser att hitta ett jobb jag trivs med relativt små, speciellt i dessa tider. Fram tills dess jobbar jag på att läsa upp ett par gamla gymnasiebetyg (dvs sonar för gamla synder från ungdomen då man var skoltrött och hade dåligt med motivation).

Rent ekonomiskt går det ingen nöd på mig, jag bor och lever ganska billigt så att överleva på a-kassa tills jag antingen får jobb eller börjar studera är inga problem. Däremot blir det tuffare att leva på studielån i tre-fyra år... men då får jag verkligen en anledning i att blogga om hur man lever billigt!

Jag tackar för övrigt mannen bakom Mot Miljonen för att han gav mig lite exponering på sin blogg, och för hans intressanta inlägg. Kolla in där om ni inte redan gjort det!

Inneboende - en prövning

Nu har jag städat här i min lägenhet men var tvungen att ta en paus och äta lite. En kompis från Vaggeryd i Småland är på väg hit för att bli inneboende hos mig under två veckor tills hon får tillgång till sin andrahandslägenhet i gbg där hon börjar plugga imorgon.

Det kommer bli både roligt och lite läskigt, jag har inte haft nån som bott här på sex år och är väldigt van vid att att göra som jag vill här hemma. Trevligt med sällskap (vi känner varandra ganska bra) men kommer bli en prövning för mig att behöva anpassa mig efter någon annan här hemma. På det hela taget kommer det nog gå bra, handlar trots allt bara om två veckor :)

Dessutom kommer jag ta in lite hyra för husrummet, men det blir bara en småsumma för så kort tid, men iaf. Nu skall jag fortsätta med söndagsstädningen!

lördag 15 augusti 2009

Spartips #3 - Gör en månadsbudget

Gör en månadsbudget

För att lättare kunna spara pengar mer än att bara sätta över valfri summa på sparkontot varje månad, så behöver du få en bra översikt över din ekonomi. Att göra upp en budget är det bästa sättet att få en överblick över dina inkomster och dina utgifter. På så vis kan du lätt se om du kan skära ner på några utgifter, varav vissa kanske är helt onödiga. Här nedan kommer jag utgå ifrån ett ensamhushåll, är ni två i hushållet bör ni ha varsin budget, plus ev en hushållsbudget för gemensamma utgifter.

Det är inte speciellt svårt att lägga upp en månadsbudget, men kräver lite tid och att man har koll på sina papper. Först och främst, kolla upp vilka inkomster du har, vilket inte borde vara speciellt svårt om du har en fast lön eller studiebidrag/lån. Siffrorna staplar du upp i förslagsvis Excel eller liknande program för att få en bra överblick över din ekonomi.

Nästa steg är att få koll på utgifterna. Det är den här biten som är den tidskrävande om du inte har gjort detta förut. Jag har för vana att spara alla mina pappersfakturor för att få en bra överblick över vilka räkningar som är betalda, och har man alla papper i ordning är det lätt att se hur stora utgifter man har varje månad, och om det finns något man kan skära ner på.

Om du är ambitiös, spara alla kvitton och gå igenom dem i slutet av månaden. Vem vet, du kanske kommer hitta en massa onödiga utgifter du kunde klarat dig utan!

Dela upp dina utgifter i olika kategorier, anpassat efter ditt eget liv.

Exempel:

  • Fasta utgifter (hyra, bredband, tv-avgift, försäkringar, månadskort för resor osv)
  • Rörliga utgifter (mat, mobiltelefon, el, bensin osv)
  • Övriga utgifter (kläder, bio, andra nöjen)
Med en budget får du lättare att se hur mycket det kostar att leva varje månad, och hur mycket du kan spara till din buffert eller till saker du vill köpa. Tänk på att även små utgifter som inte känns så stora kan bli mycket pengar i slutändan. Om du t ex spenderar 500 kr på en kväll på krogen (inget ovanligt) varje fredag när arbetsveckan är slut, så är det ändå 2000 kr varje månad du festar upp. Det är 24 000 kr på ett år! Jag menar inte att man inte ska kunna roa sig, men att man ska tänka igenom om det är värt kostnaden och därefter prioritera sina utgifter. För mycket av det goda är trots allt aldrig bra ;)

Om ni tycker jag har missat något eller har något att lägga till mottages kommentarer varmt.

fredag 14 augusti 2009

Dagens väntade fortsättning i Spotifydebatten

Precis som väntat skulle gårdagens uttalande i Aftonbladet av Magnus Uggla väcka uppmärksamhet, och idag är det Petters tur att klaga på ersättningen från Spotify. Vad jag skulle tycka vore intressant att se är vilken ersättning artisterna jämförelsevis får för en spelad låt på radio eller för en såld låt i t ex iTunes.

Det som förvånar mig är att artisterna själva inte fått reda på av skivbolagen hur mycket de tjänar på Spotify, eller inte tagit reda på det tidigare. Dessutom, vilken roll fyller egentligen skivbolagen i fallet med Spotify (förutom att bita handen som föder dem), då musiken skulle kunna gå direkt från producent till konsument utan en onödig mellanhand som tar större delen av intäkterna.

Detta kanske inte så relaterat till privatekonomi, men jag tycker ändå det är en intressant debatt som bör uppmärksammas.

torsdag 13 augusti 2009

Spotify inte bättre än Pirate Bay enligt Magnus Uggla

Spotify sågs av många som den bästa kompromissen mellan att ge artister ersättning för sin musik samtidigt som internetanvändare fick snabb tillgång till låtarna, men nu verkar det som fenomenet har samma förlorare som tidigare i fildelningsdebatten, nämligen artisterna.

Enligt Magnus Uggla är ersättningen från Spotify usel, och i en artikel i Aftonbladet gör han ett ganska roligt uttalande som visserligen är ganska talande om hans åsikter om Spotify. Tanken med Spotify var ju att artisterna skulle tjäna på lösningen samtidigt som användarna skulle gå ifrån fildelning till fördel för tillgängligheten. Nu har användarna inte mycket att klaga på (bortsett från utbudet i Spotify möjligen enligt min åsikt), men frågan är om fler artister kommer följa i Ugglas spår och låta ta bort sin musik från nätverket?

Jag har visserligen inga siffror på hur mycket varken Uggla eller någon annan artist får i ersättning för sina spelade låtar, han kanske bara är girig, vad vet jag? Så som läget verkar nu med dagens artikel så låter det dock som artisterna återigen är förlorare, och skivbolagen vinnare (Sony som Ugglas musik ligger på äger 6% av Spotify, något de behövde betala endast 30 000 kr för). Men handen på hjärtat, är det verkligen någon som blir förvånad?

Börsen uppåt igen

Jag har för en stund sen druckit mitt morgonkaffe och har suttit och läst nyheter och bloggar ett tag. I skrivande stund är börsen upp 1,41%, totalt hela 34,2% i år. Frågan är om man ska känna sig glad över att ens aktieportfölj går bra eller om man ska oroa sig över att marknaden haft alldeles för bråttom? Som alla vet kommer för eller senare en rekyl efter en stor uppgång eller nedgång, det är ju så börsen fungerar.
Många företags aktier har stigit avsevärt under året, efter att tidigare fallit ordentligt efter bolånekrisen i USA. Samtidigt sparkas folk fortfarande från sina arbetsplatser, mängder med framförallt småföretag går i konkurs, och så sent som igår läste jag att Sverige nu har fallande priser och alltså befinner sig i deflation. Nog känns framtiden osäker alltid... men jag låter nog mina pengar ligga kvar på börsen tills vidare. Jag har inte kunskapen att tajma in upp- och nedgångarna hela tiden, så istället för att sälja av och håva in vinsten så ligger jag kvar under en längre tid medan börsen klättrar uppåt. Min aktieportfölj ligger ca +20%, vilket jag måste säga att jag är nöjd med, speciellt med tanke på att jag faktiskt inte intresserat mig för aktier i mer än 1,5 år.

Så hur kommer resten av året gå, bättre eller sämre än +34,2%?

onsdag 12 augusti 2009

Vem i hela världen kan man lita på?

Sitter just nu och ser på TV4-nyheterna där SAS krissituation presenteras. Jag följer nyhetsflödet dagligen, både inom ekonomin och i allmänhet, och det är lätt att bli nedstämd av alla negativa rubriker om världens och Sveriges ekonomiska tillstånd.

De flesta jag känner är totalt ointresserade och därmed oinsatta i börsen eller ekonomin i stort, vilket jag tycker är lite synd. Håller man sig uppdaterad kan man tjäna pengar om man har bra tajming och blickar framåt, men ignorera landets ekonomi kan man bara göra tills man upptäcker hur dyr maten har blivit eller när man blir uppsagd från jobbet pga arbetsbrist eller i värsta fall pga en konkurs. Samtidigt får man väl inse att alla kan inte tänka som jag och vara intresserad av samma saker. Pengar är trots allt inte allt här i livet, men det är en stor del som vi alla är beroende av och det är motivation nog för mig för att jag skall vilja veta mer om hur ekonomin fungerar.

Jag råder dock alla att läsa och lyssna på nyheter, men att inte svälja allt med hull och hår utan att vara kritisk. Om man är någorlunda uppmärksam på nyhetssajter som t ex Aftonbladet, Dagens Industri mfl så ser man snabbt att de gärna vänder kappan efter vinden vad gäller ekonominyheter. Ena veckan uttalar sig någon s.k. expert om att "nu är botten nådd!", för att i nästa vecka säga att det kommer bli ännu tuffare innan det vänder.

Samma sak gäller köptipsen för fonder och aktier, något dessa medier presenterar titt som tätt. I regel kommer de "heta fondtipsen" alltid för sent, när vissa fonder redan har stigit en bra bit, då hoppar medelsvensson på tåget och köper. Strax därefter sjunker de när stora investerare säljer, med fallande kurser som följd. Förlorare blir alltså medelsvensson.

Dock så kan varken jag eller någon annan säga vilka nyheter man ska lyssna på. Jag föredrar att hänga med i nyhetsflödet så gott det går, sålla ut information, dra egna slutsatser och hoppas på att det blir bra i slutändan, vilket hittills har gått ganska bra.

En sak som iallafall är säker: utan en grundläggande framtidstro i samhället i allmänhet och i finansvärlden i synnerhet, så kommer det garanterat att bli tuffare för alla.

Spartips #2

Spara pengar i en buffert

Något som alla bör ha är en buffert med sparpengar som kan användas till framförallt oförutsedda utgifter - dyra tandläkarbesök, bilreparationer eller andra saker som kan komma oväntat. Något man INTE skall göra är att flytta över de sista slantarna från lönekontot till sparkontot i slutet av månaden, då risken är stor att man redan konsumerat upp alla pengar från senaste lönen. Nej, flytta över en realistisk summa direkt när lönen kommit in på kontot (detta kan din internetbank göra automatiskt åt dig varje månad) till ditt sparkonto. På så vis "ser" du aldrig de pengarna när du plockar ut kontanter ur bankomaten eller när du betalar med kort, och du lär dig då att anpassa dig efter de pengarna du har kvar efter sparandet. Man tenderar nämligen att anpassa sin konsumtion efter sina tillgångar, oavsett hur lite eller hur mycket man tjänar. Ju mindre du vänjer dig vid att spendera varje månad, desto mer kan du spara.

När undertecknad var i början av 20-årsåldern hade jag inte fast jobb, men ändå en inkomst på runt 10 000 kr efter skatt. Jag bodde lika billigt som jag gör nu, om inte billigare men ändå var lönen helt slut sista veckan innan nästa löning, utan att jag fick sparat en enda krona. Vart pengarna tog vägen visste jag inte, jag hade ju inte köpt dyra prylar? Bara en fika här, ett par krogbesök där...

De senaste åren har jag haft jobb och en mycket bättre inkomst, och utan kostsam eller onödig konsumtion har jag kunnat spara runt 6000 kr i månaden, vilket inte alls är illa för någon som inte är höginkomsttagare.

Hur mycket klarar du av att spara varje månad?

Nytt inköp

På fredag om jag har tur, kommer en mediespelare på posten som jag har beställt, nåt jag ser väldigt mycket fram emot. Det är nåt jag känner att jag skulle ha stor nytta av, att ha alla filmer o tv-serier enkelt samlade i en o samma låda framför teven. Att jag valde att nämna detta här är inte för att slå ett slag för konsumtion, utan för att jag valt att köpa produkten begagnat på Tradera i stället för att köpa en ny, vilket blev ca 600 kr billigare :)
Glöm inte att allt sparande helst skall leda nånstans, och pengar gör ingen riktig nytta förrän de omsätts till något konkret. Det gäller helt enkelt att välja sina inköp och inte låta pengarna försvinna på onödigheter.

Detta inlägg kan låta som reklam, men jag får inte betalt för att skriva om Tradera.

tisdag 11 augusti 2009

Spartips #1

Spara växelpengar i sparbössa

Att få lönen att räcka hela månaden kan vara väldigt svårt för vissa, svårt om man inte har en sparplan. Ett enkelt tips jag har är faktiskt en sådan sak som man fick lära sig som liten - använd sparbössa! I mitt fall har jag en liten yoghurthink som jag slänger alla växelmynt i när jag kommer hem. Min plånbok är ändå för liten för att ha full med mynt.

Jag började spara småslantar på detta vis i vintras, och igår räknade jag dem för att se hur mycket det hade blivit under året.

Det hade blivit hela 931 kr! Om pengarna nästan är slut på lönekontot och du inte vill ta från sparkontot för att överleva månaden, då är sparbössan en utväg. Eller ännu bättre, sätt in pengarna på banken och investera dem i något.

måndag 10 augusti 2009

Nuvarande tillgångar

I nuläget kunde livet ur ett ekonomiskt perspektiv vara bättre, jag blev uppsagd pga arbetsbrist i juni, en direkt följd av lågkonjunkturen. Beskedet kom inte helt oväntat och jag blev faktiskt upprymd eftersom jag äntligen fick en spark i baken att förändra mitt liv då jag hade insett att jag ville vidare, men var för bekväm för att ta tag i saken. Ett jobb att gå till varje dag och en fast månadslön gör en bekväm, lite för bekväm faktiskt...

Hur som helst, under det senaste året har jag trots allt hunnit spara ihop och investera följande:

  • ca 15 000 kr i fonder
  • 33 000 kr i aktier på Stockholmsbörsen (OMXS)
  • 15 000 kr i ett onoterat företag utomlands som sysslar med ny teknik, dvs miljövänlig energiutvinning
  • 30 000 kr i buffert
  • ca 4 000 kr i ädelmetaller, i detta fallet rent silver
Totalt ca 97 000 kr, något jag är ganska nöjd med med tanke på att jag även är en elektroniknörd och gärna köper nya prylar! Jag räknar dock inte in mina ägodelar till mina totala tillgångar med tanke på hur snabb värdeminskning dessa innebär. Jag köpte t ex en tv för 17 000 kr för ganska precis ett år sedan, den skulle jag få max 10 000 kr för om jag sålde den idag. Fonderna ligger för övrigt totalt fortfarande på minus, medan aktierna gått bra pga att jag investerade när börsen låg som lägst pga lågkonjunkturen.

Jag är/var låginkomsttagare (eller medel möjligen), men har kunnat spara stor del av min lön tack vare att jag bor billigt, inte har bil och för att jag enligt mig själv har ett smart ekonomiskt tänkande. Anledningen att jag skrev "är/var" beror på att jag än inte börjat använda mig av a-kassan, något jag inte ser fram emot men det blir en prövning :)

Fortsättingsvis kommer jag presentera olika tips för att få pengarna att räcka längre, olika möjligheter för att få dina sparpengar att växa, samt redovisa hur min egen ekonomi utvecklar sig (eller krymper).

Om Smart Privatekonomi



Smart Privatekonomi skrivs av Herr K som bor i Alingsås, är av årgång 1982 och för närvarande arbetslös. Mitt växande intresse för ekonomi fick mig att starta denna bloggen i augusti 2009. Dels för att upplysa om privatekonomi och olika sparformer för framförallt nybörjare, men även för att motivera mig själv till att lära mig mer om finansmarknaden, eget företagande och passiva inkomster.

Vid sidan av mitt arbetssökande och flyttplaner till Göteborg, så har jag börjat intressera mig för sökmotorsoptimering (SEO) som passiv inkomst, något jag börjat testa på under slutet av 2009 och kommer att fortsätta skriva om i bloggen. Mina SEO-sajter ligger på webhotellet som jag rekommenderar för deras bra priser och goda kundservice.

Förutom Smart Privatekonomi skriver jag då och då på GuldSilver.info där jag upplyser om investerande i ädelmetaller.

Har ni några frågor angående bloggen, annonsplatser, länkutbyte eller något annat är ni välkomna att kontakta mig på: smart.privatekonomi(at)gmail.com.
Relaterade inlägg