torsdag 12 november 2009

Allemanskonto som ny sparform?

Igår skrev man på Spara.nu om det s.k. Allemanskontot, en sparform som skall både gynna spararen, staten och företagen genom andra regler än vad en aktiedepå eller kapitalförsäkring har idag. Redan för ett halvår sedan framförde Aktiespararnas Günther Mårder detta till finansmarknadsminister Mats Odell, men sedan dess verkar ingenting ha hänt.

Nackdelen med dagens vanliga aktiedepå är den höga reavinstskatten, men fördelen är att man kan göra förlustavdrag i deklarationen. Kapitalförsäkringens baksida är den årliga beskattningen på hela innehavet, även om reavinstskatten är avdragen. Aktiedepån är billig för långsiktigt sparande, men hämmar kapitaltillväxten genom skatt på utdelningar. Kapitalförsäkringen gynnar daytraders men missgynnar långsiktiga investerare.

Tanken med Allemanskontot är att man skall behålla de goda delarna med en kapitalförsäkring, samtidigt som innehavaren bl a ska kunna fortsätta stå som ägare till aktierna och därmed kunna gå på bolagsstämmor, något som idag inte är möjligt idag. Själv är jag positiv till detta, efter att ha lärt mig om både traditionell depå och kf så har jag insett att det inte finns något 100-procentigt bra alternativ för oss aktiesparare.

Dock så tycker jag fortfarande något borde göras åt beskattningen, och underlätta för långsiktiga investerare (vilka i längden gynnar företagen). De som satsar stort och långsiktigt på aktiesparande genom t ex utdelningsinvesterande (för att på sikt bli ekonomiskt oberoende) får idag problem i bägge befintliga sparformer.

Som jag skrev ovan så beskattas utdelningar i en depå, vilket ger sämre avkastning och mindre pengar att återinvestera. I en kf är utdelningarna skattefria, men däremot beskattas hela ditt kapital. Just nu ligger avkastningsskatten på låga 1,05%, men den kommer garanterat att höjas de närmsta åren. 2-3% i skatt årligen blir ganska saftigt för den som sitter med stora innehav, och försämrar den långsiktiga kapitaltillväxten. Dessutom kan man idag ofta plocka ut hela eller delar av sitt innehav innan årsskiftet och därmed slippa beskattning, vilket staten förlorar intäkter på.

I EU och OECD-länderna ligger Sverige i toppen med reavinstskatt och utdelningsskatt på aktier, se denna pdf och denna artikel. Vissa länder har slopad eller sänkt skatt för dem som har långsiktiga innehav, för att gynna investeraren som därmed gynnar företagen.
I Sverige känns det som att man inte ska kunna bli rik genom hederligt lönearbete eller långsiktigt investerande...

Om Mats Odell och övriga styrande politiker tar till sig förslaget om Allemanskontot återstår att se. Sänkt skatt på aktier vore nog för mycket att begära, men man tycker att alla dessa skatter försvårar för många blivande miljonärer. Det är trots allt en liberal regering vi har vid makten.


Läs mer:
Kapitalförsäkring - Så fungerar den

4 kommentarer:

Anonym sa...

Förmögenhetsskatten är avskaffad i Sverige sedan 1 januari 2007.

J sa...

Å andra sidan är det nog inte konstigt att storåkers är för något som kan frigöra kapital och göra det enklare att byta aktier. Courtage är ju hans levebröd. Annars ett bra skrivet inlägg!

Herr K sa...

Anonym: tack för påpekandet, verkar som pdf:en jag hittade var gammal. Skall ändra detta genast!

J: visst är det så, en bank talar självklart i egen sak när man lever på courtage. men visst vore det trevligt med ett system som alla vinner? :)

inte miljonär än sa...

Tycker ju själv att kapitalförsäkringen är en riktigt bra sparform för även långsiktiga, det skall till rejäla summor för att det i nuläget skall bli större skatter. Det ligger väl runt 1% idag och det tycker jag är bra. Däremot skulle nog jag dra över mitt sparande till en vanlig aktiedepå om konjunkturläget är på topp och man förväntar sig mer förlustaffärer... Men som vanligt är det ju mäkta svårt att pricka sådant..

Bra och informativt inlägg!!

Relaterade inlägg