tisdag 15 september 2009

Grunderna i aktiesparande

Det vanligast förekommande typen av investerande i ekonomivärlden är antagligen aktier. Undertecknad började först intressera sig för fondmarknaden, något jag nu i stort sett övergivit till förmån för aktiesparande.


Det jag först tyckte var lite läskigt med aktier var den direkta exponeringen mot börsen och risken som följde med den. Idag ser jag de snabba och ibland stora svängningarna som möjligheter i stället. I detta inlägget tänkte jag ta upp några grunder man bör känna till som aktieägare, men täcker verkligen inte alla aspekter. Innehållet är dock riktat till de som är nybörjare eller nyfikna på aktiemarknaden. Jag utgår även från aktiehandel utan kapitalförsäkring.


Aktien - En del av ett företag

En aktie var förr ett fysiskt värdepapper, på vilket står skrivet att du äger en andel i ett företag, en lika stor andel som alla andra som äger en aktie av samma typ. Som ägare till en del i ett företag har du även rösträtt vid bolagsstämmor och rätt till utdelning av företagets vinst, om det beslutats att en sådan skall ges. Idag sköts dock i all aktiehandel på börser elektroniskt och aktieinnehaven är registrerade i en depå i stället för att handa med fysiska värdepapper.

Anledningen till att aktiebolag finns är bland annat att sprida risken som är förknippad med företagande, och att snabbt kunna få in riskkapital från marknaden när investeringar skall göras. Om ett företag skulle gå omkull blir den ekonomiska förlusten spridd över samtliga aktieägare snarare än att en eller ett par personer förlorar allt. Ett aktiebolag har alltså många mindre ägare till skillnad från egenföretagare som själva får ta hela smällen om verksamheten går omkull.

Företagen går en balansgång hela tiden för att attrahera marknaden till att köpa deras aktier och därmed stärka företagets aktiekapital. Man brukar säga att priset på en aktie inte är baserat på ett företags läge idag, utan baserat på förväntningar om hur det kommer gå i framtiden.

Tror marknaden att det kommer gå bra för ett företag, då köper man aktier i hopp om att de skall öka i värde, och säljer eller avstår köp om man tror det kommer gå dåligt på kort eller lång sikt. Tittar man på hur börsen eller individuella aktier utvecklar sig en dag på börsen så ser man snabbt att det går upp och ner hela tiden, men oftast uppåt över tid (vilket varierar efter framförallt konjunkturerna).


Vad behöver man för att börja aktiespara?

Först och främst behöver man kapital, dvs pengar man kan klara sig utan under några månader eller år. Man vill inte tvingas sälja aktier som gått back och göra en förlust, bara för att det är slut på sparkontot. Förluster kan dock undvikas om man tänker långsiktigt. Tänk på detta: Man har inte tjänat eller förlorat några pengar förrän man sålt aktierna! (Bortsett från om företaget går i konkurs, då blir dina aktier värdelösa).

Du behöver även ett VP-konto anslutet till en aktiedepå, något du enkelt kan skaffa hos din egen bank för att köpa och sälja aktier hemma framför datorn via internetbanken. Det kan vara värt att kolla upp vilka aktiemäklare som har lägst avgifter, då alla tar ut ett s.k. courtage, dvs en avgift vid varje affär du gör. Detta är en kostnad som uppstår varje gång du både köper och säljer.


Analysera!

Nästa steg är att studera aktiemarknaden och läsa på om de företag du vill investera pengar i. Du vill inte köpa någonting du inte vet om, eller hur? Jämför med att man vill provköra en bil innan köp, samma sak gäller för aktier. Sätt dig in i företagets verksamhet, läs rapporter och studera deras redovisningar för att bilda dig en uppfattning om hur stabila de verkar, och om det finns potential för framgång. Det kan vara en hel vetenskap att förstå sig på alla siffror och definitioner i en delårsrapport eller i analyser men jag tänker förklara de olika analyserna i ett kommande inlägg.

När du bildat dig en uppfattning om vilket/vilka företag som är värt dina pengar, köp ett antal aktier för valfri summa. Tänk på att köper du aktier för småsummor så blir genomsnittspriset högre än nödvändigt pga courtaget som fördelas lika på varje aktie. Dessutom, går det bra för företaget du valt att investera i så blir din vinst större ju fler aktier du har, men även tvärtom om det går dåligt. Återigen: du har inte tjänat eller förlorat något förrän du säljer.


Bilda dig en egen uppfattning

Ett fel som många oinsatta gör är att lyssna för mycket på kvällstidningarnas s.k. "heta köptips" inom aktier eller fonder. Dessa tipsen kommer i regel för sent när en bransch eller ett specifikt bolag redan haft en kraftig uppgång. När medelsvensson läser detta och börjar köpa så säljer storspelarna på börsen sina tunga innehav och tar hem en fin vinst, kursen sjunker och medelsvensson blir förlorare. Bilda dig din egen uppfattning!

Många småsparare är passiva aktieägare, dvs de köper aktier i ett bolag och äger sina aktier under flera år, men hänger inte med i informationsflödet eller svängningarna på börsen. Detta kan både vara bra och dåligt. Långsiktighet är mestadels bra, men är man passiv missar man lätt topparna och bottnarna (vilka visserligen inte är lätta att tajma in för någon).
Man har dock mycket större chans att göra en bra affär om man hänger med, läser nyheter och har allmän koll på det ekonomiska läget i världen och i Sverige. Köp på botten och sälj på toppen!


Emissioner

Då och då (speciellt under det senaste året) utannonserar företag en så kallad nyemission. Det innebär att företaget ger ut nya aktier i syfte att få in mer kapital från marknaden. Detta kan ibland tas emot negativt, eftersom det kan ge intryck av att företaget befinner sig i stort behov av nytt kapital, men kan även bero på att man vill göra stora investeringar man inte vill låna pengar till.

Ibland väljer man att göra en riktad emission, dvs en eller flera enskilda investerare får en exklusiv rätt till att köpa in sig i företaget. Detta är negativt för övrigt aktieägare, då aktiemängden spädes ut med en sänkt kurs relativt till antalet nyemitterade aktier som följd. Det vanligaste är dock företrädesemissioner, vilket innebär att samtliga befintliga aktieägare har företräde till att teckna nya aktier före övriga marknaden, ofta till ett förmånligt pris.

Teckningsrätter delas ut till alla befintliga aktieägare som antingen kan välja att behålla dem för att senare köpa fler aktier, köpa fler teckningsrätter för att ytterligare utöka sitt innehav eller sälja dem. Det stora misstaget många småsparare gör som inte hänger med är att inte göra någonting. Vill man inte delta i nyemissionen bör man sälja teckningsrätterna så fort som möjligt, annars blir de värdelösa när väl emissionen är genomförd. Dessutom sjunker aktiekursen, så vill man behålla värdet på sitt kapital måste man skjuta till mer pengar genom att delta, annars riskerar man se sitt innehav minska kraftigt i värde.

Man kan dock sälja hela sitt innehav för att senare återköpa till lägre kurs när nyemissionen väl är genomförd. Dock så skickas brev ut till alla aktieägare för att erbjudas att delta, så är man bara uppmärksam bör man inte missa tillfället.


Fördelar med aktiesparande
  • Direkt ägande i företag
  • Chans till stora vinster
  • Endast courtage, inga förvaltningsavgifter
  • Bättre avkastning över tid än t ex sparkonto
  • Full kontroll över vilka bolag du vill investera i
  • Du kan dra av förlustförsäljningar i deklarationen
  • Du kan på lång sikt få en passiv inkomst genom utdelningar

Nackdelar med aktiesparande
  • Hög risk
  • Kan vara krångligt att redovisa affärer i deklarationen
  • Du får själv betala vinstskatt när du deklarerar
  • Stort engagemang krävs för att undvika att göra dåliga affärer
  • Svårare att investera på utländska börser jämfört med fondsparande


Sammanfattning


Kort och gott är aktiesparande förknippat med risk, som med det mesta inom finansvärlden. Med lite tur och kunskap kan man dock tjäna pengar på aktiehandel, men även förlora pengar. Investera därför inte med kapital du inte har råd att förlora!


    För den som vill läsa mer om grunderna rekommenderas Aktieboken som är gratis från Freebook. Såg precis att man tyvärr inte kan beställa enstaka exemplar från hemsidan, men den finns antagligen tillgänglig gratis på andra ställen, exempelvis skolor.

    Även Aktiespararna har bra information.


    Läs mer:
    Vad fyller aktiemarknaden för funktion?
    Kapitalförsäkring - Så fungerar det
    Utdelningsinvesterande eller spekulerande?

    5 kommentarer:

    john sa...

    Mycket bra skrivet!

    För nybörjare som oroar sig för den årliga deklarationen kan Kapitalförsäkring vara ett alternativ.

    //John på Ekonomisk trygghet

    J sa...

    Grym sammanfattning!

    Herr K sa...

    Tackar, jag tänkte faktiskt ta upp kapitalförsäkring framöver :) Jag har själv inte någon sådan själv, men kan mycket väl tänka mig att skaffa och kan vara bra att upplysa andra om för och nackdelar.

    J sa...

    Jag tänkte faktiskt slänga ut den frågan på bloggen igår ifall nån kunde dra det lite noggrannare men det blev inte av. Gör jättegärna det! Själv har jag skrivit lite om skog nu.

    Herr K sa...

    J: Då ska jag sätta mig och efterforska någon dag framöver. Behöver själv lära mig lite mer om kapitalförsäkringar, så det är ju ett bra tillfälle.

    Relaterade inlägg