lördag 9 januari 2010

Spartips #6 - Aktiesparande

Tidigare har jag skrivit om att spara i fonder, något som är bra för framförallt nybörjare. Man behöver dock inte vara expert på börsen för att aktiespara, och är något fler borde göra än att fondspara eller låta pengarna ligga på ett bankkonto.


Fördelen med fonder är framförallt att man kan vara passiv i sitt sparande om man tänker långsiktigt men man får stå ut med avgifter som med tiden äter upp en stor del av din avkastning, för att inte tala om att många fonder ger en väldigt dålig avkastning. Dessa nackdelar slipper du med aktiesparande. Du slipper även till viss del banken som "mellanhand" som tar en bit av kakan genom avgifter.

För att börja aktiespara krävs att du öppnar en aktiedepå i din internetbank, eller öppnar en kapitalförsäkring, som jag har skrivit om i inlägget "Kapitalförsäkring – Så fungerar den". I det här inlägget utgår jag dock från en traditionell aktiedepå. Här nedan syns Stockholmsbörsen under 2009 fram till 10 jan 2010, en gynnsam utveckling för den som köpte aktier efter bolånekrisen i USA.


Varför aktiespara?

Poängen med att spara i aktier eller fonder är för att få en avkastning, dvs få pengarna att växa, som slår räntan på ett sparkonto. Skulle vi ha höga sparräntor skulle folk inte lockas till börsen pga sparkontots mycket låga risk. Handel på börsen innebär alltid en högre risk, men även större chans till bra avkastning.

Att aktiespara är förknippat med vissa avgifter som inte finns på ett sparkonto, därför vill man även att avkastningen skall kompensera för kostnaderna. Lyckas man bra med sina aktieaffärer slår dock aktiesparande ett traditionellt kontosparande med hästlängder.


Aktiesparande i depå

Om vi som sagt utgår ifrån att du köper aktierna i en depå, så finns det vissa saker man bör veta. Banken tar ut en avgift för varje affär du gör, ett så kallat courtage. Denna varierar mellan olika banker, men är lägst hos internetbankerna som t ex Avanza eller Nordnet. Storbanker som t ex Swedbank har runt 99 kr i minimicourtage, vilket är onödigt dyrt för småsparare.

När du väl äger aktierna tillkommer inga fler avgifter under tiden du har dem i din ägo. Förr handlade man med fysiska värdepapper, men idag sköts all börshandel digitalt och ditt innehav registreras hos Euroclear. Även om din bank mot all förmodan skulle gå i konkurs så förlorar du alltså inte dina aktieinnehav, men däremot kan du få betala avgifter för att flytta aktierna från en bank till en annan.
Först när du säljer får du betala courtage igen (du genomför en affär), och du får även betala reavinstskatt när du deklarerar om du gjort vinst. Har du gjort förlust får du göra avdrag för denna i deklarationen.


Jämförelser mellan sparformer

Här nedan jämför jag olika sparformer utan hänsyn till beskattning av ränta, reavinster eller utdelningar för enkelhetens skull.


Sparkonto
Du har 10 000 kr på ett sparkonto där du får 2% ränta. Efter ett år har du tjänat 200 kr i ränta, 
utan någon risk. Dina pengar har dock minskat i värde pga inflation, vilket räntans uppgift delvis är för att kompensera.

Aktier
I stället för att spara pengarna på ett konto köper du aktier för 10 000 kr och får 5% avkastning efter ett år. Ditt aktieinnehav har då vuxit med 500 kr, och 5% avkastning är ändå ingen jätteprestation om man går in vid rätt tillfälle, och har hittat ett bra bolag. Att göra just detta kan dock vara lurigt som nybörjare, men så länge du får bättre avkastning än sparkontots 2% har du gjort en bra affär.

Utdelningsaktier
Tänker du långsiktigt (minst tio år) och har valt att köpa sk. utdelningsaktier, dvs aktier i ett bolag som delar ut en del av vinsten till aktieägarna, så kommer dessutom ditt kapital växa ännu mer över tid. Du har fått 5% avkastning på dina 10 000 kr, men bolaget/bolagen du har investerat i har gjort ett bra år och delar ut vinst till aktieägarna motsvarande 3%. Dessa pengar återinvesterar du genom att köpa fler aktier, och därmed har ditt innehav vuxit till 10 800 kr.

Gör du så år efter år och fortsätter aktiespara får du s.k. ränta-på-ränta effekt. De pengar som från början vuxit till sig blir efter t ex 10 år en ganska ansenlig summa, tack vare utdelningarna!


Spara långsiktigt

För dem som är nybörjare rekommenderar jag ett långsiktigt aktieägande framför snabba affärer. Det är inte många som har varken tiden, orken, kunskapen eller intresset till att sitta fastnaglad framför datorskärmen och försöka tajma in sina affärer för att få bästa avkastning. Nej, i stället anser jag att man (speciellt om man är ny på börsen) läser aktieanalyser, väljer ut bra bolag, köper aktien (helst till ett bra pris) och behåller den. Ta dina egna beslut och lita inte blint på s.k. experter. Köp billigt och sälj dyrt. Låter enkelt, men är svårare i praktiken.

En bra tumregel är att bestämma en viss kurs man vill köpa aktien för, vänta tills den nått det önskade priset, och sedan sälja på en viss nivå man bestämt i förväg. På så vis riskerar man inte att sälja i onödan, men kan självklart missa fina kursuppgångar. Dock så har man inte tjänat eller förlorat några pengar förrän man sålt!

Självklart kan man även köpa till det aktuella marknadspriset och bara behålla under lång tid. Se då till att du inte kommer behöva pengarna akut i framtiden, ifall du äger aktierna under såväl hög- som lågkonjunktur. Du vill inte tvingas sälja på botten pga akut pengabrist.


Spara pengar varje månad till aktieköp

Sätter du undan en viss summa pengar varje månad bör du spara dem i din depå och köpa aktier för dem vid antingen ett specifikt datum, eller ännu hellre vid ett bra köpläge. Allt hänger på hur insatt och aktiv du är. Tänk även på att du får betala courtage till din bank vid varje köp, så sparar du mindre summor varje månad är det bättre att lägga dessa på hög och investera exempelvis varje kvartal än månadsvis, för att få ner kostnaderna.

Öppnar du depå eller kapitalförsäkring hos Aktiespararnas Aktieinvest har du även möjligheten att månadsspara i enskilda aktier, eller i olika aktieportföljer. Detta är ett enkelt sätt för nybörjare att komma in på börsen utan att själv behöva lägga ner tid på att hitta bra bolag, och dessutom har Aktieinvest ganska låga avgifter.


Läs mer:
Grunderna i aktiesparande
Vad fyller aktiemarknaden för funktion?
Kapitalförsäkring - Så fungerar den

2 kommentarer:

J sa...

Grymt bra 101-inlägg! Enda jag tänkte på var att 5% avkastning + 3% utdelning ju blir 10800 - courtage om man vill återinvestera. Men sån är jag, letar fel fast det inte finns några.

Herr K sa...

J: Bra uppmärksammat av dig, då har du läst noga ;-)

Men visst har du rätt, jag har dock inte räknat med några kostnader i exemplet, bara värdeökning.

Relaterade inlägg