torsdag 3 juni 2010

Idag har man kunnat läsa om amerikanernas "sunda" ekonomi - de har precis passerat 13 biljoner - 13 tusen miljarder dollar i statsskuld. Detta motsvarar enligt E24 ca 100 000 miljarder kronor. Bra jobbat!

Deras statsskuld uppgår nu till 90% av BNP, vilket i sig är en skrämmande siffra. Enligt Di har statsskulden mer än fördubblats de senaste tio åren. Antar att allt krigande och bankräddande kostar...
Därför tänkte jag för andra gången lyfta fram US Debt Clock - En hemsida som i realtid visar Nordamerikas statsskuld. Hoppas ni inte får yrsel av siffror om ni går in och tittar.

Min undran är när amerikanernas ekonomi kommer börja synas i sömmarna? Med den globala ekonomi vi har idag så skulle ett USA i kris få hemska följder för hela världen... och förr eller senare måste en skuld betalas tillbaka, med ränta. Den som lever får se.

6 kommentarer:

Per Penning sa...

Den klockan rullar på friskt, må jag säga.

Anonym sa...

13% går på "food stamps".

/melcor

Herr K sa...

Per: Visst är det så... det är inte bara guldpriset som nått All Time High på senaste tiden!

Anonym:

Jag tyckte 13% lät som en hög siffra, så jag gjorde en sökning för att kolla upp det. Jag hittade SNAP (SSupplemental Nutrition Assistance Program) på Wikipedia, och det verkar som du har rätt.

Enligt statistiken var antalet amerikaner som får food stamps 39,68 miljoner i feb 2010, och i nov 2009 fick var åttonde amerikan food stamps. Siffran växer med 20 000 personer om dagen...

http://en.wikipedia.org/wiki/Supplemental_Nutrition_Assistance_Program

J sa...

Äsch, det är ju bara att trycka nya pengar att betala med...

Anonym sa...

Om man letar noga så hittar man faktiskt antalet Food Stamp Recipients i Us debt clock. Det var därifrån jag räknade ut procenten. 40,603,419 and counting...

/melcor

Herr K sa...

J: Ja, precis. Problem solved? :P

Melcor: Aha, det var bra iakttaget av dig! Jag tror faktiskt jag kommer skriva ett mer genomgående inlägg om det stora landet i väst. Blev faktiskt lite inspirerad av dessa skrämmande siffror.

Relaterade inlägg