lördag 15 augusti 2009

Spartips #3 - Gör en månadsbudget

Gör en månadsbudget

För att lättare kunna spara pengar mer än att bara sätta över valfri summa på sparkontot varje månad, så behöver du få en bra översikt över din ekonomi. Att göra upp en budget är det bästa sättet att få en överblick över dina inkomster och dina utgifter. På så vis kan du lätt se om du kan skära ner på några utgifter, varav vissa kanske är helt onödiga. Här nedan kommer jag utgå ifrån ett ensamhushåll, är ni två i hushållet bör ni ha varsin budget, plus ev en hushållsbudget för gemensamma utgifter.

Det är inte speciellt svårt att lägga upp en månadsbudget, men kräver lite tid och att man har koll på sina papper. Först och främst, kolla upp vilka inkomster du har, vilket inte borde vara speciellt svårt om du har en fast lön eller studiebidrag/lån. Siffrorna staplar du upp i förslagsvis Excel eller liknande program för att få en bra överblick över din ekonomi.

Nästa steg är att få koll på utgifterna. Det är den här biten som är den tidskrävande om du inte har gjort detta förut. Jag har för vana att spara alla mina pappersfakturor för att få en bra överblick över vilka räkningar som är betalda, och har man alla papper i ordning är det lätt att se hur stora utgifter man har varje månad, och om det finns något man kan skära ner på.

Om du är ambitiös, spara alla kvitton och gå igenom dem i slutet av månaden. Vem vet, du kanske kommer hitta en massa onödiga utgifter du kunde klarat dig utan!

Dela upp dina utgifter i olika kategorier, anpassat efter ditt eget liv.

Exempel:

  • Fasta utgifter (hyra, bredband, tv-avgift, försäkringar, månadskort för resor osv)
  • Rörliga utgifter (mat, mobiltelefon, el, bensin osv)
  • Övriga utgifter (kläder, bio, andra nöjen)
Med en budget får du lättare att se hur mycket det kostar att leva varje månad, och hur mycket du kan spara till din buffert eller till saker du vill köpa. Tänk på att även små utgifter som inte känns så stora kan bli mycket pengar i slutändan. Om du t ex spenderar 500 kr på en kväll på krogen (inget ovanligt) varje fredag när arbetsveckan är slut, så är det ändå 2000 kr varje månad du festar upp. Det är 24 000 kr på ett år! Jag menar inte att man inte ska kunna roa sig, men att man ska tänka igenom om det är värt kostnaden och därefter prioritera sina utgifter. För mycket av det goda är trots allt aldrig bra ;)

Om ni tycker jag har missat något eller har något att lägga till mottages kommentarer varmt.

2 kommentarer:

Anonym sa...

ett tips...det heter inte fasta respektive rörliga utgifter utan det heter fasta kostnader och rörliga kostnader, du kan också använda dig utav nånting som heter TB1 och TB2 samt TG=täckningsgrad, har du funderingar hur man räknar ut detta så är det bara att fråga
/Malin

Herr K sa...

Tackar för påpekandet, man missar alltid nåt eller kan lära sig mer! Du får upplysa mig mer om detta vid något tillfälle.

Relaterade inlägg