fredag 28 augusti 2009

Motivation är (nästan) allt

Anledningen till att jag startade den här bloggen, började intressera mig för ekonomi och överhuvudtaget har ett sparande beror på min motivation. Detta lilla ord är vad som driver var och en av oss till att vilja skapa en bättre tillvaro och trygghet för oss själva, starta företag och kämpa sig fram genom livet. Utan motivation skulle det inte finnas någon tillväxt eller fungerande samhälle.

Mitt intresse för ekonomi är ganska nytt, det är bara sedan två år tillbaka jag har sysslat med aktier och fondsparande. För lite över tre år sedan såg mitt liv helt annorlunda ut; jag mådde ganska dåligt psykiskt, var arbetslös, luspank och hade mer eller mindre tappat hoppet om att hitta ett jobb och kunna få kontroll över mitt liv och skapa mig den tillvaro jag ville ha.
Den största vändningen kom faktiskt när jag fick fast anställning, fick något meningsfullt att göra på dagarna och en lön som trillade in varje månad. I takt med att min ekonomiska frihet ökade så ökade även motivationen att göra något bra med pengarna, mer än att bara spendera dem på prylar.

Jag drömmer om, som så många andra, om ett liv där pengar inte är något problem och kanske även att driva mitt eget företag. Det sistnämnda vet jag inte än om motivationen kommer räcka till, men jag är säker på att jag kommer kunna leva ett bra liv utan att ständigt behöva vända mina sista slantar i slutet av varje månad.

Lite titt som tätt så diskuterar jag livsstil och privatekonomi med vänner, och ibland lägger jag märke till att vissa har brist på motivation. Motivation hänger tätt ihop med framtidstro på sig själv. Tror man att livet ständigt kommer gå emot en eller att man aldrig kommer få förverkliga sina drömmar, ja då lär man aldrig kunna göra det heller. Intalar man sig däremot att allt är möjligt och att det går bara man kämpar, då är man en bra bit på vägen.

Precis så fungerar även världsekonomin som styrs mer av psykologi än man kanske tror. Som jag tidigare skrivit i ett inlägg så krävs en grundläggande optimism världen över för att ekonomin skall kunna växa (eller bibehållas). Utan optimism och motivation finns det ingen mening med att investera.

Jag vet inte om detta är ett faktum eller min egen slutsats, men jag kan tänka mig att det ekonomiska intresset, sparandet och investerandet är betydligt vanligare hos människor som har ett positivt tänkande än hos folk som har det rakt motsatta. Tänker man negativt så ser man inte möjligheterna, bara svårigheterna.

Utan att göra för stora skillnader mellan samhällsklasser så tror jag att man kan se mönster även här. Har man haft en trygg uppväxt i en familj där pengar aldrig varit något bekymmer o kanske har en pappa med eget företag, då är antagligen förutsättningarna för ett positivt tänkande betydligt större än i en fattig familj. Ser man att pappa lyckats starta och driva sitt eget företag vilket han nu kan leva gott på, ja då kan minsann jag också.
Är pappa däremot en outbildad industriarbetare som blir varslad under en lågkonjunktur och familjen får det väldigt knapert, ja då är det kanske inte så konstigt om man får en negativ framtidstro.

Därmed är det inte sagt att man inte kan uppfylla sina drömmar bara för att man inte är född med guldsked i mun (eller silversked, vilket man föredrar), det handlar bara om att finna sin motivation för att kunna nå dit man vill.

4 kommentarer:

Gustav sa...

Välskriven blogg. Många intressanta inlägg. Önskar mer information om de onoterade utländska aktieinnehaven, om det är möjligt?

Herr K sa...

Tack så mycket, det värmer att höra :)
Ang. mina utländska innehav så består de enbart av ett företag, Hyway1. De tillverkar vätgaselektrolysatorer för person- och lastbilar, med vilka man kan enkelt modifiera motorn till att gå delvis på vätgas och därmed kraftigt minska bensinförbrukningen och utsläppen. Se länk på högersidan.

Dollarmiljonären sa...

Så sant som det är sagt, motivation eller vilja är nästan allt. Filar på ett inlägg om det nu. Ibland är det nog så att en knaper uppväxt kan ge ett onormalt stort behov av ekonomisk trygghet vilket jag tror är en av mina egna bakomliggande drivkrafter.

Herr K sa...

Dollarmiljonären:

Det kan mycket väl vara som du skriver. Själv har jag inte haft det så värst knapert (inte så jag själv märkte av det som liten iaf), men man märker att samhället blir mer och mer individualistiskt, och därför gäller det att vara ekonomiskt smart. Man vet aldrig vad man kan råka ut för i framtiden, och då känns det tryggare att ha en förmögenhet...

Relaterade inlägg