tisdag 27 oktober 2009

Är utdelningsvesterande hållbart vid Peak Oil?

Ett populärt ämne bland ekonomibloggare och miljonärsdrömmare är passiva inkomster, och oftast då investerade i utdelningsaktier som på sikt ger en passiv inkomst. Även jag har funderat över denna tanken, men samtidigt finns spöket Peak Oil som lurar i bakgrunden.

Dagens globala ekonomi, välfärdssystem och infrastrukturer har vi på många sätt att tacka oljan för. Utan den hade vi inte haft den tillväxt vi upplevt i västvärlden, samtidigt som ett fåtal oljeproducerande länder tjänat stora pengar på omvärldens oljeberoende.

Vissa bloggare har som sitt kall att skriva om Peak Oil, spå när det inträffar och vilka följderna kommer bli om inte världen ställer om sitt oljeberoende till en mer både ekologisk och ekonomisk hållbar utvecklning. För utveckling, det krävs hela tiden och den kommer avstanna eller backa om oljan inte räcker till. Se Cornucopia? och Livet efter Oljan för djupare analyser. Jag kan tillägga att bl a Cornucopia? hävdar att oljeproduktionen toppade redan 2008.

Om man tycker Peak Oil är abstrakt som begrepp kan man sätta in oljan i ett sammanhang för att förstå hur otroligt beroende vi är av den.

Jordbruket är det som gör det möjligt för oss människor att bo i storstäder. Till skillnad från jordbrukssamhället då var och en producerade sin egen mat, så producerar färre personer mat till allt fler. Deras maskiner som gör jordbruket effektivt drivs på bränsle som framställs av olja. Varorna som bönderna producerar skall transporteras in till städerna med lastbilar som drivs på bränsle som framställs av olja. Alla transporter av olika slag sker även de tack vare oljan. Vi har idag en hög levnadsstandard med högteknologiska prylar, personbilar med mera som alla finns tack vare oljan.

Hur ska tillväxt kunna ske i världen vid ett scenario där oljan inte längre räcker till och priserna skjuter i höjden?

Personligen skulle jag väldigt gärna satsa på utdelningsinvesterande om några år och bygga upp en passiv inkomst som ger mig en tryggad pension, men helt ärligt är jag inte säker på att det är en realistisk tanke. Detta förutsätter nämligen att tillväxten kommer fortsätta öka under de kommande ca 40 åren, på ungefär samma sätt som de 40 senaste. Om Peak Oil slår till med full kraft kanske det är den med mest guld och silver i bankfacket som klarar sig bäst snarare än den med 200k kr i aktieutdelningar per år?

Själv är jag anhängare till teorin om Peak Oil, och det ger kanske en negativ framtidstro. Men hellre det och vara någorlunda förberedd än att rusa in i en vägg med förbundna ögon. Det hänger helt på hur bra mänskligheten lyckas göra sig kvitt oljeberoendet och hitta bättre, hållbara energikällor. Personligen tycker jag det är helt galet att man eldar olja för uppvärmning i stället för att använda det till t ex produktion av varor. Alltså, enligt min uppfatting, kommer fortsatt tillväxt i världen endast vara möjlig om:

1. Peak Oil inte inträffar inom en överskådlig framtid.
2. Världen mot all förmodan lyckas ställa om sitt sätt att leva utan oljeberoende i tid.

Djupare än så här tänker jag inte ge mig in, eftersom jag inte är tillräckligt påläst på ämnet. Jag ville bara dela med mig av mina funderingar och undrar: vad tror ni om världens ekonomiska utveckling de kommande decennierna?

4 kommentarer:

inte miljonär än sa...

För det första, detta ämne är mycket intressant. Jag har inte särskilt mycket på fötterna i ämnet och jag hoppas detta inte hindrar att man kan tycka om saken ändå..

Det jag tror är följande. Människans grundläggande utvecklingsförmåga och vilja till förändring får ses som ett oerhört starkt incitament att vi faktiskt kan ta oss ur ett oljeberoende. Jag tror att detta kommer att ske och att förutseende olje och bensinbolag kommer att hänga på snabbt och byta inriktning mot en annan typ av energiproduktion.

Däremot så tror jag det kan ta (för) lång tid innan detta inses och att världens viktigaste jobb just nu är att vara modig politiker ocn våga sätta ner foten i energifrågan. SKulle politiker väl våga detta så skulle marknadsekonomin hänga på rätt snabbt, tror jag.

Författaren och miljödebattören Stefan Edman skrev för några år sedan en sou rapport "Bilen, biffen och bostaden" där han skrev att fortsatt tillväxt är möjlig om konsumerandet förändras i grunden. Att vi ändrar konsumtionen från icke hållbara till hållbara. Jag hoppas att detta kan ske....

För övrigt. Jag "tror" också på peak oil.

Herr K sa...

Inte miljonär än: Bra svar :) Visst är det så att människans utvecklingsförmåga har en enorm potential, men som du säger krävs nog att en modig politiker vågar sätta ner foten. Tyvärr har jag en känsla av att dessa är ganska sällsynta, iaf dem med verklig makt.

Däremot tror jag att oljebolagen kommer kämpa med näbbar och klor för att hålla kvar vid oljeförsäljningen. Det kommer ligga stora ekonomiska intressen bakom deras produktion i många år framöver...

Anonym sa...

Oljan används ju till så mycket man inte tänker på med. Jobbar/jobbade i läkemedelsindustrin. Där används otroligt stora mängder lösningsmedel som kommer från olja. Blir jobbigt att komma ifrån oljan där. Ljuset i tunneln ser ut att bli ensymer.

Tack för bra blogg för övrigt. Blir nog den första jag kommer följa.

Herr K sa...

Anonym:

Intressant att du själv sett en del av oljeberoendet med egna ögon inom läkemedelsindustrin. Får hoppas man lyckas ersätta det med enzymer inom en inte alltför avlägsen framtid.

Tack förresten, du är välkommen att fortsätta läsa :)

Relaterade inlägg