tisdag 13 oktober 2009

Guldpriset - en indikator på världens fruktan?

Guldpriset har nått sällan skådade priser, samtidigt som fler och fler "experter" uttalar sig om att lågkonjunkturen sakta men säkert håller på att vända. Historiskt har guldpriset stigit i osäkra tider, så får man tro guldpriset är inte framtiden så ljus som det målas upp.

I skrivande stund ligger guldet på 1066 dollar per troy ounce (ett uns, 31,1 gram), så man kan med lätthet påstå att den "magiska" gränsen på 1000 dollar är passerad med råge, och har hittills inte visat några tecken på att falla tillbaka. Vissa hävdar att detta är en guldbubbla, och om det stämmer eller ej återstår att se. Vad som dock inte går att komma undan är att folk och centralbanker köper på sig guld i oroliga tider som säkerhet snarare än att spekulera och tjäna pengar på stigande priser. Klicka på bilden nedan för att se senaste tidens prisutveckling.



I en artikel i E24 skrivs det om att guldpriset just nu drivs att fruktan. Fruktan inför vad, finanskrisen och lågkonjunkturen är ju nästan dödförklarad? Jo, alla stödpaket som världens centralbanker pumpat ut i form av "nytryckta" digitala pengar för att stimulera ekonomin har gjort folk rädda för sina sedlars verkliga värde, vilket framförallt gäller dollarn.

USA sjunker längre och längre ner i ett skuldträsk, och står snart upp till hakan i skit. Då är det svårt att undvika att känna stanken av något som är ruttet. Dessutom ryktas det om att övriga stormakter i världen vill dumpa dollarn som världsvaluta, vilket som bekant t ex oljan handlas i. Omvärlden börjar helt enkelt tappa förtroendet för dollarns värde.

Nordamerikas enorma skuldberg riskerar att urholka dollarn såpass mycket att den helt enkelt rasar med hyperinflation som följd. Jag är ingen makroekonom, men jag tippar att detta skulle få mycket allvarliga följder för hela världen, med tanke på att dollarn fortfarande är en världsvaluta och på hur global dagens ekonomi är.

Mycket pekar alltså på att detta är bidragande faktorer till att guldpriset har rusat såpass mycket den senaste tiden, och dessutom har stått sig under lågkonjunkturer när övriga investeringar tappat i värde. Jag ska inte låta alltför apokalyptisk, men den som påstår att samhället eller civilisationen är orubblig vet inte vad den pratar om. En orsak som skulle kunna få allt att rasa är en ekonomisk härdsmälta, och då vill man inte stå där med ett kreditkort eller med en skottkärra full av värdelösa papperssedlar när man ska handla mat. Det har hänt förr och kommer sannolikt hända igen.

Därför vill jag trycka på vikten av att ha en del av era värdeportföljer i ädelmetaller. Om ni inte köper mitt snack om hyperinflation så är guld och silver i alla fall ett skydd mot "normal" inflation, och som dessutom ökar i värde i takt med att världens monetära system trycker nya pengar.
Och vem vet, i värsta fall kanske vi alla står där en dag då bara guld, silver, varor och tjänster är betalningsmedel?


Läs mer:

Investeringspyramiden
Att investera i guld och silver
Guld & Silverskolan hos Liberty Silver

5 kommentarer:

john sa...

bra skrivet. jag kommer att köpa guld/silver lite då och då för att värdesäkra iaf en liten del av mitt kapital.
Dock är jag lite rädd/osäker på vad som kommer hända i framtiden när man ska sälja sitt guld/silver. Man vill ju givetvis hitta köpare när man väl ska sälja.

Vad skulle tex hända om det upptäcktes oändliga mängder guld/silver långt ner i jordskorpan? Då borde väl värdet sjunka extremt mycket men det kanske är osannolikt?

//Ekonomisk trygghet

Herr K sa...

john: Att få det sålt tror jag inte är några större problem, även under stabil rådande ekonomisk tillväxt. Mest troligt är i såfall att priset sjunker.

Ja, att ädelmetallerna är såpass högt värderade beror på dess begränsade tillgång, så en enorm fyndighet skulle troligen pressa priserna. Dock så skulle antagligen kostnaderna för att utvinna detta bli väldigt höga (om det hittas långt ner i jordskorpan), och antagligen inte ens lönsamt att utvinna.

Jag tror du kan slappna av och känna dig trygg :)

J sa...

John: man kan alltid sälja till tex tavex eller de nu så populära sms-guld osv. Men som herr k säger är det kanske troligt att du inte alltid får igen pengarna eller gör en vinst.
Det finns förresten enorma mängder guld i havsvatten, men det är än så länge inte värt att utvinna.

Herr K: Kanoninlägg! Ett tillägg är väl kanske att den svaga dollarn har gjort att man måste betala fler dollar för samma mängd guld, vilket har pressat upp priset en del. Men även inflationsjusterat är det en prisökning som visar att allt inte riktigt står rätt till.

john sa...

ja ,jag får väl sluta oroa mig =)

Nästan alla investeringar har ju en risk.

Herr K sa...

J: tack för komplimangen och kompletterandet :) Jag ser iaf ingen anledning till att guld o silver skulle förlora sitt värde som betalningsmedel, det har trots allt använts i flera tusen år och finns som sagt i begränsad mängd till skillnad från valuta som kan skapas ur tomma luften.

john: du kan nog sova lugnare på nätterna med en del av dina pengar investerat i guld och silver än i t ex aktier iaf. Den enda investeringen jag dock skulle se som riskfri är investeringar i sig själv, välj själv vad jag menar =)

Relaterade inlägg