söndag 27 december 2009

2009 års börsraketer och bottennapp

I Di finns några topp- respektive bottenlistor över aktiekurserna under året som gått. Hur har det då gått för mina aktier?

Nummer 1 med största kursökning under 2009 är Boliden med en förändring på +405%. Det ett rally jag tyvärr missade helt, trots att jag faktiskt kikade på aktien när den låg riktigt lågt i början på året, men pengarna satsade jag i stället på Retail and Brands, som inte heller var en dum investering med sina +238%. Kursökningar i all ära, men för oss investerare/spekulanter handlar det även om tajming, vilket jag lyckades med i fallet RnB. Idag har jag sålt av innehavet i bolaget, men tagit hem några tusenlappar i vinst. Känns bra!

Lundin Mining placerar sig på plats 6 bland "bästa" börsbolagen, vilket även det har varit ett innehav jag suttit på under hela 2009. Jag har tagit hem några tusen även tack vare Lumi, och har både kvar aktierna och utökat innehavet gradvis.

Om vi ska kika på börsens förlorare under året så drog jag tyvärr nitlotten Morphic, vilket faktiskt var mitt första större innehav som jag köpte redan under våren 2008, men som stadigt sjönk ända sedan mitt köp. Till slut fick jag nog och sålde hela rasket, och tog en för mig ganska saftig förlust. Känns inte så värst bra. Dock skönt att blivit av med ett sorgebarn...

På plats nummer 5 över börsens förlorare bland småbolagen hittar vi Mobyson, en aktie jag köpte för två år sedan när jag var en komplett novis på börsen men valt att behålla. Innehavet är mycket litet, och i nuläget skulle faktiskt courtaget hos Swedbank äta upp det kvarvarande värdet om jag säljer... så jag har valt att behålla dem enbart för syftet att kvitta förluster.

Jag har faktiskt inte tagit mig tiden att sammanställa året vinster mot förluster för att få fram en översikt, men skall försöka få tummen ur och få detta gjort innan nyår och därmed kunna konstatera om jag gjort bra eller dåliga affärer. Min magkänsla säger dock att jag på det hela stora gjort ungefär dubbelt så stor vinst jämfört med förlust.
För övrigt så har större delen av mina aktievinster gått tillbaka in på börsen, så om detta var bra eller dåligt lär väl visa sig under 2010...

2 kommentarer:

J sa...

Verkar ju som du gjort helt okej ifrån dig i år ändå =)

Herr K sa...

J: Ja, det har väl gått helt okej. Så länge jag inte gått back så ser jag det i alla fall som något positivt :)

Relaterade inlägg