onsdag 6 januari 2010

Hyway1 Analys

Ett av mina äldsta aktieinnehav som även är onoterat, är Hyway1 Ltd. Jag har fått ett par frågor om detta bolag tidigare, och tänkte göra en liten analys över företaget.


Hyway1 är ett bland flera företag som jobbar med att utveckla miljövänlig drift till bensindrivna motorfordon, i detta faller personbilar och lastbilar. Produkterna består av en s.k. elektrolysator, som genom elektrolys framställer vätgas ur vanligt vatten som leds in i bilens motor (vätgasen alltså, inte vatten!) där den förbränns likt vanlig bensin. Företaget tillverkar även elektroniken som krävs för egen vätgasframställning, vilken möjliggör vätgasanvändning inom andra områden, förutsatt att man har rätt utrustning.


Företaget

Hyway1 startades av utlandssvenskarna Peter Storm och Ante Wendel, som båda har en gedigen bakgrund inom bl a elproduktion och fordonsindustrin. Företaget är baserat i Thailand pga billig arbetskraft och större marknadspotential än på hemmaplan, speciellt under uppstartsfasen. Dessutom är beskattningen och lagstiftningen betydligt mer gynnsam för nyföretagare utomlands än i Sverige.

Själva företaget är ungt och registrerades 2008, men har sedan dess både utvecklat och förfinat elektrolysatorerna (dvs gjort dem mer effektiva) och skapat ett stort kontaktnätverk. VD Peter Storm är lätt att få kontakt med om man har frågor eller synpunkter, trots hans geografiska placering i Thailand. Något som är utmärkande är hans engagemang för att upplysa och hålla kontakten med nyfikna privatpersoner och små aktieägare som undertecknad, så man känner sig aldrig i ute i kylan om det är något man undrar över.


Företagets produkter

Företagets huvudsakliga produkt är som sagt elektrolysatorer för personbilar och lastbilar. Dessa säljs bl a via hemsidan världen över, både till privatpersoner och större aktörer. Att installera dessa i personbilar skall inte vara "rocket science", men man bör kunna sin bil om man skall se sig på detta. Instruktioner på svenska medföljer dock i köpet.


Fördelarna med elektrolysatorerna är flera. Dessa utvinner som sagt vätgas ur vanligt vatten som blandas med bensinen i motorn, vilket både ger minskad bränsleförbrukning (av bensin), ökad effekt samt mindre utsläpp. Förbränd vätgas förvandlas nämligen till vanlig vattenånga.

Hyway1 är alltså ett grönt företag, något som jag tror kommer bli allt viktigare i framtiden för en miljömässigt hållbar utveckling.

Även biltillverkare forskar på området, men det som gör Hyway1 intressanta är att de har lyckats få fram en produkt som är betydligt mer effektiv och billigare än konkurrenternas, vilket gör potentialen för uppköp stor.

Även pulsgeneratorer hör till företagets produktportfölj, vilka används för vätgasframställning i större skala. Dessa elektronikboxar skickar elpulser genom elektrolysatorn som frigör vätgasen, och är optimerade för bästa möjliga vätgasutvinning. Målgruppen är dock inte privatpersoner i nuläget.


Företagets framtid

Hyway1 har långsiktiga men stora framtidsplaner. Då de i huvudsak är baserade i Thailand så kommer expansionen i första hand att ske i området, men redan nu finns dotterbolag i USA och även Europa finns med i planerna. Visionen är att med tiden öppna en kedja av mackar där man kan tanka vätgas, men det ligger långt fram i tiden. Fokus i nuläget ligger på att öppna en testmack i Thailand, dels för att demonstrera potentialen och dels för att locka nya investerare.

Uppdatering: Planerna att öppna mack är flyttade till Los Angelesområdet, USA pga att det införts subventioner på naturgas/biogas (CNG) i Thailand som därmed inte gör ett öppnande av en vätgasmack ekonomiskt lönsamt i regionen.

Då många intressenter på elektrolysatorområdet finns är det inte omöjligt att de kommer säljas på licens, eller att hela verksamheten avknoppas från företaget till förmån för expansion på mackområdet.

Vätgasdrift har en stor potential, speciellt om Peak Oil kommer inträffa (eller rent av har inträffat). Att ha ett rent alternativ till oljeanvändning är även det en god tanke, men som man inser inte kommer gå att genomföra på kort tid med tanke på hela världens oljeberoende idag.


Aktien

Att investera i Hyway1 är inget för den kortsiktige eller försiktige. Aktierna kostar $1000 styck, och ges ut i gammaldags form av en stor pappersaktie. Handeln med aktien är därför krånglig så har man köpt aktier bör man vara beredd på att hålla på dem i ett antal år. Dessutom är det svårt att bestämma kursen vid försäljning.


Sammanfattning

Hyway1 är ett spännande företag med en stor potential, men med lika stor risk för investeraren. Ett köp innebär en mycket långsiktig investering, och det finns inga garantier att du får tillbaka dina investerade pengar eller kan sälja av aktier när du vill. Dessutom finns en valutarisk närvarande då aktien handlas i USD.

Trots detta tror jag företaget har framtiden för sig, och växer sakta men säkert med ökande produktion och stora framtidsplaner. Huruvida Hyway1 kommer nå dessa eller ej får framtiden utvisa, men är mycket väl en uppköpskandidat på vägen dit. Det finns många intressenter i olika världsdelar som företaget har kontakt med. Något som dock är säkert är att företagets ägare vill utmana oljemonopolet och visa att det finns både billigare och miljövänligare sätt att driva fordon på, men vägen dit är lång.

Om ni vill ha mer info rekommenderar jag ett besök på www.hyway1.com, där ni även hittar kontaktinfo till VD om ni vill ställa frågor personligen.


Herr K äger själv aktier i Hyway1, men som vanligt ansvarar ni själva för eventuella investeringar ni gör.


Läs mer:
Lundin Mining Analys
MobiSpine Analys
Energy Potential & Seabased AB Analys

3 kommentarer:

J sa...

Bra inlägg om ett spännande företag! Alldeles för dålig likvid i aktien bara tycker jag.

Herr K sa...

J:

Ja, jag funderade på att sälja en aktie under hösten, men jag lade ner det och bestämde mig för att sitta kvar. Det är inte akut ändå, men jag hade velat placera en del av pengarna i Energy Potential.

inte miljonär än sa...

Spännande företag att läsa om! Men det verkar kräva en del research innan man går in i den. Synd att de inte är registrerade på något litet börstorg så att man kan följa handeln bättre...

Relaterade inlägg