torsdag 14 januari 2010

Analytikernas roll på finansmarknaden


Alla som är någorlunda insatta i finansmarknaden har läst aktieanalyser med köp- eller säljtips någon gång. Frågan är vad som är syftet och om analytikerna verkligen kan pricka in börsens svängningar, eller om "analytikatterna" på bilden ovan gör jobbet lika bra?


Jag själv intalar mig att jag har en ganska sund inställning till analytikerkåren och deras bedömningar. Visst kan det vara bra att läsa aktieanalyser för att bilda sig en uppfattning om ett företags verksamhet och framtid, men när det kommer tips om när man skall köpa eller sälja så är jag mer kritisk.

I många fall har aktier som analytikerkåren helt dömt ut rusat och blivit bland årets bästa börsklipp (t ex Boliden under 2009), och i andra fall har köprekade aktier rasat. Man skall alltså ta deras tips med en stor nypa salt och göra en egen bedömning. Å andra sidan, går det åt skogen har man någon annan att skylla på för det dåliga beslutet... (ironi)

Ytterligare något som talar emot att man skall lyssna på analytiker är flockbeteendet på börsen. Följer tillräckligt många (eller tillräckligt stora) aktörer råden påverkas kursen i den riktning som analytikerna "förutspår". Säger de "sälj" så sjunker kursen. Säger de "köp" så stiger den. Många gör därför tvärt emot vad analytikerna förespråkar.

Småsparare tenderar i synnerhet att falla in i flockbeteende när de ser sina aktier falla i värde, eller hoppar på tåget när en aktie blivit köprekad och redan har stigit i värde. Kursen följer dock inte alltid analytikernas råd, ibland har marknaden en ännu mer positiv eller negativ syn på ett bolag eller branschen i fråga.

Man ska även ha i åtanke att ingen gör något gratis eller av ren och skär omtanke (there ain't no such thing as a free lunch), i synnerhet inte på finansmarknaden. Analytiker jobbar oftast för storbanker, och deras jobb är just analyser. Deras arbetsgivare sysslar även med börshandel, och med den vetskapen är det inte svårt att tänka sig att det kan ligga ekonomiskt intresse i att köp- eller säljrekommendera specifika bolag. Det handlar inte om att göra småsparare en tjänst, det handlar om att tjäna pengar, och det på bekostnad av andra.

För att demonstrera hur pricksäker analytikerkåren är så länkar jag till en rolig artikel i Aftonblaskan. Det är inte första gången ett sådant test har gjorts, och sannolikt inte det sista heller, men visar på hur viktigt det är att ta sina egna beslut på börsen. Det är trots allt dina pengar det handlar om.


Läs mer:  
Grunderna i aktiesparande
Spartips #6 - Aktiesparande

2 kommentarer:

J sa...

Analytikers jobb är att tjäna courtage åt sina arbetsgivare. Det hundar skiter och det de säger lägger jag i samma påse.

Herr K sa...

Ja, det glömde jag ju förstås att nämna! Jag tänkte bara på deras egna aktieaffärer nu, men självklart är det så att bankerna vill att folk ska handla så mycket som möjligt, oavsett om det är bra eller dåliga affärer som görs.

Relaterade inlägg