torsdag 24 september 2009

Hur bra är egentligen fondförvaltarna på sina jobb?

I Aftonbladet idag kan man läsa om vilka förmögenheter storbankerna tjänar på sina kunder i form av förvaltningsavgifter till fonder. Avgifterna tas ut oavsett hur bra fonderna presterar, både plus som minus och inte sällan presterar de knappt bättre än index.

Det är på tiden att folk blir uppmärksammade på detta. Själv har jag sen tidigare varit medveten om själva nackdelen med avgifterna, men inte hur mycket de faktiskt äter upp av avkastningen under åren.

Aftonbladet vinklar artikeln lite väl mycket för att anspela på våra jantegener, jag bryr mig då inte om vad fondförvaltarna har köpt för bilar eller hus för sina löner, men faktum kvarstår ändå att de tjänar sjuka pengar i förhållande vad de faktiskt genererar för sina kunder. Swedbanks fondchef tjänar exempelvis i genomsnitt 324 000 kr i månaden. Dock så kunde AB fokuserat mer på hur bra fonderna till respektive förvaltare har presterat i stället för att rada upp hur de bor och vad de kör för bilar.

Men om nu många fonder knappt slår index, vågar man då tänka på hur de hade presterat om Swedbanks fondchef haft en tiodel så mycket i lön? Det kan väl ändå inte vara så att förvaltarna är otroligt överbetalda i förhållande till arbetsprestation?

Jag sålde av mer än halva mitt fondinnehav i förra veckan, och det ångrar jag verkligen inte. Nu är det bara att vänta till ett bra tillfälle att gå in i aktier i stället. För er som inte redan känner till det så finns Avanza Zero som är en aktiefond utan avgifter.

9 kommentarer:

john sa...

Hej!

Jag har en fråga om silvermynt eftersom jag vet att du investerar en del i det. Är det en dum idè att köpa 2-3 mynt varje månad från liberty silver?
Jag tänkte på om man fölorar mycket pengar på fraktkostnader osv...

Jag hittade inte någonstans vad frakten låg på. Sen undrar jag hur det ligger till med underhåll av silvermynten. Behöver man putsa dom med jämna mellanrum för att dom inte ska få permanenta skador?
Det stod att dom skickades i syrefria kuvert men är det återförslutande kuvert?

Förlåt om jag kapade ditt inlägg lite =)

mvh //John Ekonomisk trygghet

Herr K sa...

Jag skickade ett mail med svar till dig så tråden inte blir för off topic :)

Aktieklubben Sex Damer sa...

Hej Herr K och tack för inlägget i vår blogg. Då dagens inlägg i din egen blogg behandlar samma ämne har vi fått ännu mer kött på benen.

Spännande blogg du har. Här finns ju massor att läsa! Vi kommer tillbaka!

Aktieklubben Sex Damer
http://borsen.blogg.se

Herr K sa...

Sex Damer: Roligt att fler har nytta och glädje av det jag skriver! Det är just det som är min tanke med bloggen, att folk som kanske just har börjat intressera sig för ekonomi skall bli upplysta och nyfikna på mer :)

J sa...

AB är ju för det mesta skit, men det är bra att man på detta sett kanske kan nå ut till människor som är helt ointresserade. Sålde också av mina fonder förra veckan, men lär gå in i råvarucertifikat genom KF istället.

Herr K sa...

J: Jag håller med dig, Aftonblaskan brukar inte skriva de bästa artiklarna eller analyserna precis, men de når en stor läskrets.

Jag håller mig iaf från certifikat (än så länge) då jag inte kan tillräckligt mycket om den sortens handel ännu. Dessutom känns det lite tryggare att fysiskt äga råvaran i fråga (vilket av förståeliga skäl kan vara lite svårt när det handlar om oljefat mm) :P

inte miljonär än sa...

Aftonbladet skriver om allt som är chock, bluff, katastrof, naket eller allmänt sleezy. Att de denna gång faktiskt prickade rätt kanske mer är tur, vad vet jag?

J sa...

Herr K: Haha ja, hade tex en kompis som tyckte jag skulle köpa koppar istället för silver. Han ändrade sig när jag förklarade att 5 ton koppar är knepigt att ha i ett bankfack.

Inte miljonär: Även blinda hönor lägger ägg =)

Herr K sa...

J: Haha! Ja, det är skillnad på råvaror och råvaror...

Relaterade inlägg