måndag 14 september 2009

Man kan inte köpa lycka för pengar

I en artikel i Aftonbladet idag kan man läsa om ännu en lottovinnare vars liv blivit ett helvete efter en mångmiljonvinst. Denna gången handlar det om en brittisk tjej som vid 16-års ålder vann 1,9 miljoner pund, vilket motsvarar drygt 21 miljoner kronor, och som idag, sex år senare, har lyckats bränna rubbet på resor, droger, bilar och silikonbröst. Det sistnämna var Aftonbladet antagligen tvungna att nämna för att folk skulle läsa artikeln, för jag kan då inte förstå hur man kan bränna miljontals kronor på silkonbröst. Men jag läste ju artikeln, så det funkade uppenbarligen!

Personligen så tror jag att man är alldeles för ung för att hantera några större summor i den åldern. Hade nån stuckit exempelvis 10 000 kr i näven på mig som sextonåring så hade de antagligen varit slut på en vecka. Dessutom tror jag det mänskliga psyket har svårt att hantera såna enorma belopp, såvida man inte långsamt får jobba för pengarna genom investerande och/eller företagande. Då ser man pengarna växa långsamt, och man kan hålla greppet om verkligheten hela vägen till rikedom.

En så stor omställning i livet som att vinna en enorm lottovinst kan nog mycket väl göra mer skada än nytta, så i alla fall jag föredrar att tjäna ihop pengarna själv. Men en vinst på sisådär ett par miljoner kr skulle däremot inte sitta fel! Då skulle det bli en bostadsrätt i götet minsann!

8 kommentarer:

J sa...

Götet? Där är det ju fullt av göteborgare? ;)

Herr K sa...

Ja, men jag älskar ju göteborgare! :P

J sa...

Ja då är det inget att fondera på då. Jag tror att mkt av anledningen ligger i att de som köper lotter och hoppas på att slumpen ska göra dom rika, inte har mkt till ekonomisk kunskap i ryggen. De får helt enkelt ångest när de inser att de inte har en aning om hur de ska handskas med såna summor. Vi med ekonomiskt intresse hade förmodligen klarat det bättre!

Herr K sa...

Bra sagt, hade inte kunnat säga det bättre själv :)

john sa...

Om jag vunnit 21 miljoner hade jag antagligen investerat de mesta av pengarna, även satt in en hel del på sparkonton med hög ränta. I vilket fall så hade jag verkligen försökt att inte röra de 21 miljonerna utan istället spendera pengarna som kommer i form av ränta/avkastning.

Herr K sa...

john: ja om man lyckas bränna så mycket pengar på så kort tid kan man inte hantera dem. hade man enbart haft dem på banken och fått 1% ränta för dem hade man fått 210 000 kr före skatt...man hade kunnat leva gott utan att göra av med vinsten om man bara är smart :)

inte miljonär än sa...

Tycker J uttrycker det helt rätt. Är man inte van att handskas med pengar blir man antagligen alldeles koko av att helt plötsligt ha obegränsat av dem.

Men om jag hade haft så mycket hade jag självklart hanterat det perfekt... ;-) (ironi)
Nä, allvarligt, jag hade startat tio företag och haft det perfekta livet som entreprenör.

Herr K sa...

inte miljonär än: du hade antagligen "entreprenörat" ihjäl dig och gått in i väggen med tio företag i stället ;P

Relaterade inlägg