tisdag 1 september 2009

Spartips #5 - Matkostnader

Något som alla behöver och som alltid kommer kosta pengar är mat. De flesta handlar idag maten i butiker, istället för att odla själva som man gjorde förr. Det som vi köper vet jag knappt om det kan kallas mat längre förresten, då vi betalar dyrt för att köpa bekämpningsmedel, antibiotika, skumma tillsatser, onödigt socker och smakförstärkare i de flesta matprodukter.

Tillbaka till ämnet. Maten är som sagt en kostnad vi inte kan bli av med (så länge vi inte är helt självförsörjande), men den går att få ner på flera olika sätt, och dessutom göra matvanorna lite nyttigare på köpet.

  • Jämför matpriser mellan olika butiker och handla där det är överlag billigast.
  • Handla varor i storpack och frys in. Jämförelsepriset är alltid lägre ju större förpackning.
  • Gör storkok, förslagsvis på söndagarna så har du lunch till jobbet/skolan nästkommande vecka.
  • Ät inte lunch ute för ofta. En lunch fem dagar i veckan á 70 kr = 1400 kr/mån.
  • Ät måttligt med kött. Köttproduktion är en av de största bovarna till växthusgaser, och ofta ganska dyrt i förhållande till matmängd (förutom importerat kött, men då får du troligen även stora doser antibiotika på köpet).
  • Istället för att köpa bröd i matbutikerna (där du ändå bara betalar för luft och tillsatser), baka hemma. Både nyttigare och godare!
  • Du kan odla t ex kryddor, groddar mm hemma utan större bekymmer istället för att köpa allting färdigt.
  • Gör en ordentlig inköpslista innan du ska iväg till affären och handla. Håll dig till listan och köp inte en massa annat du ser i hyllorna.
  • Håll dig ifrån s.k. mikromat. Det är oftast dyrt i förhållande till innehållet och är onyttigt.
Även om ekologisk mat oftast är dyrare än "vanlig" mat, så vill jag ändå slå ett slag för ekologiskt och närodlat. Egentligen är det ju ekologiskt som är "vanlig" mat och det vi äter mest av som är "konstgjord" mat, pga bekämpningsmedel, den industriella tillverkningen och förädlingen vi har idag.
Ekologisk mat är lite dyrare för konsumenten, men billigare i det långa loppet. Om vi utarmar vår odlingsmark med gifter, vad tror ni då händer med tillgången på mat när jorden inte längre är fertil?

För den som vill ha mer insyn i hur ekologiskt jordbruk fungerar så rekommenderar jag ett besök hos Cornucopia? som skriver väldigt bra om bl a ekologiskt vs. giftodlat.

Inga kommentarer:

Relaterade inlägg