onsdag 2 september 2009

Investeringspyramiden

Något som är intressant är hur folk anpassar sina investeringar efter det rådande ekonomiska läget i världen. Som de flesta vet är hög risk förknippat med (chans till) hög avkastning och vice versa, och i dåliga tider söker sig folk till mer stabila investeringsformer för att bevara värdet på sitt kapital. Avkastning är då inte lika intressant som att minimera förlusterna.

Det finns en typ av diagram i form av en pyramid som ganska tydligt visar de olika typerna av investeringar, och risknivån med dessa. Jag studerade ett antal av dem jag kunde hitta, och upptäckte att de varierade lite beroende på vem som skapat dem. Undertecknad är amatör på området ekonomi, men jag gjorde en egen investeringspyramid som jag hoppas ger en tydlig bild. De olika fälten ska dock inte ses som helt proportionerliga. Klicka för att förstora.

Notera att pyramiden inte är en 100-procentig sanning utan kan ha flera olika variationer. Jag har t ex inte nämnt räntefonder överhuvudtaget, som mest passande skulle platsa under "Säkerhet" då risknivån är låg jämfört med aktiefonder.

Något som nästan inte fanns med i någon av investeringspyramiderna jag hittade var ädelmetaller som guld och silver. Dessa köptes i stora mängder av privatpersoner när finanskrisen var som djupast, och även av framförallt Kinas regering som ville utöka guldreserven. Även den världskände finansmannen Warren Buffett har uttalat sig om att han har en andel av sin förmögenhet i guld.

Föreställ er att Sverige skulle drabbas av hyperinflation, dvs värdet på våra pengar skulle kraftigt minska. Folk skulle då försöka placera sina pengar längre ner i pyramiden för att minimera ekonomiska förluster. Sparkonto som ligger under "säkerhet" skulle då bli meningslöst, men istället skulle ädelmetaller bli populärt, då de har ett inneboende värde till skillnad från våra papperspengar som bara har det värde Riksbanken bestämt åt oss. I nuläget är dock sparkonton säkra tack vare statens insättningsgaranti ifall banken skulle gå omkull.

Statsskuldväxlar, premieobligationer mm som ges ut av staten anses vara en väldigt säker sparform, då ett land inte skall kunna gå i konkurs (vilket visserligen både Island och Lettland varit väldigt nära under året), så man får alltid tillbaka sina insatta pengar plus ränta.

De mest insatta investerarna försöker ofta ha en blandning av de olika risknivåerna i sin portfölj. Som småsparare har jag en blandning av onoterade aktier, börsnoterade aktier, aktiefonder, konvertibler, sparkonto samt en liten mängd ädelmetaller. Överlag en ganska hög risknivå, men det är vad jag har valt för att få en bra avkastning.

Hur har ni valt att diversifiera era investeringar?

4 kommentarer:

J sa...

Bra skrivet, även om jag kan tycka att skog hade förtjänat en plats i pyramiden. Har själv en bas av ädelmetall (silver), en hel del skog och mycket aktier. Är inget större fan av fonder och förvaltning.

Herr K sa...

Tackar, och visst har du en poäng i det. Jag hade gärna ägt skog som del i portföljen :)
Silver är det jag satsat på också, trevligt som samlarobjekt dessutom utöver värdesäkringen.

J sa...

Ja precis, jag jobbar faktiskt på ett par inlägg om silver som investering, får se när jag blir klar med dem... Bra blogg det här, den hamnar på läslistan!

Herr K sa...

Man tackar, alltid trevligt för egot med lite uppskattning! Även jag lade till din blogg i min lista efter att ha läst igenom den, den verkade läsvärd. Trevligt med lite humor bland allt allvar :) Ser fram emot inlägget om silver!

Relaterade inlägg