onsdag 2 september 2009

Man får vad man betalar för

Under kvällen såg jag i ett inslag i TV4-nyheterna om hur EU nu ökar importkvoterna av nötkött från Nord- och Sydamerika. Även Expressen skriver om EU-beslutet.
Anledningen att detta fått så stort medieutrymme är för att i ovan nämnda världsdelar har man för vana att proppa djuren fulla med antibiotika, antingen i förebyggande syfte eller för att påskynda deras växt. Detta köttet når senare EU, Sverige och slutkonsumenten i form av billiga alternativ till ekologiskt eller närodlat.

Detta framkom dagen efter att tre spädbarn smittats av multiresistenta bakterier på centrallasarettet i Västerås och senare dött. Att detta kommer bli vanligare i framtiden är kanske inget förvånande om vi konsumerar stora mängder kött fullproppat med antibiotika, vilket ökar motståndskraften hos bakterier. Detta kan leda till dödsfall pga bakterier som i normala fall inte vore skadliga.

Dessutom, hur galet är det inte att transportera kött tvärs över jorden när vi skulle kunna hjälpa vårt inhemska jordbruk genom att köpa närodlat, med kött från djur som troligen levt ett bättre liv, smakar godare och inte har några dolda biverkningar?

Sådant här får mig verkligen tycka att jakten på vinst har gått för långt.

4 kommentarer:

minna sa...

tur att jag la av med köttätandet då! Något positivt i allafall i krisens spår!

Herr K sa...

Ja, djuren tackar dig nog åtminstone!

Anonym sa...

Vad e detta för koft fasoner?;) inte äta kött då får man näringsbrist å kan inte bygga muskler

J sa...

Ytterligare en del av problematiken är att köttuppfödningen i dessa länder skapar avskogning av fr.a. regnskog. Inte bra för någon mao.

Relaterade inlägg