måndag 14 december 2009

Investeringsstrategi 2010

Flera är de bloggare som presenterat sina personliga investeringsstrategier, och jag ska inte vara sämre heller! Jag har dock i nuläget inga bestämda kandidater till min portfölj i nuläget, men en uppfattning om hur jag vill ha mitt kapital fördelat.

Precis som många andra så är jag sugen på att börja satsa på utdelningsinvesterande, dels pga att man kan luta sig tillbaka (och slippa känna pressen att följa dagsrörelserna på börserna), dels pga den passiva tillväxten. Samtidigt kan det vara bra att ha kvar en del av kapitalet i aktier där man endast försöker tjäna på kursförändringar. Ädelmetaller skall även i fortsättningen vara basen i min värdeportfölj.

Så småningom skall min värdeportfölj se ut ungefär så här:

  • 50% utdelningsaktier
  • 20% spekulationsaktier
  • 15% onoterade aktier
  • 15% fysiska ädelmetaller

Detta är dock inte skrivet i sten, men känns för mig som en bra strategi. Det jag behöver göra i nuläget är dock att skaffa mig en buffert vid sidan av investeringarna, eftersom min buffert och mitt sparkonto idag är detsamma. Bättre att sära på sparkapitalet och buffertkontot och hålla isär pengarna.

När jag kommer nå detta mål är däremot mer osäkert, med tanke på att jag för närvarande är arbetslös och har litet utrymme för sparande och investerande. Ovan nämnda fördelning är alltså ett långsiktigt mål, vilket jag skall försöka nå under 2010. Det kommer förändras stegvis, när bra tillfällen uppstår helt enkelt.

2 kommentarer:

J sa...

Haha jag satt precis och skrev klart min strategi för 2010 som jag tänkte placera imorgon. Det går onekligen trender i bloggandet. =)

Tycker det är en bra strategi, inte helt olik min egen. Lagom mycket risk och en bra bas. Jag är ju student så pengahögen lär väl inte växa nåt enormt för mig nästa år heller, men en strategi ska man alltid ha none the less.

Herr K sa...

J: Det är ju isåf inte första gången vi tänkt på samma sätt, eller vid samma tillfälle av nån outgrundlig anledning, haha! Att du dessutom har klurat fram en liknande strategi tar jag som att jag inte är helt ute och cyklar på djupt vatten.

Great minds think alike, eller vad är det man brukar säga? :P

Relaterade inlägg