måndag 7 september 2009

Som utlovat kommer här ett inlägg om guld och silver, något som alla investerare borde ha i sin portfölj som värdesäkring, som jag tidigare visat i Investeringspyramiden.


Guldets historia

I alla tider som människan utvunnit metaller och ägnat sig åt handel har ädelmetaller som guld och silver alltid haft ett värde. De är våra äldsta betalningsmedel och har än idag ett stort värde. Anledningen att både guld och silver anses vara värdefullt är dels sällsyntheten, dels att bägge metaller har ett antal egenskaper vilka gör dem användbara inom en rad områden.

Guld har t ex en mycket hög ledningsförmåga (se guldpläterade kontakter till din stereo), och silver är bl a bakteriedödande (används till antibakteriella produkter inom vården). Ädelmetaller står även emot tidens tand. Jämför med papperspengar som t o m kan slitas ut tills de inte kan användas som betalningsmedel längre.

År 1873 införde den skandinaviska myntunionen s.k. guldmyntfot i Norden, vilket innebär att kronans värde bestämdes i förhållande till guldet. På den tiden bestämdes att 1 kg guld var lika med 2.480 kr. Idag kostar samma mängd guld ca 240 000 kr, vilket innebär att dåtidens krona var värd nästan 100 gånger mer än dagens krona räknat i guld. Detta betyder inte enbart att guldvärdet ökat pga högre efterfrågan, utan till största delen pga ökad penningmängd.

Redan 1931 övergav man systemet med guldmyntfot i norden, men i de allierade länderna infördes det s.k. Bretton Woodsystemet under 1945 för att undvika att återupprepa 1930-talets depression. Detta innebar att de olika ländernas valutor låstes till en fast kurs gentemot den amerikanska dollarn, och USA själva garanterade ett inlösenpris av dollarn mätt i guld.
Systemet övergavs dock 1971 när USA inte längre kunde garantera inlösenpriset, då Vietnamkriget hade varit alltför kostsamt, och dollarn därför hade minskat i värde. Krig kostar mycket, och inte bara i människoliv.


Läs mer om guldets historia.


Guld och silver idag

Idag används guld och silver mer inom industrin, smyckestillverkning och som samlar/investeringsobjekt än som betalningsmedel. Då bankerna idag kan bedriva utlåning utan att vara fullt uppbackade med kontanter eller guld (Fractional Reserve Banking) så finns inte längre behovet av att ha ädelmetaller i mynt. Jag kommer ev att förklara detta närmare senare i ett kommande inlägg.

Fractional Reserve Banking går kortfattat ut på att pengar skapas vid varje utlåning från en bank, och därmed ökar penningmängden. Detta skapar inflation och gör att värdet på varje krona minskar över tid, medan 1 kg guld är och förblir 1 kg guld, varken mer eller mindre. Mängden guld är konstant, både cirkulerat ovan jord och obrutet under marken. Större delen av allt nybrutet guld går till tillverkningar investeringsprodukter, medan majoriteten av allt silver går till industrin. Uppsidan är således mycket stor för framförallt silver, särskilt i spekuleringssyfte.

Ädelmetaller som investering

Priset på ädelmetaller har ökat nästan konstant under historiens gång, mycket tack vare den ökade penningmängden. Efterfrågan på både guld och silver är idag dessutom mycket högre än tillgången, vilket även det talar för högre priser i framtiden. I oroliga tider stiger efterfrågan på guld och silver eftersom just dessa metaller motstår inflation.

Eftersom marknadspriset är ganska stabilt utan några större svängningar på kort sikt är guld och silver främst en långsiktig investering. Dock brukar guldpriset sjunka något under högkonjunkturer, för att stiga under lågkonjunktur. Under sommaren har priset även varit traditionellt lägre för att stiga under hösten, något vi har sett den senaste tiden.

Att handla ädelmetaller genom att göra vinst på prisförändringar på daglig basis är i stort sett uteslutet, men är däremot en bra pensionsförsäkring för den långsiktige.

Man kan köpa investeringsguld eller silver i form av mynt och präglade eller gjutna tackor i varierande storlek. En tackas eller ett mynts "valör" mäts i vikt. En Troy Ounce (Oz) är standarden, vilket motsvarar 31,1 gram 99,9% ren ädelmetall. 24 karats guld (minst 99% rent guld) är mjukt och inte speciellt hållbart, så inom smycketillverkning är 18 karat (75% guld) vanligare då det är utblandat med andra metaller som t ex koppar och skapar då en s.k. legering. Silver är så vitt jag vet vanligt förekommande från 90% renhet och uppåt, då det är mer hållfast än guld och inte behöver legeras i samma utsträckning för att stå emot slitage.
Förutom att du bevarar dina pengar i en säker investering, så är framförallt mynten ofta präglade med väldigt vackra motiv, och är därför populära samlarobjekt. Vissa serier har en väldigt begränsad tillverkning, vilket gör att mynten får ett ytterligare värde (premie) utöver värdet av själva metallen.

Man kan dock i Sverige inte använda dessa mynt som lagliga betalningsmedel, även om jag personligen tycker detta borde vara möjligt (vilket då visserligen skulle innebära att Riksbanken skulle förlora kontrollen över valutamängden i landet, samt banker o myndigheter inte kunna ha översikt över transaktioner). Minnesmynt av guld/silver i högre valörer som Riksbanken själva givit ut är dock giltiga betalningsmedel.

Det finns även numismatiskt guld, vilket är gamla historiska mynt från t ex romarriket eller medeltiden. Värdet på dessa är baserat på ålder, skick och ursprung snarare än det faktiska guldinnehållet.

Du kan köpa och sälja ädelmetaller privat hur mycket du vill och göra vinst på affären utan att behöva deklarera detta. Dock får du betala moms på ädelmetaller (silver, platina och palladium) inhandlat från företag, men aldrig i privata affärer. Guld är dock momsbefriat även i kommersiell handel då det anses vara en "valuta" snarare än en råvara.

Kort sagt står guld och silver utanför banksystemet, vilket innebär att inga myndigheter har någon insyn i hur mycket du äger. Det är frihet det!


Fördelar med att investera i guld och silver
  • Din investering riskerar inte att förlora sitt värde genom t ex inflation, tvärtom.
  • Mycket låg risk.
  • Lätt att köpa och sälja på t ex Tradera.
  • Vackra samlarobjekt.
  • Känslan av "äkta värde" jämfört med papperspengar!
  • Din investering är helt privat.
  • Ingen vinstskatt vid försäljning.


Nackdelar med att investera i guld och silver
  • Ingen utdelning eller ränta, dvs din investering växer inte passivt.
  • Inte ett lagligt betalningsmedel (förutom Riksbankens minnesmynt).
  • Väldigt långsiktig investering om man ska göra större vinster vid försäljning.


Jag passar även på att göra lite redaktionell reklam. Handlar ni från Liberty Silver och
anger "guldsilver" i meddelandefältet får ni 2% rabatt på ordertotalen. Detta gäller dock inte guld eller monsterboxar med Liberty Silvermynt. Besök även sajten Sälja Silver för att få reda på vart ni skall vända er för att sälja gamla silversmycken, prydnadsföremål mm.

7 kommentarer:

inte miljonär än sa...

Tackar för detta inlägg, bra skrivet som vanligt! Gillar idén med reala tillgångar och det "fasta och konkreta" som ädelmetaller innebär.

kan du känna en oro för inbrott och liknande? Det känns kanske inte helt stabilt med 1 miljon i guld under sängen... ;-) Bankfack kanske?

Herr K sa...

Tack så mycket, trevligt med lite feedback! Jag tycker precis som dig, siffror på internetbanken och aktier i form av ännu mer siffor känns lite abstrakt ibland, medan en fysiskt metall ger en helt annan känsla.

Jag känner mig inte så orolig, jag har trots allt inga enorma "rikedomar" i form av silver, och min hemförsäkring täcker myntsamlingen. Men bankfack funderar jag starkt på ändå!

Visserligen är jag ganska anonym här på bloggen, men försvinner mitt silver vet jag iaf var jag ska börja leta efter misstänkta... ;-P

J sa...

Huvudet på spiken (som vanligt)! Bra skrivet om ett för mig kärt ämne.
Kul också att du har styrt upp med Torgny, då vet jag vad jag ska skriva i rabattfältet nästa gång jag handlar. =)

Herr K sa...

Ja, jag köpte ju från Liberty Silver i somras, och tyckte det var passande att bli affiliate till honom i samband med inlägget. För övrigt tackar jag för berömmet!

john sa...

Hej!
Jag måste säga att jag blir väldigt sugen på att investera i silver när jag läser detta inlägg. Är det svårt att hitta köpare till sitt silver om man av någon anledning vill sälja av det efter några år?
Jag tänker inte att jag ska tjäna några pengar på det bara på några år utan mer att sälja av vid en krissituation.
Mvh //Ekonomisk trygghet

Herr K sa...

hej John!

Vad roligt att jag lyckats inspirera någon :)

Själv har jag inte sålt något silver hittills, men jag har studerat en del auktioner på Tradera. Enligt min uppfattning är det inte ovanligt att folk får sålt sitt silver över marknadspris, och i vissa fall under marknadspris (mycket beroende på hur åtråvärda mynt man säljer).

I övrigt går silver att sälja till mynthandlare, pantbanker osv, men jag har ingen uppfattning om hur bra de betalar.
Liberty Silver som jag nämnt köper även tillbaka sina egenpräglade mynt, men då får man räkna med en viss spread på priset.

Oskar sa...

Trevlig läsning med värdefulla tips angående guld och silver. Jag hade ingen aning om att priset på ädelmetaller har en tendens att gå ned under sommarmånaderna, för att sedan stiga mot hösten.

Relaterade inlägg