torsdag 19 november 2009

Är snabba krediter företagens ansvar?

Alla som har sett programmet Lyxfällan har lärt sig hur illa det kan gå med sms-lån, blancolån och konsumtion som gått överstyr. Titt som tätt höjs det röster i media om att lagarna måste skärpas för att få bedriva den sortens utlåningsverksamhet. Frågan är: kan man verkligen skylla allt på kreditinstituten?

I denna artikel från E24 kan man läsa om bl a de så kallade blancolånen, lån utan säkerhet. Dessa kan alltså ges till privatpersoner som inte äger sin bostad, har tillräckligt stabil inkomst eller har betalningsanmärkningar. Personer som uppfyller de vanliga bankernas lånekrav går vanligtvis till just sina banker när de behöver ta ett lån, mer utsatta människor tar de sämre alternativen som ger snabba pengar utan "onödiga frågor".

Speciellt sms-lån har blivit en fälla för många människor. Snabbt och enkelt kan man få en mindre summa pengar in på kontot, med en skyhög ränta som största nackdel. Nya sms-lån kan snabbt bli lösningen för att betala av gamla, och sedan är snöbollen i rullning.

Personligen kan jag tycka att det daltas lite för mycket med folk som går ner sig i den sortens skuldfälla. Hade man kollat upp villkoren och kostnaderna från början hade man inte satt sig i den sitsen man hamnat i. Visst ska marknadsföringen vara korrekt och inte undanhålla information, men i slutändan tycker jag att personligt ansvar väger tyngst. Personer som inte klarar av ett vanligt banklån borde väl knappast kvalificera sig för ett blancolån?

Vad tycker ni, läggs det för lite vikt på personligt ansvar i frågan, eller utnyttjar låneföretagen människor som uppenbarligen inte ska ha krediter?OBS
: Jag är helt emot snabba krediter och anser att man endast skall ta lån för bostad, studiestöd osv, men att jag skrivit "sms-lån" antagligen kommer locka fram annonser i Google Adsense. Det är alltså inget jag själv valt att göra reklam för.

Läs mer:
Undvik att låna snabba cash

4 kommentarer:

J sa...

Jag tror att det där är lite som övervikt. Det är lätt att säga att det bara är 'svaga' eller kalla det vad man vill personer som trillar dit. Men det är nog enklare än man tror, även för gemene man. Jag skulle nog säga att skuldbördan delas ungefär lika. Utan en marknad skulle det inte finnas såna företag, men om det inte fanns såna företag så skulle definitivt färre sitta i skuldfällan.

Herr K sa...

Jag är inne på din linje tror jag. Det är lite av en ond cirkel, det finns svaga som är lättpåverkade vilket en del företag utnyttjar och fångar ännu mer lättpåverkade.

Det hade antagligen i alla fall inte skadat med lite hårdare lagstiftning kring den typen av företag.

J sa...

Absolut inte, det är ju faktiskt ocker i grund och botten.

minna sa...

både bu och bä. Men dom behövs. Det är inte alla som får problem med ekonomin bara för att man tar ett blancolån! Tom handelsbanken erbjuder dessa lån.

Relaterade inlägg