onsdag 4 november 2009

Guldpriset högre än någonsin

Igår köpte indiska regeringen 200 ton guld från Internationella Valutafonden (IMF), vilket fick priset att rusa med ca 30 dollar/uns. Idag ligger guldpriset strax under 1100 dollar/uns, vilket är högre än någonsin tidigare.

För inte så längesedan passerade guldet den "magiska" 1000-dollarsgränsen, och har alltså sedan dess passerat den med råge. När västländerna säljer ut sitt guld så köper stormakterna i öst och stärker sin statskassa, vilket pressar upp priset.

Vilka följder får detta för bl a USA som trycker upp enorma mängder nya, digitala pengar som inte har någon förankring i guldreserven?

Veckans Affärers makroexpert Pekka Kääntä skrev i september att guldpriset var en bubbla som var redo att spricka, hur blev det egentligen med det? När nu Indien köpt guld till ett redan högt pris minskar risken för att priset faller tillbaka för mycket, och borde kunna ge stöd för ytterligare höjningar, speciellt om Kinas regering följer efter vilket det spekuleras om.

Jag är ingen makroexpert själv, men min uppfattning är att det inte uppstår bubblor för guld? Guld är värdebevarande, och priset ett mått på hur stort förtroende folk har för valutor, i synnerhet dollarn som bekant har rasat under hösten. Därför kan det tyckas lite paradoxalt att guldpriset stiger samtidigt som börserna...

Jag anser fortfarande att guld är en bra investering inför framtiden, och är glad att jag nyligen köpte en mindre mängd investeringsguld, drygt en vecka innan denna senaste prisstegringen.


Läs mer:
Att investera i guld och silver
Guldpriset - En indikator på världens fruktan?
Guld en bra investering enligt Di

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag vill inte vara elak, men guldpriset har mest stigit i dollar, i euro är inte stigningen så brant.

Herr K sa...

Anonym: det är inte elakt, bara ett bra påpekande :) visst är prisökningen inte lika stor i denna del av världen, men faktum kvarstår ändå att guldet stigit samtidigt som börsen. Jag tänker behålla mitt guld och silver framöver i alla fall.

Relaterade inlägg