måndag 16 november 2009

Utdelningsinvesterande eller spekulerande?

Efter att intresset för utdelningsinvesterande börjat gro hos mig, som hos andra bloggare, så var jag tvungen att räkna lite på hur mycket det skulle kunna ge i utdelning för en småsparare som mig.

Ni som följt bloggen vet säkert att jag för närvarande är arbetslös, och även att jag planerat att börja studera hösten 2010. Av denna anledning finns det inte mycket utrymme för investerande varken nu eller då, men det vore ändå trevligt att låta aktiekapitalet växa passivt.

Att spekulera i aktier har genererat en del småslantar (några tusenlappar under året), men det kräver tid, uppmärksamhet och engagemang. Å andra sidan kan man göra bra affärer på detta sätt genom att köpa och sälja vid rätt tillfälle, men då hänger det just på att man säljer förr eller senare. Skall man behålla aktierna under många års tid kan man lika gärna satsa på utdelningsaktier, som kan få kapitalet att växa passivt, alternativt ge en liten extrainkomst när det behövs. Om man samtidigt väljer ut trygga och stabila bolag med en bra utdelningshistorik kan man sova gott om nätterna med vetskapen att man inte tvingas paniksälja när det vänder från hög- till lågkonjunktur.

Min värdeportfölj i nuläget ligger på ca 40 000 kr, vilken jag då skulle få sälja av vid lämpligt tillfälle för att kunna investera i utdelningsaktier. Men hur mycket skulle då denna summa generera i utdelningar per månad?

Jag lockades av tanken av just utdelning varje månad, och valde då att enbart titta på amerikanska företag och kanadensiska och amerikanska truster. För att ligga närmast min egen ekonomi utgick jag från en köpesumma på 10 000 kr, då jag är en småsparare. Kursen för USD är beräknad på dagens, 6,80 kr och 6,69 kr för CAD. Källskatt på 15% vilken man måste betala för Kanadatruster är medräknad och avdragen. Om detta även gäller för amerikanska aktier vet jag ej, så jag har räknat på samma summa för även dessa. Äger man dessa i en kapitalförsäkring är det enda skatten man inte kommer undan, i en vanlig depå blir det dyrare.

ex: Peyto Energy Trust 10 000 kr = 124 andelar. Utdelning 0.12 CAD x 124 x 6.69 kr x 0.85 = 84,60 kr.

Skulle jag alltså rent teoretiskt satsa 40 000 kr i Peyto (vilket ger dålig riskspridning med allt på ett kort), så skulle jag kunna håva in 338 kr per månad i utdelningar med nuvarande avkastning. Det blir 4056 kr per år, en inte helt oansenlig summa! Dock så får man räkna med skatt på hela innehavet i kapitalförsäkringen, som för nuvarande ligger på 1,05%. Om man dessutom skulle återinvestera hela utdelningen så skulle kapitalet växa långsamt men finfint under åren.

Jag sammanställde en liten lista (inte komplett på något vis) med utdelningar över truster och några amerikanska företag med utdelning minst 4 ggr/år. Dokumentet är i OpenOffice Calc-format (exceldokument). Lita inte 100% på siffrorna, risken är stor att jag räknat fel någonstans. Tack Dollarkursen för de bra länkarna!

Så vad tror ni, är det värt att börja utdelningsinvestera i min situation då man troligen inte kommer kunna bygga på värdeportföljen utan att skjuta till mer externt kapital, eller är det bättre att fortsätta investera spekulativt de kommande åren?

Kolla även in Cornucopia? för mer information om truster, och 40%20år för information om utdelningsinvesterande.


Läs mer:
Är utdelningsinvesterande hållbart vid Peak Oil?
Reviderad Investeringsfilosofi

8 kommentarer:

J sa...

Det tycker jag definitivt, åtminstone med en del av portföljen. =) Jag kan ju som student meddela att du iofs inte kommer att ha ont om tid för att spekulera i aktier, men att få in lite kulor varje månad kan ju inte vara annat än bra. Bra lista förresten, ska kolla in reaves lite extra tror jag!

Herr K sa...

J: Jadu, det är ju lite där jag velar i mina funderingar...om jag bara investerar en del av mina pengar i t ex en trust, så blir utdelningen nästan försvinnande liten =/

Iofs kanske min situation förbättras under vintern eller våren, allt beroende på jobb :) Tack för dina tankar!

Bli Rik och Ekonomiskt Oberoende sa...

Aldrig funderat på att skapa extra inkomster på några tusen kronor varje månad som du kan investera med?

möjligheterna att tjäna en tusenlapp, eller strax under, är ju hur många som helst!

Skapa en informationsprodukt och sälj > http://seosystemet.com, har gjort 6-siffrig inkomst, lanserades 19 augusti 2009

Skapa flera webbplatser och tjäna pengar på dem via adsense och/eller affiliate.

2 st exempel

http://www.attskaffahund.se/
Skapades runt årsskiftet, 2 h i nedlagd tid, domännamn är enda kostnaden på ca 100 kr (har webbhotell sedan tidigare). Genererar konstant 600 kr/mån

http://solresorsistaminuten.se/
case study för http://seosystemet.com, annonser lades på i början av oktober 2009, drar in ca $25 dollar/mån, nedlagd tid = 1 h, domännamn = enda kostnad ca 100 kr

Jag har många liknande sidor och alla gör mer pengar än vad de kostar.

ALLT! är inte att investera i aktier/fonder, i spekulation (kapitalökning) utan det finns många andra sätt att direkt skapa kassaflöden, återinvestera kassaflödet och skapa mer kassaflöde.

inte miljonär än sa...

jag tror att man kanske skalla gå den tråkiga "mellanvägen" (så svenskt ;-)). Börja att bygga upp en utdelningsportfölj så sakteliga men uteslut inte en och annan kortare affär. Som börsläget varit den senaste tiden har det ju varit svårt att missa trevliga uppgångar...

Sedan så anser jag att det blir så små summor i utdelningar då man som jag har ganska lite kapital i aktieportföljen. Jag satsar ju på att skapa sajter (en sajt nu) som genererar mer pengar till att återinvestera i värdepapper. Kommer på massa sajtidéer dagligen men koncentrerar mig just nu på www.matematikvideo.se. Blir säkert fler så småningom

Bli Rik och Ekonomiskt Oberoende sa...

inte miljonär än:

därför det är ännu viktigare att skapa ett större kassaflöde först, innan man satsar på kapitalökningsinvesteringar även om det är en aktie som ger lite utdelning varje år.

Kassaflöde, och att öka det, torde vara det absolut viktigaste att fokusera på.

Nu vet jag inte exakt hur du tänkt att tjäna pengar på din site matematikvideo.se, men det verkar än så länge vara på AdSense-annonser.

Själv, skulle jag nog släppt några videos gratis, för att bygga min epostlista, och sedan lanserat en komplett guide för n-antal kr. Finns även andra saker man kan göra för att kapitalisera och skapa kassaflöde ifrån den siten ...

Om det är adsense du tänkt tjäna pengar på, bör du läsa mer om annonsplasering etc. Just nu ser man inte annonserna, vilket gör att ingen heller kommer klicka på dem.

Anonym sa...

Många av trusterna du nämner handlas i poster om 100 stycken, exempelvis Peyto. Informationen finns på exempelvis Avanza. Lycka till!

inte miljonär än sa...

Till bli rik och ekonomiskt ob: Det finns en del gratis videos redan. Vad det gäller tjäna pengar så är tanken att både google adsense och en prenumationstjänst skall ge intäkter. Vi får se hur det går....

Herr K sa...

Bli Rik och Ekonomiskt Oberoende: Tack för tipset, skall ta mig en kik på det! Får man fråga hur många besökare dina sajter har dagligen? Om de genererar såpass mycket pengar borde det vara en del :)

Anonym: tack för informationen, det hade jag missat som du såg.

Relaterade inlägg