fredag 13 november 2009

MobiSpine Analys

För ett par år sedan när jag var en novis på aktiemarknaden köpte jag aktier för en mindre summa i det lilla IT-företaget MyScoop, som senare köptes upp av MobiSpine. Sedan dess har jag blivit lite mer erfaren och även läst på en del om MobiSpine, och insett deras potential.

MobiSpine är ett företag verksamt inom IT och telecom, och utvecklar och säljer mobila tjänster till operatörer. Desktop Messaging, sms från dator till mobil, är ett av områdena som Telia, Tele 2, Halebop och Telenor erbjuder med programvara från MobiSpine. Företaget är dock verksamt i många andra länder än enbart Sverige, där USA och Ryssland är de största marknaderna. Expansion i Sydamerika är även planerat.


Företagets tjänster

MobiSpines företagsidé går ut på att sälja tjänster till stora mobiloperatörer världen över, och på så sätt nå en enorm marknad. Företaget utvecklar egna programvaror och förvärvar även mindre företag vars produkt integeras i produktportföljen.

Bland tjänsterna finns följande:

  • FunText - Tjänst för mer varierade MMS än standarden
  • Desktop Messaging - SMS och MMS från dator till mobil
  • MyScoop Mediabox - Onlinetjänst för uppladdning av bilder och filmer från mobil
  • RSS News Reader - Programvara för nyhets-feeds direkt i mobilen
Intäkterna kommer ifrån att dessa programvaror säljs skräddarsydda på licens till mobiloperatörer som oftast erbjuder tjänsterna gratis till användare. Licenserna baseras på antalet användare respektive operatör har i sitt nät, om jag förstått saken rätt. Potentialen är således enorm med tanke på det stora antalet mobilanvändare i världen, speciellt med utvecklingsländer som t ex Indien inräknat där mobilanvändandet ökar.


Företagets utveckling

MobiSpine startades 2005, har idag 25 anställda världen över och är listat på Aktietorget. Då företaget är ungt har de varje kvartal uppvisat negativa siffror ända tills Q2 i år då de vände till en blygsam vinst, vilket räckte som bevis för aktieägarna för att orsaka en rejäl rusning i aktiekursen.

Enligt företagets spådomar inför nästa period kommer man troligen återigen uppvisa röda siffror tack vare nyförvärvet av Image Semantics, men detta väntas ge större vinst på längre sikt.

Med nya avtal med stora mobiloperatörer utökas marknaden ständigt, och potentialen är i mina ögon stor. Öppnandet av kontor i Sydamerika borgar även det för en helt ny marknad.

Rapporten för Q2 finns här.


Aktien

MobiSpine är som sagt noterat på Aktietorget, och en post ligger på 10 000 aktier. Handeln i aktien är periodvis väldigt låg, och även små aktörer kan påverka kursen som alltså är ganska volatil. Under hela tiden jag haft mitt innehav har priset legat runt 28 öre, med svängningar både uppåt och nedåt, men aldrig under 25 öre. Inför senaste kvartalsrapporten var förväntningarna höga och aktien stack iväg upp till 45 öre, men sjönk ganska snabbt tillbaka ner till 28 öre igen. Det finns alltså snabba pengar att tjäna för den som vill spekulera, men även potential för långsiktigt investerande. En rörelse i kursen på 1 öre motsvarar 100 kronors värdeförändring i en aktiepost på 10 000 kr, så det kan gå snabbt både uppåt och nedåt.


Sammanfattning


Undertecknad äger totalt 30 000 aktier i MobiSpine, fördelat i både depå och i kapitalförsäkring. Hittills har investeringen känts trygg tack vare att kursen hela tiden hittills alltid legat runt 28 öre, och potentialen känns större än risken. Den 23:e november kommer rapporten för Q3, och i skrivande stund ligger kursen på 32 öre.

På sikt tror jag MobiSpine blir ett vinnande koncept, även om det ser lite osäkert ut så här tio dagar inför kvartalsrapporten. Den som är nyfiken kan antagligen vänta tills rapporten har kommit för att se hur läget ser ut inför nästa kvartal.


Kom ihåg att jag är en amatör på området, så jag frånsäger mig allt ansvar för ev investeringar ni gör efter att ha läst detta.Läs mer:
Lundin Mining Analys 
Energy Potential & Seabased AB Analys


Inga kommentarer:

Relaterade inlägg