onsdag 25 november 2009

Moral och etik i finansvärlden

De som hänger med i affärsvärlden har knappast missat nyheten om att Boliden fått tillgångar på 1,4 miljarder frysta pga av ett skadestånd för ett ev miljöbrott som ett dotterbolag skall ha orsakat för elva år sedan.

Att det ska ta så lång tid att utreda en händelse är en skandal i sig, men frågan är hur mycket marknaden bryr sig om etik, moral och miljö i jakten på tillväxt? Många av oss vill nog helst inte investera i företag vars agerande inte överensstämmer med vårt egna samvete, men faktum är att affärsvärlden präglas av dubbelmoral.

Flera av Sveriges största företag (IKEA, Hennes & Mauritz mfl) stoltserar idag med sitt miljö- eller moraltänkande, men lite då och då grävs det fram obekväma uppgifter om miljöbrott eller utnyttjande av billig arbetskraft. Troligen vet marknaden om att företagen man investerar i kanske har tveksamt moraliska hemligheter bakom sin produktion, men bryr man sig? Medelsvensson reflekterar antagligen inte över hur de billiga kläderna man shoppar har blivit producerade, de är ju billiga och snygga!
Personligen tror jag att en dålig delårsrapport sänker t ex kursen på H&M mer än ett avslöjande om barnarbete i asien.

Själv anser jag mig inte vara en moralväktare, men jag sålde mina aktier i Swedbank för att jag ogillade deras bonuskalas i dåliga tider. Jag sitter idag med aktier i både Boliden och Lundin Mining vilka bägge är gruvföretag, och hur deras verksamheter inverkar på miljö och arbetskraft kan ju misstänkas vara negativ. Dock så har jag inte, precis som de flesta aktieägare, inte undersökt saken och därmed inte tagit ställning. Ignorance is bliss?

Min fråga till er är: har ni aktier i bolag ni kan misstänka profiterar på utsatta människor och/eller miljö, och spelar det någon roll för er?

Uppdatering: enligt denna notis har kronofogdemyndigheten INTE fryst tillgångar hos Boliden.

6 kommentarer:

john sa...

Jag har aktier i HM men det är inget jag reflekterat över. Även jag sålde av mina Swedbankaktier pga bonusarna som delades ut.

inte miljonär än sa...

Jag själv rör inte swedbank med tång, visserligen skulle man säkert kunna göra vinst på dem men dels HATAR jag sättet storbanker behandlar små kunder och sedan är bonuskalaset bland det sjukaste som finns inom bankvärlden.

För övrigt så har jag en hel del miljöetiska och även andra etiska grubblerier kring mitt innehav jag har nu och inför framtida investeringar. När någon slags liten dröm att kunna skapa en hållbar portfölj som ändå genererar bra vinst. Vet inte om detta går att åstadkomma dock...

Herr K sa...

Det är gött att höra, då är ni alltså investerare med moral och samvete :)

J sa...

Jag skulle aldrig investera i ngt som var gjorde människor illa. För varje krona jag lägger på fossil energi lägger jag minst en krona på förnyelsebar.

Och Swedbank var jag skitnära att gå in i dagarna före rusningen i somras, men så illa som de betedde sig blev jag tveksam. När sedan Wolf gick ut och sa att låntagarna borde vara solidariska och acceptera högre räntor som följd av att banken var dåligt skött blev jag förbannad och såg inte åt det hållet igen. Kommer förmodligen aldrig investera i något som Wolf leder.

Anonym sa...

Jag investerar inte i bolag vilka har med alkohol, tobak,spel med pengar på nätet ,vapen och köttindustri att göra.

Herr K sa...

J & Anonym: det är beundransvärt av er båda, all heder åt er :)

Relaterade inlägg