söndag 2 maj 2010

Inkomster vs utgifter

I fredags när jag var på valborgsfest så diskuterade jag lite med en väns nya flickvän. Ämnet var privatekonomi, och även om det varken var en långvarig eller djup diskussion väckte det en del tankar i mig.


Samtalet började apropå boken "Vägen till din första miljon" av Tobias Schildfat, som kompisen som hade festen hade lånat av mig. Jag förklarade för min väns flickvän lite snabbt vad boken handlade om, att alla kunde nå rikedom och ekonomisk frihet med rätt sorts tänk. Hennes spontana svar var då något i stil med "jo tjenare, med min lön så visst..." Hon jobbar som förskolelärare kan tilläggas. Jag poängterade att "rikedom" inte innebär att man drar in över 25 000 kr i månaden efter skatt, utan snarare om hur små utgifterna är. Tyvärr blev inte diskussionen så långvarig, men fick ändå intrycket att hennes uppfattning var att jobbar man som förskolelärare så är det feta bankkontot en omöjlig dröm.

Tyvärr tror jag detta är en vanlig missuppfattning bland många människor. De som aldrig haft mycket mer än senaste månadens lön på kontot pga för höga levnadskostnader ser troligen den ekonomiska tryggheten som en ouppnåelig dröm, för att de vant sig vid att pengarna aldrig räcker till sparande eller investerande. Vet man inte vad man gör fel så är det också svårt att ändra sitt beteende. Även jag har varit i sitsen, så jag vet hur enkelspårigt tankebanorna går om man aldrig fått uppleva något som är motsats till ens nuvarande situation.

Som tur är så gillar jag att diskutera privatekonomi med vänner och bekanta för att upplysa dem om att det faktiskt inte är så svårt att spara pengar, bara man har en strategi och en överblick över sin ekonomi. Nu har det faktiskt blivit så att folk ibland frågar om hur det funkar med aktiehandel, nyemissioner eller liknande, och då är det roligt att kunna ge svar. Vissa blir faktiskt nyfikna och ibland rent av förvånade när jag säger att jag har en ekonomiblogg som jag tipsar om. Det gynnar även egot som mår bra av att andra ser upp till min kunskap!

Kunskap som alla har användning av skall man dela med sig av! På det stora hela tror jag världen och samhället hade varit en lyckligare plats om fler var ekonomiskt medvetna, och inte tyngda av skulder och uppfattningen om att privatekonomi är något tråkigt och svårt.

6 kommentarer:

Per Penning sa...

Det kanske mig det är fel på men jag tycks mer göra folk förbannade när jag vederlägger deras 'sanningar' som falska. :)

Herr K sa...

Haha, jag vet inget om din framtoning och attityd, om den har något med reaktionen att göra eller du bara får folk att känna sig ekonomiskt inkompetenta? ;P

Skämt åsido, jag kan tänka mig att det är väldigt känsligt med privatekonomin för många människor, och att höra från någon annan att de tänker "fel" kan nog framkalla en del försvarsmekanismer...

J sa...

Bra skrivet, visst har du rätt. Känner igen mig i ditt möte med tjejen, de flesta är så inställda på ett medelmåttigt liv att de inte ens bryr sig om att ta reda på ifall de kan ta sig högre än så.

john sa...

Privatekonomi tror jag blir mer intressant när man kommer upp i åldern lite. sedan finns det alltid en liten skara lyckliga människor som tycker det är roligt med privatekonomi/sparande redan i ung ålder och får på så sätt en mycket bättre förutsättning att bli ekonomisk fria innan dom blir "gamla".

//Eko trygghet

Herr K sa...

J: Visst är det tråkigt om det är så, många skulle antagligen ha det mycket bättre ställt om de bara höjde blicken lite och tänkte igenom sitt leverne.

John:

Jag tror du har rätt i det också, vilket kan ha att göra med att man kanske börjar bli lite mer medveten om kostnader, få högre inkomst osv.

Det intressanta med tjejen jag skrev om är att hon ändå är 30 år. Kanske för tidigt för många att bli ekonomiskt medvetna ändå?

utgiftskoll sa...

Du har rätt, det kvittar hur mycket man tjänar om man bränner allt direkt ändå. Jag har varit alldeles för dålig på att göra budgetar och hålla koll på hur mycket utgifter jag faktiskt har.

För att få bättre koll skriver jag nu in alla utgifter en hemsida (via mobilen oftast). (Jag har inte hunnit lägga in alla funktioner men om nån vill testa så går det bra att skapa ett konto.)

Relaterade inlägg