torsdag 13 maj 2010

Ostadig börs höjer ädelmetallpriser

Greklandsoron är ännu inte över trots en glad börs efter att stödpaketet från EU godkändes i söndags. Ädelmetallerna går riktigt bra, vilket ses som ett mått på världens osäkerhet inför den närmaste framtiden.

När t om DN skriver om guldpriset vet man att det är högre än vanligt, även om de inte är tillräckligt pålästa och skriver om den gamla svenska måttenheten uns, i stället för troy ounce som guldets vikt mäts i. Dessutom skriver de om guldpriset i dollar, vilket inte har någon större betydelse för oss i Sverige. SEK är vad som räknas för oss.

Klicka på bilden nedan.


Under 2010 har guldpriset i SEK ökat med ca 20% sedan i februari, och både silver och platina ligger på ca 22% resp. 25% upp. Se bilden ovan.

Den som gillar att spekulera hade med andra ord kunnat gjort en bra affär om man hade köpt certifikat i någon av dessa ädelmetaller vid årets början i stället för aktier, eller under 2009. Jag förespråkar dock fysiska metaller framför certifikat, även om dessa medför lite större krångel när det ska köpas och säljas. Certfikat har dock inte den säkerhet som fysiska metaller kan erbjuda.

Personligen tillhör jag dem som är lite pessimistiskt lagda. Visserligen är det negativt att fokusera på alla dåliga nyheter om olika länders statsfinanser, men samtidigt går det inte att sopa problem under mattan hur länge som helst. Därför tror jag att börsen kommer få ganska kraftiga svängningar en tid framöver, och att det kommer bli svårt att tajma in toppar och bottnar. Detta kommer gynna priset på ädelmetallerna i det långa loppet, vilket gör att jag tror att ATH på guld i SEK kommer hamna ännu högre än runt de 300 kr/gram det har legat på senaste veckan.

Ha nu en trevlig Flight of the Holy Christ-day!

1 kommentar:

J sa...

Skumt att de helt plötsligt använde avoirdupois ounce helt plötsligt. Och ännu konstigare att de inte ändrat det än. Hursom, idag tackar vi herr Jesus för att han ville hem till pappa Gud och gav oss ett par lediga dagar!

Relaterade inlägg