tisdag 11 maj 2010

Världens skuldberg växer

Ingen som hänger med någorlunda i media har missat Greklands kris, de fallande börserna förra veckan samt räddningspaketet och följande börsrusning under gårdagen. Men är allt business as usual igen?

För EU handlar det inte bara att rädda Grekland från ekonomisk undergång pga ett alltför generöst slösande, utan hela EMU-samarbetet inkl. euron står på spel. Likt finanskrisen i USA där bankerna räddades från undergång med anledning att de är för stora för att tillåtas, räddas nu Grekland. Om det gigantiska räddningspaketet på 750 miljarder euro kommer räcka till är dock för tidigt att säga. Landet kommer genomföra rejäla nedskärningar i löner, pensioner mm som var villkor för att få lånet, vilket egentligen borde genomförts för länge sedan då den grekiska ekonomin haft stora systemfel sen långt tillbaka.


Vad kommer pengarna till räddningspaketet ifrån?

EU är den part som ställer upp med större delen av kapitalet, 500 miljarder euro, i räddningspaketet som från början var klubbat till 110 miljarder euro. Pengarna skall tas från medlemsländerna, däribland Sverige. Varje lands bidrag till räddningspaketet är anpassat till respektive lands storlek, vilket gör Sveriges del relativt liten jämfört med exempelvis Tyskland. Dock går det fortfarande inte att komma undan att svenska skattebetalare nu får betala för Grekernas slösaktiga leverne.

Den internationella valutafonden, IMF, bidrar även med minst 220 miljarder euro. IMF är ett överstatligt organ som verkar för att främja ekonomisk utveckling och stabilitet inom EU, och skjuta pengar när och där det krävs.

Pengarna som skjuts till ligger inte heller i ett fint bankvalv och väntar på att lånas ut, utan är nyskapade digitala pengar. Detta är standard och inget konstigt, men bidrar till ökad penningmängd i världen.


Andra eu-länder med problem

Förutom att press nu sätts på Grekland skärps nu även tonen mot Spanien och Portugal vars ekonomier långifrån är i bra skick. Skulle något av dessa länder hotas av statskonkurs skulle detta ordentligt skaka om både världen och EU. Även Storbritanniens finanser har sett bättre tider, men de har fördelen att de har en egen valuta och därför kan trycka upp mer pengar vid behov. Grekerna har euron och har därför ingen kontroll över varken penningmängd eller värdet, och tvingas nu dansa efter EU:s pipa.


Kritik mot räddningspaketet

Slöseri och skulder är vad som orsakade Greklands kris och nu skall den botas med stora lån, vilket är detsamma som nya skulder. Världens skuldberg växer alltså ytterligare med varje nytt stödpaket, med räntor som skall betalas. Skulderna världen över minskar alltså inte, utan ökar konstant.

Marknadsekonomin som råder strävar dessutom efter ständig tillväxt, och den riskerar nu att hämmas när bl a Grekland måste skära ner på utgifterna för att klara av besparingsmålen. Gamla skulder och nya lån måste alltså prioriteras framför nya investeringar.

Räddningspaketet är dessutom ett tidigare oprövat kort, och man kan därför aldrig med säkerhet säga att det garanterat kommer fungera. Om Grekland trots det gigantiska lånet inte kommer på fötter och därmed ställer in avbetalningarna, kommer det sannolikt bli en rejäl kris både för EU och valutan Euro. Om andra eu-länder närmar sig konkurs är dessutom frågan om pengarna kommer räcka till att rädda även dem, troligen inte.


I slutändan får skattebetalarna stå för notan

När stora banker hamnar i kris pga ett slösaktigt och oansvarigt beteende rycker staten in med garantier för att förhindra att banken går omkull. I värsta fall kan staten ta över banken helt, men detta är i undantagsfall. Anledningen är att banksystemet är för viktigt för att tillåtas gå omkull.

Nu senast med Grekland har det visat sig att hela länder hamnat i samma situation som vissa banker, och måste räddas för att undgå konkurs. Eftersom det i detta fallet är medlemsländerna i eu som betalar betyder det att det i slutändan är skattebetalarna som får stå för kosingen, precis som vid en bankkris.


Någon mer än jag som tycker det är något galet med hela systemet?

5 kommentarer:

J sa...

Javisst. Lösningen för Grekland är ju att jobba sig ur krisen, inte att strejka och ha 14 löner per år. Jag kan tycka att det borde vara EMU som plockar notan eftersom det är EMU som har ställt till en stor del av det hela - inte EU.
Konstigt nog verkar ju alla bli mer och mer kåta på att flytta makten till Bryssel ju sämre allt går.

Herr K sa...

Jag är visserligen ingen eu-expert, visst känns det som du säger att makten blir mer och mer centraliserad. I grunden tror jag det handlar om att man inbillar sig att allt flyter smidigare om det är centralstyrt, medan det troligen bara gynnar makteliten på bekostnad av befolkningarna i länderna.

Personligen tillhör jag den skara som inte tror på EU i dess nuvarande form.

x sa...

EU = Extra Utgifter
Tacka fan för att man bor i Norge.. :P

Herr K sa...

Monkey Business: Gött för dig måste jag säga! Ibland är det nästan så man funderar på att emigrera västerut... :P

bli Rik och Ekonomiskt Oberoende sa...

Hmmm, Norge var nog bland de sista länder jag skulle flytta till. Snacka om att höja sina levnadskostnader radikalt!

Systemfelet = All tillväxt bygger på lån

I stort sett INGA andra "nya pengar skapas än de från lån", bedrövligt vill jag påstå.

Utan en stor lånemarknad kommer vi få se negativ tillväxt och om man tänker efter. Är det verkligen SÅ dåligt? Om stora lån försvinner och fler och fler inser att "köp nu betala senare" inte fungerar ...

Ser betydligt större faror med nuvarande systems uppbyggnad

Relaterade inlägg