onsdag 5 maj 2010

Om att synas i rätt sammanhang

Nu när jag lärt mig lite mer om hur seo och sökmotorer fungerar har jag insett hur otroligt viktigt det är att "rätt" saker syns i Google. I dagens samhälle är internet en lika naturlig del som allt annat, och de flesta svenskar har idag minst en egen plats på nätet. Det är därför ingen hemlighet att bl a arbetsgivare googlar namnen på arbetssökande för att få en bredare bild av vilka dessa är. I enstaka fall är det inga trevliga sökresultat som dyker upp.

I DN intervjuas en blivande journalist vid namn Anton Assarsson, som googlade sitt eget namn för skojs skull. Det han hittade var dock ingen munter läsning; en person som använde hans namn som pseudonym spred rasistisk propaganda på ett flertal platser, vilka syntes högst i sökresultaten. Nu tvingas han därför nämna detta när han söker jobb för att undvika missförstånd hos arbetsgivare, men jag kan förstå att han ändå tycker situationen är olustig.

För ett par veckor sedan kunde man dessutom läsa om en man som hade råkat ut för att någon använde hans namn i sammanhang som hängde ut honom som pedofil, vilket också visades vid en googlesökning. Inte så kul.

Enligt en undersökning från Stockholms Handelskammare gör 25 procent av alla företag en sökning på personnamn via en sökmotor när de funderar på att anställa en person. En tiondel av alla företag tittar dessutom igenom Facebook och Twitter för att se vad du håller på med. Att inte synas i fel sammanhang blir därför allt viktigare i det moderna samhället.

Har man till sin förskräckelse upptäckt att ens namn syns i mindre smickrande sammanhang i Google väntar i värsta fall omfattande sökmotoroptimering för att få upp mer positiva sidor i sökresultaten. Detta är något vissa proffs sysslar med, privatpersoner har oftast varken tiden eller kunskapen.

Så tänk på vad du lägger ut på internet och vilken bild du vill förmedla av dig själv. Jag googlade nyligen på mitt eget namn och hittade till min glädje ingenting som kunde kopplas till mig. Gör en googling på ditt namn.

Vad hittar du?

5 kommentarer:

J sa...

Det är otroligt viktigt att sköta om sitt personliga varumärke på nätet! Eftersom ett av mina företag jobbar med den här typen av problematik så kan jag verkligen hålla med om det du skriver i inlägget. En vanlig person bör googla sig själv minst en gång i månaden för att undvika sånt där.

Herr K sa...

Kan tänka mig att du är medveten om detta då ditt företag bygger på informationssökning av arbetssökande :)

Frågan är om jag jobbat bra eller dåligt med mitt personliga varumärke eftersom jag knappt syns alls på nätet? :P

J sa...

Kan vara negativt faktiskt, är man helt osynlig så kan en arbetsgivare börja fråga sig varför.

Kan avslöja att jag faktiskt såg till att få bort en del material om mig själv för en tid sedan, det var lättare än jag trodde.

Herr K sa...

Jag kanske isåf framstår som en ljusskygg typ som håller mig undan? :P

Nädå, så fort jag går ut offentligt med min personlighet kommer mitt namn garanteras knytas till bl a denna bloggen.

Auri sacra fames sa...

Själv hittade jag en gammal kurslista från mitt första år på högskolan med namn och fullständiga personnummer på mig och övriga som gått den kursen vid det tillfället. Jag blev väldigt förvånad då det var år 2001 och jag hittade den 2009.

Löste sig över en arg e-post men det är som du skriver, bäst att kolla ibland.

Relaterade inlägg