måndag 31 maj 2010

Kraften med sökmotoroptimering

När jag lanserade sajten Silvertackor.com så nämnde jag även att den fick 99/100 poäng hos Sökmotorkonsult, där man kan låta dem göra en bedömning av sidans sökmotorvänlighet. Denna poängsumma var lite smått otrolig, men har ganska snabbt visat sig stämma ganska bra.

Jag tog nyss en titt på Google Verktyg för webansvariga för att kolla rankingen på olika sökord. Verktygen är mycket smidiga för att snabbt få en överblick hur man ligger till rent sökordsmässigt i Google. Häromveckan låg min sajt på 6-7:e plats på sökordet "silvertackor", slagen av Liberty Silver, Tradera och min egen sajt GuldSilver.info. Nu ligger den dock på 3e plats, slagen av endast Liberty Silver! Se bilden nedan:Detta utan någon större mängd inlänkar, utan endast "on page-optimering". Målet är att ranka nr 1 och gå förbi Liberty Silver i det långa loppet, vilket inte borde vara en omöjlighet då deras sajt inte är optimerad på något vis. Eftersom jag är affiliate åt dem med en rabattkod skulle detta kunna bli lönsamt i fråga om provision på försäljningar.

Jag är fortfarande en glad amatör på sökmotoroptimering, men det är roligt att se att det går att uppnå resultat med relativt enkla medel.

8 kommentarer:

J sa...

Ja onpage är mkt viktigt! Har relativt få inlänkar till koppargruvan, man söker man på koppartacka så kan man se att jag i princip dominerar sökresultaten. Känns mkt bra!

inte miljonär än sa...

Kul att läsa, grymt bra jobbat! Det märks att du börjar bli riktigt vass på SEO!

Martin sa...

Du ligger på andra plats! Grattis till bra jobb.

Martin sa...

Korrigering, du ligger på tredje plats. Tradera ligger också före dig när jag gör en sökning.

http://www.google.com/url?sa=t&source=web&ct=res&cd=3&ved=0CCoQFjAC&url=http%3A%2F%2Fwww.tradera.com%2FGuld-Silvertackor-c3_302605&ei=O5oDTPamNMqmOLbS9NYE&usg=AFQjCNFFEc96Joi7a07QQYNjMYl8dhNTeQ&sig2=P-i54dizbljOgOo7JJ_1EA

Google har personligt anpassade sökresultat som du säkert vet.

bli Rik & Ekonomiskt Fri sa...

Och så kommer jag och gör dig/er besvikna.

Det handlar INTE om din on-page optimering utan helt och hållet på ditt domännamn: SILVERTACKOR.com

Så fort du har i domännamnet som du har så har man 90% av jobbet gjort, oavsett on-/off- page optimeringar. Bara få siten indexerad, sedan fixar domännamnet resten.

Något att tänka på, -domäner blir svårslagna.

Du kommer behöva göra on- & off- page optimeringar, men inte alls lika mycket som dina konkurrenter =)

bli Rik & Ekonomiskt Fri sa...

Oj .. glömde en sak.

Sökmotoroptimering handlar inte om raketforskning. MYCKET enklare än vad alla "SEO Proffs" säger det är ... sedan beror det också på hur konkurrensen ser ut.

Herr K sa...

J: Det förstår jag, särskilt viktigt om man driver en kommersiell verksamhet!

Inte miljonär än: Jag kan iaf mer nu än för ett halvår sedan... :P

Martin: Ja, individuella sökningar känner jag till, även om det skall erkännas att jag inte tog detta i beaktning när inlägget skrevs. Placeringen som syns i Verktyg för webansvariga måste dock vara den som gäller generellt, utan anpassade sökningar?

bli Rik: Det gör såpass stor skillnad alltså? Men det är klart när man tänker på det, sökmotorerna premierar ju innehålls som är mest relevant för sökordet, vilket en domän i synnerhet borde vara.

I mitt fall är konkurrensen låg och sökmängden relativt hög = "guld"läge :)

bli Rik och Ekonomiskt Oberoende sa...

Japp, det är så stor skillnad.

Kika in denna sökning på google

Leta efter siten: www.allahundbocker.se

Kontrollera hur många backlinks den siten har, kontrollera hur konkurrensen ser ut ...

Sök även på sökordet: mors dag

Leta efter www.morsdag.net (dock tappat placeringar sista veckan)

Kika in backlinks och du förstår att ha nyckelordet i domänen sätter extra skjuts i SERP:en

Relaterade inlägg