onsdag 19 maj 2010

Överdos - Den kommande finanskrisen

Nyligen sändes en svensk dokumentär om vår globala finansmarknad, bubblorna som uppstått, kriserna som följt och hur marknaderna dopats med räddningspaket. Jag hörde om den på P3 och läste om den i en blogg, blev nyfiken och såg den igår.

Dokumentären är gjord av författaren och debattören Johan Norberg, och sändes på TV4 Fakta. Den boken på Norbergs bok "En perfekt storm - Hur staten, kapitalet och du och jag sänkte världsekonomin" (vilken jag ej har läst). I dokumentären går man tillbaka till början av 2000-talet med IT-kraschen som följdes av 9/11, vilken skickade in världen i en än djupare lågkonjunktur. Sedan dess har vi även haft bolånekrisen i USA, och just nu en skuldkris i EU.


I dokumentären intervjuas experter inom ekonomi som exempelvis Gerald Celente (trendanalytiker), Peter Schiff (välkänd ekonomisk domedagsprofet) och Vernon Smith (Nobelpristagare i ekonomi). Vad alla dessa har gemensamt är att till skillnad från finansmarknaden i stort så har de förutsett de bubblor med efterföljande krascher som skett de senaste åren, och förutspår även kommande krascher. Det är detta som är kärnan i budskapet med dokumentären, att vi har en finanskrasch att vänta som kommer bli betydligt större och allvarligare än tidigare skådat.

Man förklarar även i synnerhet den ekonomiska politiken i USA under det senaste decenniet. Intressant att notera är att George W Bush skuldsatte sin nation mer än ALLA föregående presidenter TILLSAMMANS före honom, och Obama har gjort likadant, med George W inräknat (!).


Visst kan man se "Överdos" som en skrämseldokumentär, den är gjort på klassiskt sätt med illustrerande animationer och spänningsfylld musik. Dock så anser i alla fall jag att den är trovärdig, speciellt efter allt jag lärt mig om hur finansmarknaden fungerar. En global krasch är inte alls en omöjlighet enligt mitt tycke, med tanke på att krisen på några år har förflyttat sig från storbanker till hela länder. 

Oavsett om man tror att världens ekonomiska problem är värre än vad som sägs i media eller om man tror att det är överdrivet, så rekommenderar jag Överdos - Den kommande finanskrisen. Det skadar inte att ifrågasätta, oavsett om det rör dokumentärens budskap eller finansmarknaden."Överdos - Den kommande finanskrisen" kan ses här nedan, på YouTube eller laddas ner från välsorterade fildelningssajter.

2 kommentarer:

J sa...

Bra skrivet. Har hittills inte inspirerats att se den, men tycker att du beskrev den så bra att den känns sevärd. Får bli imorgon på lunchen =)

Herr K sa...

Ja, den var sevärd även om den körde lite väl mycket på chock-effekterna. Skrämmande var den i alla fall.

Relaterade inlägg