måndag 15 februari 2010

Flattr - Visa din uppskattning på nätet

De flesta av dem som bl a läser eller skriver bloggar känner till tjänster som Pusha för att visa sin uppskattning för välskrivna inlägg. Att få en liten slant i uppskattning för det man skriver har dock hittills varit frånvarande, bortsett från möjliga reklamintäkter. Snart kommer dock den nya tjänsten Flattr skall ändra på detta.

Flattr är en omskrivning av orden "flatter" (smicker) och Flat Rate (fast avgift), och gör så att du kan skänka en mikrosumma till någon som skapat något på nätet du gillar. Det fungerar så att alla som vill delta, både de som skapar och de som konsumerar, skapar ett konto där man betalar in en mindre summa varje månad, exempelvis 2 euro. Den som vill ta del av "smickret" placerar ut en knapp på hemsidan/bloggen som folk kan klicka på. Tanken är då att alla som blivit klickade av en speciell person under månaden får dela på summan den har betalat in, ju fler desto mindre summa. En enda person kan alltså teoretiskt få hela denna summa när månaden är slut.

Detta tycker jag verkar som en bra idé för att visa lite uppskattning på nätet för det som skapas. Troligen kommer ingen bli rik på detta, vilket inte heller är tanken, men det lilla "smickret" är det som får folk att känna att de får något tillbaka. Min gissning är att detta kan bli stort inom bloggosfären framöver om den stora massan tar till sig konceptet.

Tjänsten kommer från Peter Sunde, mer känd som grundare till Pirate Bay som nu alltså vill att upphovsrättsinnehavare skall kunna få betalt på nätet, om dock i en liten skala.

Flattr håller för närvarande på att betatestas, och man kan i nuläget anmäla sitt intresse på deras hemsida. Gör som mig, anmäl er och se till att sprida smickret i bloggosfären!

2 kommentarer:

inte miljonär än sa...

Låter lite roligt men jag antar att det rör sig om mycket mycket små summor... ?

Herr K sa...

Ja, troligen är summorna bara symboliska, men det är ju trots allt trevligare än ingenting :)

Relaterade inlägg