fredag 5 februari 2010

Oroligt på börsen

I skrivande stund ligger börsen på -1.5%, och samtliga mina aktieinnehav visar röda siffror. Det har varit en turbulent tid de senaste veckorna.

Grekland är nästan bankrutt, och arbetslösheten i USA blev värre pga finanskrisen än tidigare befarat, pga en grov "felräkning". Samtidigt flyr investerare av någon outgrundlig anledning från råvaror till dollarn, vilket orsakar prisfall på råvaror. Förstår inte hur de kan tycka att dollar känns som en tryggare placering i dessa tider än exempelvis guld. Se investeringspyramiden för exempel.

Grekland har dock fått in pengar genom genom att emittera femåriga statsobligationer (vilket inte verkar ha gått helt felfritt till), och i USA trycks det nya pengar i mängder för att finansiera sin budget. Enligt ett inlägg hos Cornucopia lånefinansieras hela 42% av nordamerikas utgifter, vilket återigen gör att jag undrar varför dollarn anses vara en bra placering just nu.

Den tyska industriproduktionen sjönk dessutom med 2,6% jämfört med månaden före, eller med 7,1% jämfört med samma månad föregående år.


Hur man skall tolka alla dessa negativa siffror överlåter jag åt var och en, men visst anar man att det är långt kvar innan man kan säga att vi är på väg ut ur lågkonjunkturen? Visserligen har flera bolag lämnat bra rapporter i början av året, men ekonomipolitiska frågor som exempelvis Greklands bekymmer tynger ner humöret på börserna världen över.

Om börsen fortsätter kraftigt ner i nästa vecka så överväger jag att gå ur ett par av mina innehav och ligga likvid i väntan på stabilare tider.

Trevlig helg och låt inte börsoron påverka humöret!

2 kommentarer:

J sa...

Hoppas verkligen att det åker ner i källaren igen, två köplägen på tre år isf! =)

Herr K sa...

Hehe, ja det skulle ju inte skada ur investerarsynpunkt :)

Relaterade inlägg