onsdag 3 februari 2010

Obetalda sms-lån slår nya rekord

Jag har tidigare vid flera tillfällen skrivit om farorna med att låna snabba pengar i form av sms-lån, och jag fortsätter på samma bana. I E24 kan man idag läsa om att de obetalda sms-lånen slog nya rekord under 2009, men att det finns vissa ljuspunkter i statistiken.


Enligt artikeln fick Kronofogdemyndigheten in anmälningar på över 46 000 obetalda sms-lån, en ökning på 30% jämfört med året innan. Det innebär jämförelsevis att samtliga invånare i valfri småstad i Sverige har minst en betalningsanmärkning var orsakad av obetalda sms-lån, så får man en uppfattning om hur många det faktiskt rör sig om...och då rör det sig endast om 2009. Under 2008 var samma uppgift 36 000.

Det är inte svårt att föreställa sig att det troligen till största delen är personer med redan svårt ansträngd ekonomi som tagit dessa lån som sista utväg för att betala räkningarna,speciellt under dessa tider med långkonjunktur.

Ett mönster som dock har börjat skilja sig från tidigare år är att ungdomarnas (18-25 år) stora andel av de obetala sms-lånen har börjat minska, men är fortfarande överrepresenterade med 23%. Detta tros delvis bero på satsningar i skolan som upplyser skolungdomar om riskerna och de höga kostnaderna förknippat med lånen. Kanske håller en privatekonomisk medvetenhet börjat växa fram hos landets ungdomar?

Alla övriga grupper med obetalda lån har i sin tur dock ökat, speciellt bland kvinnor 36 år och uppåt. Exakt vad som ligger bakom detta är det dock ingen som undersökt än.

Nu tror jag dock att de flesta av bloggens läsare inte skulle falla för frestelsen att ta ett snabbt lån till ockerränta, men det skadar aldrig att upplysa tillräckligt om riskerna.


Läs mer:
Undvik att låna snabba cash
Köphetsens högtid 
Är snabba krediter företagens ansvar?
Blockerade annonser i AdSense

Inga kommentarer:

Relaterade inlägg