lördag 13 februari 2010

Snabba Cash - Filmrecension

Igår var jag på bio och såg Snabba Cash, en film regisserad av Daniel Espinosa och som bygger på boken med samma namn av Jens Lapidus. Jag har inte läst boken, så jag hade inte så stora förväntningar på filmen, men jag måste säga att den levererade.Handling
Filmen kretsar runt tre personer, med en i huvudsak. JW (Joel Kinnaman) är en ung kille som pluggar på handelshögskolan, festar på Stureplan och gör allt för att passa in bland sina rika vänner. Samtidigt som han ger sken av att alltid ha pengar så tjänar han extra genom att köra svarttaxi och sälja droger, för att ha råd att att ligga på topp. Hans vänner tror att JW kommer från en fin familj som har mycket pengar, men det är lång ifrån sanningen.

En latino vid namn Jorge lyckas rymma från Öståkeranstalten och hålla sig undan från polisen, och har både kontakter och kunskap när det gäller kokain. Allt han gör gör han för sin syster som bor i en Stockholmsförort med sin mamma och pojkvän, och för att de skall ha det bättre än vad de hade det när de växte upp med en hemsk pappa.

Mrado är indrivare åt bossen Radovan, och har delad vårdnad om sin 8-åriga dotter som hans älskar över allt annat. Han har dock svårt att både vara en bra pappa och sköta sina kriminella uppdrag samtidigt, och vill ta sig ut för att kunna åka till hemlandet med dottern och lämna allt bakom sig.

Dessa tre människor speglar både samhällets topp, med JW som umgås med eliten men som är väldigt rädd för att inte passa in, och samhällets botten där helt andra regler gäller. Vägarna korsas tack vare att JW får ett hämtningsuppdrag där han skall plocka upp den förrymda Jorge, samtidigt som Mrado är ute efter Jorge pga att han och hans kumpaner är ett hot mot Radovans (Mrados boss) kokainverksamhet.

JW kommer snabbt in i gänget med sina kunskaper om finansbranschen, och lyckas genomföra en deal där hans kumpaner skall gå in med pengar i en svensk bank som är i kris pga kreditförluster. På så vis skulle de ta sig uppåt, alla pengar skulle bli vita, och de skulle bli storägare i banken. JW känner att allt går som han vill, han träffar till och med en tjej som gillar honom starkt och livet känns bra. Han upptäcker dock snart att vänskap, förtroende och lojalitet inte betyder någonting i jakten på snabba pengar...Omdöme
Det som gör filmen intressant är hur den visar två extrema sidor av samhället. Dels det kokainstinna toppskiktet med brats som festar och som anser sig vara bättre än resten, och dels den kriminella undre världen som dessutom tjänar pengar på att smuggla in kokainet i landet. Polisen eller övriga skikt av samhället skildras knappt alls.

Personligen brukar jag inte vara speciellt förtjust i svenska filmer, men Joel Kinnaman och de andra skådespelarna gör en övertygande insats och man känner sympati för de tre huvudpersonerna, trots deras hårda yttre. Filmen är både spännande, dramatisk och i slutändan även tragisk.

Rekommenderas både för dem som vill se en del av hur jet-setlivet kan vara under ytan, och den undre världens världens jakt på pengar.

Inga kommentarer:

Relaterade inlägg