måndag 1 februari 2010

Även Aktiestinsen ogillar Investor

Tidigare har jag nämnt att bloggaren 40%20År sålde sitt innehav i Investor, pga missnöje mot styrelsens omotiverat höga arvoden, samt att SEB (som ingår i Investors aktieportfölj) har satt undan pengar för bonusar trots ett dåligt år. Han är inte ensam i sitt missnöje.


Den smått legendariske aktiespararen Lennart "Aktiestinsen" Israelsson har under sitt 94-åriga liv följt Investor under 60 års tid, och är inte helt nöjd med företagets styrelse. Han passar även på att ge en känga till näringslivets toppar i allmänhet, i en intervju i Di. Detta pga av att Investors styrelse plockar ut oskäligt höga arvoden, samtidigt som de helt missade 2009 års börsuppgång. SEB har dessutom som sagt satt undan stora summor för bonusprogram, samtidigt som de slopar utdelningen till aktieägarna.

Kan detta möjligen bli en ny bonusdebatt?

Personligen anser jag att bonus är någonting man får när man presterat bättre än vad som förväntas, det är ingenting som man skall ha för att krydda sin lön med oavsett hur det gått under året. Dessutom är utdelningar något som behövs för att locka kapital från aktieägarna, samt att få dem att stanna kvar i bolaget. Sänkt utdelning och höjda bonusar är alltså inget jag som aktieägare skulle se på med blida ögon.


Tillägg:

Fritt saxat från Wikipedia om ordet "Bonus":

"Bonus är och betyder helt enkelt Bra. Det används som ett modeord för att beteckna olika begrepp i affärslivet.

Bonus kan vara en ekonomisk kompensation som en anställd, från verkstadsgolvet till chefsbefattningarna, kan få av sin arbetsgivare för väl utfört arbete. Vanligen är bonusens storlek beroende av något slags framgångsmått som inte är uppfyllt vid tiden för överenskommelsen om en bonus, till exempel hur gott resultat företaget får under det aktuella räkenskapsåret eller hur snabbt företaget lyckades leverera en viss order."

2 kommentarer:

john sa...

Precis som du skriver så borde Bonusar bara utbetalas när ett företag presterat över förväntan.

Mvh //Ekonomisk trygghet

Herr K sa...

john: ja, visst är det så. Jag tog mig friheten att förklara lite extra vad själva definitionen är av ordet bonus, för att ytterligare förtydliga hur snikna vissa höjdare är i finansbranschen.

Relaterade inlägg