lördag 6 februari 2010

Köpläge för fysiskt silver?

Jag har under kvällen reflekterat över det aktuella guldpriset och silverprisetGuldSilver.info, men tänkte dela med mig av detta även här eftersom jag vet att en del av bloggens läsare är intresserade av ädelmetaller.


Som synes i diagrammet föll priset på silver i SEK med -5,07% under veckan, efter ett mindre fall på -3,03% under förra veckan. Totalt sett har silvret fallit med -14,41% sedan toppen den 3:e december förra året, se diagram nedan. Klicka på bilden för att förstora.


Efter vad jag har förstått beror detta till största del på flykt från ädelmetaller till dollarn, något jag inte riktigt förstår mig på efter alla negativa nyheter från bl a USA den senaste tiden. Jag är visserligen ingen expert, men alla signaler som kommit från USA tyder på ökad skuldsättning och sämre återbetalningsförmåga för amerikanernas del. Varför ses då dollarn som ett tryggare placeringsalternativ än t ex guldet? Om någon förstår detta bättre än mig och kan förklara så vore jag tacksam!

Dock har prisfallet på guld och silver varit lägre i SEK än i USD, så för oss svenskar finns det egentligen ingen anledning att börja oroa sig. Vad jag däremot börjar se är köpläge för framförallt silver vars pris backat ovanligt mycket.

Ingen kan förutspå om prisfallet kommer fortsätta under våren, men här kommer ändå lite redaktionell reklam:

Köper ni mynt eller silvertackor från Liberty Silver (se bild i högerspalten) och använder "smart" som rabattkod erhåller ni 1% rabatt på ordervärdet. Gäller ej guld eller monsterboxar med Liberty Silvermynt (dessa har dock köp- och säljpriser utan spread).
Jag tackar alla som handlat med min kod under hösten, och förhoppningsvis kan jag erbjuda 2% rabatt under våren!

Herr K äger själv 1,7-1,8 kg investeringssilver.


Läs mer:  
Ny sajt: GuldSilver.info
Att investera i guld och silver 
Investeringspyramiden

3 kommentarer:

john sa...

När silverpriset sjunker, borde inte Liberty Silver sänka sina priser på det fysiska silvret då också? (Eller det kanske dom gör?!)

Jag menar annars behöver man inte tänka på vad spotpriset i silver står i när man köper fysiskt silver.

Mvh //Ekonomisk trygghet

J sa...

Ska faktiskt köpa ett par mynt från LS på nästa lön. Fick tag på en tacka på tradera också, 3,60 kr/g! =)

Herr K sa...

john:

Jo, LS priser (precis som priserna hos andra större handlare) justeras hela tiden baserat på olika faktorer som t ex spotpris, premie, tillgång och efterfrågan mm.

J:

Inte illa! Du får slänga upp ett par bilder i din blogg tycker jag ;) Funderar också på att köpa lite mer silver nu när priset sjunkit såpass mycket...

Relaterade inlägg