torsdag 4 februari 2010

Utbildning allt viktigare

I dagens Aftonblaska finns en artikel om arbetsmarknaden, och hur vissa okvalificerade yrken blir allt svårare att hitta till förmån för tjänster med krav på högre utbildning. Detta stämmer precis överens över prognosen AMS gav mig när jag blev arbetslös.

Själv får jag väl betrakta min yrkesidentitet som "elektronikmontör", av anledningen att det var mitt senaste yrke och dessutom det jag jobbat längst med hittills av alla olika saker jag provat i livet. Dock skiljer jag som många andra i min ålder på just yrke och identitet. Bara för att jag jobbat som elektronikmontör gör inte att ÄR en elektronikmontör.


Hur som helst. Den sortens arbete ställer inga höga krav (om några alls) på utbildning vilket passade mig bra ända tills jag blev uppsagd pga arbetsbrist. Nu är jag här igen, arbetslös, outbildad och inser efter att ha skummat igenom sida efter sida av jobbannonser att det finns jobb, men väldigt få där jag har en chans till anställning. Dessutom kan jag känna att självförtroendet är lågt och osäkerheten är stor inför tanken på något helt nytt som jag aldrig jobbat med...den känslan misstänker jag är betydligt mindre när man väl är utbildad för det man skall jobba med. Det är lättare att tro på sig själv om man vet från början vad man skall göra. Men det är bara att kasta sig ut och våga...

Kunskap är makt, och jag får ta detta som en motivationsspark i rätt riktning och inte förlita mig på dåligt betalda och okvalificerade jobb resten av mitt liv. Det blir jag varken ekonomiskt friare eller lyckligare av!

Just därför skall jag nu sätta mig och plugga matematik resten av eftermiddagen.


Läs mer:
Tuffa tider för den som är utan utbildning
Arbetsförnedringen 
Arbetslöshetens livstilsförändring

3 kommentarer:

J sa...

Den som vet mest kan mest. Bra skrivet på guldsilver förresten, det gillade jag. =)

Herr K sa...

Gammal är äldst dessutom, något jag skulle ha användning av som 30+ och färsk från högskolan om några år!

Tack själv, det var roligt att inlägget uppskattas! Jag satt i 1 tim under natten och skrev det...

inte miljonär än sa...

Låter trevligt att plugga lite matematik?! ;-)

Det är skönt att ha en utbildning. När jag själv läste undrade jag ofta varför jag höll på med det. Det var svårt att motivera sig att fortsätta ibland. Men när jag väl var klar så är det inte något jag har ångrat!

Keep up the good work, jag skall skicka dig en lite mattelänk också...

Relaterade inlägg