lördag 6 mars 2010

Certifikat med spänning

Ja, ni som uppskattar torftiga ordvitsar har kanske klurat ut att detta inlägg handlar om certifikat där man spekulerar i elpriset. Nåja, bor man i trakterna runt Göteborg så lät det roligt i alla fall.

Jag kände inte till att elcertifikat fanns förrän nyligen när J skrev lite om el. Även Kampen mot Index har tagit upp detta i sin blogg. Dessa finns i form av både Bull & Bear med en hävstång på x2 för folk som antingen tror på uppgång eller nedgång i elpriset framöver, och ges ut av Handelsbanken.

Det som i mitt tycke gör elcertifikaten intressanta är att elpriset är relativt förutsägbart. Visserligen inverkar många saker på elpriset, men mestadels brukar det sjunka under sommaren för att stiga under vintern. Det senare gäller särskilt under den nuvarande vintern med mer snö och ihållande kyla än på många år.

Med tanke på den enorma mängden snö över Svea Rike som nu så sakteliga har börjat smälta, kan ni tänka er hur vårfloden kommer bli. Tomma vattenmagasin hos elbolagen? Känns inte så troligt i nuläget. Alltså kan Bear El vara ett bra tillfälle att gå in i nu och ha kvar fram till sommaren om man tror på sjunkande elpriser.

Under hösten skulle man sedan sälja och gå över till Bull El eftersom elpriset tenderar att gå upp så fort temperaturen börjar krypa nedåt nollstrecket.

6 kommentarer:

J sa...

Det finns vissa problem med det där ändå tyvärr. Dels speglar certifikaten kvartalsterminshandeln med elen, så vid en terminsrullning kan priset på el sjunka rätt mycket utan att nåt händer med certifikatens värde. Det är bara när en oväntad och ej inprisad ändring sker som det blir en jävla fart på dom som vi har sett de senaste veckorna.
Sen har ju tydligen mycket av snön fallit över lågland, vilket gör att många magasin inte kommer få en enorm tillströmning, även om den säkert kommer att vara mer än tillräcklig.

J sa...

Fyndig rubrik förresten. =)

Herr K sa...

Bra att du upplyste mig om det, eftersom jag varken inte är insatt i elmarknaden i stort eller i terminshandeln är det lätt att dra förhastade slutsatser märker jag.

Men vi får helt enkelt se hur elpriset utvecklar sig framöver. Hur som helst kan ju El Bull vara en möjlighet att kompensera för stigande elpriser, om man vågar ta risken.

Tack förresten, de flesta tycker jag har tråkig humor som gillar ordvitsar, men nu fick jag upprättelse!

john sa...

Bra tips! Finns det några mer säsongsbetonade certifikat som kan vara ganska säkra kort?

Nu skrev ju iof "J" att certifikatet inte följer priset exakt men annars låter det som en riktig bra strategi med bull och bear.

Mvh //Ekonomisk trygghet

inte miljonär än sa...

Intressant sätt att investera det här med elcertifikat. Måste läsa på lite själv också, tack för artikeln

Herr K sa...

Intemiljonär:

Jag tycker också det låter intressant, det var därför jag valde att uppmärksamma det från andra bloggar :) Tack själv som läser förresten.

Relaterade inlägg