måndag 1 mars 2010

Skräppost

Andra har tidigare skrivit om detta, tror det var på En Entreprenörs Blogg, men skadar inte att ta upp vad det trillar in för roliga mail. Då menar jag inte seriösa mail från verkliga personer, utan den sorten som kallas SPAM.

De flesta som varit verksamma på nätet har säkerligen lagt märke till olika trender inom skräpposten. Klassiker är varianter av de sk "afrikabreven" och penisförstoring. En snabb titt i min skräppost på mitt mailkonto visar att trenderna ändrat sig lite. Kanske har alla rika arvingar i Afrika redan fått delat ut sina förmögenheter och alla män redan har förstorat sina penisar genom att köpa piller?

Senaste spam-trenderna verkar vara: billiga replikor av märkesvaror, billiga mediciner och som vanligt att locka folk genom falska sexinviter. Det senare har gått ifrån att vara rakt på sak till lite mer subtilt, exempel:


Från: Olgi A
Ämne: maybe u want to learn me better

Från: Jessie
Ämne: Pic of me

Dessa funkar möjligen bra på engelsktalande nätanvändare, men på svenska...tveksamt.

Påhittigheten bland spamutskickarna har heller inga gränser. Eftersom skräppost filtreras bl a genom ordanalys, försöker man kringgå detta genom att skriva om vissa ord med varierande resultat. Ett axplock:

0nlineMeds-4Less
V1C0D1N-PERC0CET
V1AGROW-
CANADIAN PHARMACY - V1AGRA-C1AL1S-AND-HUNDREDS-0F-0THER-MEDS
REPL1CA-HANDBAGS
H0RNYCHICK14

Detta ser ganska korkat ut, men är smart ur en synpunkt. Förhoppningsvis kringgås spam-filtren genom att vissa bokstäver ersätts med siffror, samtidigt som avsändare och rubrik är läsbar även vid en snabb anblick i inkorgen.

De flesta människor med lite sunt förnuft går dock inte på detta, men pga de låga kostnaderna förknippat med massutskick av spam behövs det inte många klick på länkar för att några stackare skall bli lurade på pengar och/eller få något mindre trevligt virus installerat i datorn. Detta kan vara ett sätt att installera trojaner för att använda offrets dator i en koordinerad ddos-attack vid senare tillfälle. En sådan attack kan vara samhällshotande, då de kan tvinga ner specifika hemsidor och/eller datorsystem med anslutning till internet.

Se därför till att aldrig öppna skräppost, och defintivt inte klicka på några länkar i dessa. Ett uppdaterat skydd i form av antivirusprogram är även att rekommendera.

Ordet "spam" för e-post kommer från övrigt från en sketch med Monty Python.

1 kommentar:

J sa...

Det är väl så för oss populära, massa afrikanska brudar som sliter och drar i oss. ;)

Relaterade inlägg