måndag 22 mars 2010

Självinsikt

I min serie om framgångspsykologi har jag försökt förklara vad det är som rör sig i huvudet på en entreprenör. Förra gången var det självförtroendet som avhandlades, denna gången är det dags för självinsikt.


Framgångspsykologi enligt Herr K Del 2 - Självinsikt

självinsikt: egenskapen hos en person som uppfattar sig själv på ett realistiskt vis. - Wiktionary.org


Om självförtroendet är det som för oss att tro att vi klarar av allt vi företar oss, så är självinsikten det som ibland stoppar oss och får oss att tänka till. Det är även det som får oss att vilja bättra och utveckla våra mindre bra sidor. Självinsikt handlar dock inte att hålla tillbaka sig själv från att anta utmaningar - det handlar om att känna sig själv och vara medveten om sina bra och dåliga sidor, samt varför man reagerar som man gör i olika situationer.

Att känna sig själv har nästan bara fördelar. Du kan bilda dig en uppfattning om t ex ett projekts svårighetsgrad, vilket du bedömer efter dina egna färdigheter eller svagheter. Har du en svag sida i din personlighet du är missnöjd med är du medveten om den, och kan därför jobba med att förbättra dig. Att inse sina svagheter är alltså en möjlighet till att utvecklas.

Samtidigt är det mycket bra om du är medveten om vilka styrkor och goda sidor du har. Detta ger dig självförtroende, och något du kan använda för att visa upp dig inför andra. Sitter du exempelvis på arbetsintervju eller i lönesamtal kan din framgång hänga på att du vet om dina styrkor och kan argumentera för dem med stolthet. Är du inte medveten om vad du är riktigt bra på blir det väldigt svårt att få andra att upptäcka och inse.

En person utan självinsikt riskerar att sätta sig i situationer man inte klarar av, eller att man får en felaktig självbild av den egna personligheten. Detta kan ge upphov till konflikter, så väl i kärlekslivet som i arbetslivet. Det gäller helt enkelt att förstå varför man reagerar som man gör i en viss situation och utvärdera sin reaktion. Utan en förståelse för de egna reaktionerna tenderar man att bli mer impulsiv och känslostyrd, på bekostnad av det rationella tänkandet.


Självinsikt viktigt i finansvärlden

Stora namn inom finansvärlden har ofta nått sin framgång delvis med en stor självinsikt. Det bästa exemplet är Warren Buffet som har som filosofi att enbart investera i företag vars affärsidé han förstår sig på. Han vet alltså vad han är bra respektive dålig på, och anpassar sitt investerande efter detta.

Även för VD:ar krävs en stor självinsikt. En VD måste kunna förstå sitt eget agerande för att kunna ta rationella beslut, för att på så vis kunna leda företaget i både bra och dåliga tider. Även i konflikter med exempelvis facket, leverantörer eller delägare är självinsikt en bra egenskap. Affärer är visserligen affärer, men kan de genomföras så smidigt som möjligt är det ett plus för företaget.


Självinsikt hos entreprenörer

Som driven och entusiastisk nybliven entreprenör är det lätt att ryckas med av bara farten, starta upp fler projekt än vad man har varken tiden eller orken att klara av. I värsta fall har man kanske inte ens kunskapen, utan bara satsat på något som "lät som en otroligt bra idé!".

I detta exemplet finns självförtroendet som positiv drivkraft, men inte någon uppfattning om de egna begränsningarna. Genom att ha en utvecklad självinsikt kan du som entreprenör därför undvika alltför stora och dåliga beslut, och lägga energin på beslut som verkligen gynnar verksamheten. Ibland krävs det att kunna säga nej, eller stanna upp och reflektera och kanske omvärdera.Slutord: Tänk till och fundera över hur medveten du är om dina bra resp. dåliga sidor, och hur du reagerar i olika situationer. Anser du att du inte har några bra eller dåliga sidor överhuvudtaget? Då kan det vara dags att skaffa dig lite självinsikt!

 Läs mer:
Del 1: Självförtroende

4 kommentarer:

J sa...

Bra skrivet (som alltid), men hur skaffar man egentligen självinsikt?

Herr K sa...

Jag är som du vet ingen expert, men jag skulle göra följande:

1. Utvärdera dig själv, vad är jag bra/dålig på? Vad kan jag bli bättre på?
2. Vara lyhörd för andra människors bemötande och ta till dig både komplimanger och kritik. Var ödmjuk.
3. Fråga en vän, kollega eller annan vars ord du kan lita på. Be om en ärlig åsikt om hur du är som person. Personlig utvärdering i grupp är ännu bättre.

Dessa olika punkter tror jag starkt kan bidra till en bättre självinsikt :)

bli Rik och Ekonomiskt Oberoende sa...

"Kritisk självinsikt" är inte alltid riktigt så där jätte bra. Det kan HÄMMA en att prova "nya saker" med bortförklaringar om "sin egen självinsikt".

Kika in Tony Robbins - Personal Power II

Herr K sa...

bli Rik:

Min poäng är inte att man ska konstatera att man är kass på vissa saker eller bli rädd för att prova på nya saker, utan att man skall bli motiverad till att bli bättre samt hitta de saker man redan är bra på.

Hoppas du förstod mig rätt, det är trots allt ingen vetenskap där allt är svart eller vitt :)

Relaterade inlägg