tisdag 2 mars 2010

Diversifiera med råvaror

Jag har tidigare skrivit mycket om att sprida risken med fysiska ädelmetaller, men även lite om råvarucertifikat och ETF:er. Nu har Veckans Affärer tagit upp råvaror som ett tänkbart alternativ att diversifiera din värdeportfölj med.


Själv håller jag mig som sagt till ädelmetaller för diversifiering, men har även under en kortare period haft vete (ej fysiskt) i min portfölj. Nu finns det fler råvaror än så för handel: olja, virke, majs, socker och mycket mer. Nu är ju inte spekulering i råvarupriser något nytt, men det vore kul om det blev mer känt för gemene man. Jag gissar att de flesta svenska känner till fonder och aktier som sparformer, men inte råvaror. Vissa perioder kan ju faktiskt dessa slå börsen med råge, så visst finns det pengar att tjäna för den riskvillige.

Bl a Handelsbanken säljer råvarucertifikat, och den som har frågor om detta kan titta på denna sidan. Jag vet inte om det finns någon genomgående kalkyl på hur stor andel man bör ha av en viss råvara i sin värdeportfölj för optimal riskspridning, men jag kan tänka mig att 10-15% är en ganska sund siffra. Det är dock bara min gissning, så ta det inte som ett råd.

Är du dock som mig och har sett lite för många postapokalyptiska filmer, då är det säkrare att ha några kilo guld och några fat olja i kassaskåpet om allt skulle gå åt skogen. En råvara kan inte gå i konkurs som ett aktiebolag, men utfärdaren av certifikatet kan göra det och du kan inte kräva ut din råvara du betalat för. Tänk på det i framförallt handel med guld!

4 kommentarer:

Gustav sa...

Tänk att slå börsen med rågen!

Herr K sa...

Haha! Bra skämt där Gurra ;-)

J sa...

10% i ädelmetall sägs det ju, även om jag kan tycka att det kanske räcker med 5 om man vet vad man gör när det gäller aktier. Har börjat hoppa in och ut ur bear/bull senaste tiden, det är kul när man börjar få en hyfsad koll på trenderna osv! =)

Herr K sa...

J: Bear & Bull vore kul att testa, men jag har inte varit tillräckligt insatt på börsen den senaste tiden för att kunna skönja några trender... men roligt att det gått bra för din del!

Relaterade inlägg