lördag 13 mars 2010

Snål eller ekonomisk

Att vara den som är sparsam, håller i pengarna och säger nej till nöjen pga ekonomin är inte alltid så enkelt. Om man har en låg inkomst (som undertecknad i nuläget) går det inte att vara med på allt roligt om pengarna ska räcka till, eller om något ska bli över för sparande.


Jag bor ju i den lilla staden utanför den stora staden, och under tiden jag har bott här har majoriteten av vänner flyttat till den stora staden vilket delvis har uteslutit många enkla nöjen såsom spontana utekvällar på krogen för min del. Nu när flera av mina vänner bor i Götet märker jag hur ofta de går ut på krogen och pengarna flyger iväg. Gårdagen blev dock billig för min egen del då det inte blev något krogbesök, men jag märker själv hur mycket jag skulle få säga nej till för att jag inte vill bränna hela min månadsinkomst.

Detta är positivt för min ekonomi - men man får stå ut med övertalningsförsök och besvikna miner! Att vara den sparsamma är inte alltid så enkelt. Sparsam och sparsam förresten, enbart senaste veckans resande hit o dit har gått på snart 400 kr, vilket mycket låg till grund för att jag ville stanna hemma idag. Dessutom tänker jag framåt - hur tråkigt det än må låta så vill jag komma igång med arbetet på den nya sajten. Något jag hoppas kan bringa in pengar till mig framöver när den är klar.

Min tid är alltså min investering: jag står över något roligt nu för att senare kunna få in pengar som jag kan spendera på nöjen om jag vill.

Därför tog jag igår beslutet att tacka nej till en privat fest som äger rum under lördagen. Självklart får man höra pikar om man inte har en "giltig" ursäkt, även om vännerna accepterar ens val. Jag värderar helt enkelt min ekonomi högre än festande varje helg, speciellt i tider som denna när jag går på a-kassa.

Nu är detta inte ett inlägg där jag vill beklaga mig, utan endast peka på att i ett sällskap är inte sparsamheten alltid så lätt. Jag kan därför tänka mig hur svårt det kan vara i ett samboförhållande om den ena partnern är Spara och den andra är Slösa...


Har ni liknande upplevelser där er sparsamhet/ekonomiska intresse skapat "missnöje" eller konflikter i olika typer av förhållanden? Kommentera!

5 kommentarer:

Zed's Dead sa...

Förstår vad du menar, ibland måste man ha en "giltig" ursäkt för att kompisar ska tycka det är okej, vilket kan tyckas är lite konstigt?

Jag själv är en spara och slösa, när jag väl har sparat undan den summan jag tänkte så vill jag kunna slösa den resterande lilla slanten på mer eller mindre vad som. Min sambo är nog likadan, men när man befinner sig i olika faser med vad man prioriterar att köpa så kan det bli konflikter.

Många saker som hon tycker vi "måste" köpa medan jag vill lägga återstående pengar på roliga saker och inte alls tycker att det är måsten.

Herr K sa...

Ja, tur att man inte längre faller för grupptryck längre numera :)

Jag är inte den som väljer bort sociala nöjen hur som helst, men ibland kan jag tycka det är mer värt att spendera 500 kr på något jag samlar på (silvermynt eller gamla tv-spel) än en kväll på krogen som oftast inte ger mer än huvudvärk dagen efter...haha.

Sambokonflikter har jag ganska mycket sluppit hittills, men kan själv säga att jag är emot att köpa "onödiga" saker som man egentligen inte behöver. Hur detta kommer hanteras kommer visa sig en vacker dag...

john sa...

Jag och min sambo tror jag klassas som sparsamma slösare. Det innebär i princip att vi efter löning lägger undan ganska mycket pengar till långsiktigt sparande. Av det som blir över köper vi faktiskt en hel del "onödigt". Dock är vi bra på att hålla nere matkostnaderna vilket man kan tjäna mycket på.

Jag kan bara nämna en sak vi gjorde förra veckan: Vi hade länge planerat att köpa väggfäste och trådlös bildöverföring till vår platt-tv i sovrummet så vi gick ner till stan för att kolla om vi hittade något. Det slutade med att vi istället kom hem med en symaskin, värre impulsköp har jag/vi nog aldrig gjort =D

Mvh //Ekonomisk trygghet

Herr K sa...

john:

Haha, snacka om impulsköp. Å andra sidan, ni kanske får stor nytta av symaskinen, vad vet jag? ;)

john sa...

Ja min sambo är duktig på att sy m.m.. Jag själv tänkte försöka sy en t-shirt vi får se hur det går =)
//Ekonomisk trygghet

Relaterade inlägg