tisdag 30 mars 2010

Överbelånade? Inte vi, men grannen får nog svårt...

Såg nyss en lite smålustig artikel i Di om bolån. Enligt en undersökning från Nordea är risken för en bolånebubbla liten pga att fler amorterar och färre har belånat upp sina hus till taknocken, se även på VA.se.

Det roliga i hela undersökningen är att samtidigt som 85% svenskarna i undersökningen säger sig vara nöjda med sin egen hushållsekonomi, så tror 70% att andra har lånat för mycket och kommer få problem när räntorna stiger.

Rent logiskt borde ju detta i såfall innebära att de allra flesta säger sig ha full koll på sin egen ekonomi, men tror inte att andra har det... hur många har då egentligen bra koll på sig själva? Tolkningsfråga visserligen, men personligen tror jag medelsvensson har lite för höga tankar om sig själv och sin återbetalningsförmåga om x antal procentenheter högre ränta.

Den som lever får se helt enkelt. Personligen hoppas jag nästan på en bubbla som spricker, höga bostadspriser gynnar inte någon.

5 kommentarer:

J sa...

Förutom mäklarna och byggarna då. =)

Herr K sa...

J: Så sant, fast nu valde jag inte deras perspektiv den här gången :P

Zed's Dead sa...

Det är väl ungefär samma som med Bilkörandet, minns inte exakta siffror men tror det var ca 70% som ansåg sig vara bättre förare än genomsnittet. Hur det skulle gå ihop det vet jag inte, men jag vet att jag är bättre förare än genomsnittet och att jag inte har några problem med lånet på bostaden ;) ;)

inte miljonär än sa...

Jag har väntat på att bostadsbubblan skall spricka här i gbg i 10 år nu... Men det händer inte så mycket. Jag hade ju tänkt mig ett billigt inköpspris på en trevlig lägenhet....

Herr K sa...

inte miljonär än:

Jag hade inte heller tackat nej till ett rejält prisfall i gbg... det är ju dit jag vill flytta, och att äga min egen bostad skulle sitta fint. Men till dagens priser..hmm..

Relaterade inlägg