fredag 19 mars 2010

Läs Dig Rik - Ny sajt + tävling!

Läsare av bloggen som följer den regelbundet vet om att jag snickrat på en ny sida - och snickeriet gick smidigare än väntat! Redan känner jag att det tekniska är avklarat med vissa smådetaljer kvar, men som jag kan försöka fixa allt eftersom.Läs Dig Rik - Ekonomiböcker och recensioner

Sajten/bloggen är byggd med Wordpress, och fokus ligger på bokrecensioner, nischat mot ekonomi. Jag vet att många av er där ute med ekonomiskt intresse läser böcker om bl a Warren Buffett, investeringsstrategier eller biografier, och kan därmed ha glädje av Läs Dig Rik.

Eftersom folk naturligt har olika åsikter om saker o ting, uppmanar jag även till diskussion i kommentarsfältet under respektive bok. Se bara till att vara sakliga och ha en trevlig attityd så slipper jag införa registeringstvång för kommentering.

Min tanke är dock inte enbart att ni skall kunna läsa recensioner av ekonomirelaterade böcker. Eftersom jag varken har tid eller ork att läsa alla intressanta böcker och recensera dem själv, behöver jag hjälp för att få den att växa!


Jag behöver er hjälp!

Har ni läst en bok ni gillade och vill berätta om, skriv en recension och maila texten till lasdigrik(at)gmail.com. Jag läser igenom recensionen, lägger upp den på sajten och länkar tillbaka till er blogg eller hemsida som tack.

Poängen med detta är att det ska bli ett ömsesidigt utbyte: ni bidrar med att få Läs Dig Rik att växa, jag bidrar med länkkraft till er blogg förutom den uppenbara exponeringen din blogg får.

För er som inte är insatta i hur länkar och sökmotoroptimering fungerar:

Inlänkar räknas som röster på din sajt, vilket påverkar sidans PageRank. En länk från Läs Dig Rik kan alltså höja din PR och göra att du syns tydligare i sökmotorernas resultat = få fler besökare. Dessutom får folk som läst din recension möjligheten att klicka på ditt namn och komma till din blogg eller hemsida. Vill ni vara anonyma går detta självklart också bra.

Fullständiga riktlinjer för att skicka in recensioner finns på denna sidan.

Vill ni hjälpa till på annat sätt så är länkar till sajten från era bloggar mer än välkomna! En simpel textlänk duger utmärkt, använd i så fall "Läs Dig Rik!" eller "Ekonomiböcker och recensioner" som ankartexter.

Tävling!

I nuläget ligger bara tre recensioner på sajten, vilket räcker till lanseringen. För att Läs Dig Rik ska komma igång ordentligt behövs dock mer material, dvs fler recensioner. Den person som har flest inskickade och godkända recensioner av ekonomirelaterade böcker om 7 dagar (dvs den 26e Mars), får ett silvermynt av typen Silver Eagle i pris! Ett sådant mynt har ett värde av ca 200 kr, och vill du inte spara det som en investering så kan du lätt sälja det på Tradera och köpa en flaska fint rödvin till frugan i stället. Eller en flaska billig whisky till dig själv. Eller tvärtom, beroende på smak och kön.

Det låter väl som en bra deal?


Regler:

  • Recensionerna måste följa riktlinjerna som finns här.
  • Recensionerna som du mailar FÅR vara publicerade tidigare, så länge du skrivit dem själv. Jag ser dock helst nyskrivna texter.
  • Om två eller flera personer skickar in recensioner till samma bok, väljer jag ut den som jag tycker är bäst skriven (jag bedömer själva texten och inte åsikten om boken). Endast en recension per bok kommer ligga uppe på sajten.
  • Tävlingstiden bryts vid midnatt den 26e mars och resultatet presenteras senare här på Smart Privatekonomi.

Lycka till! Kom ihåg, för att det skall bli något med den här sajten krävs det att NI hjälper till, annars kommer den att självdö. Synpunkter och kommentarer mottages tacksamt.

12 kommentarer:

J sa...

Pang sa det, nu köör vi!

Herr K sa...

Jajjemen, ingen idé att dra ut på det längre!

bli Rik och Ekonomiskt Oberoende sa...

Snyggt!

En rättelse bara, även fast du tagit information från "seo gurun" Jim site.

PageRank, är bara en siffra. Jag har siter med PR 1 som spöar skiten ur siter med PR 4 i sökresultaten. PR har inte alls det värde det en gång i tiden hade och då var PR bra mycket viktigare än i dag.

Däremot, länkar är alltid bra att få, just för att bygga "trust" i Google och andra sökmotorer.

Skippa PR-snacket, fokusera på det grova, det seo jobb som tar 20% av din tid men levererar 80% av resultatet. DIT hör inte att försöka höja sin PR :-)

bli Rik och Ekonomiskt Oberoende sa...

jo, en grej till.

skippa "kravet" på ankartext. För många länkar in med samma ankartext är absolut inte bra.

Mixen av ankartexter, t o m "klicka här"-länkar behövs. Det blir så tydligt för "google" att utröna att det är ett "länkbygge" i faggorna.

Du ska ha nofollow-länkar, klicka här länkar, bara urlen länkad ... ja, mixen är det viktigaste för att inte lämna "fingeravtryck" efter sitt länkbyggande :)

Herr K sa...

bli Rik:

Tack så mycket för tipsen, du sitter inne med erfarenheten jag ännu inte har inom seo-området :) Jag kanske borde konsulterat dig först, hehe.

Jag tackar som vanligt för tipsen i alla fall, skall komma ihåg dem framöver :)

Anonym sa...

Snygg sida och bra idé!
Vilket program har du kodat i? Eller är det wordpress? Och isåfall vilket språk har du använt dig av? :)

/Another Mr.K

Herr K sa...

Mr K: Visst är det Wordpress :) Som alla wordpress-sajter så är det html med php & mysql som gäller.

Dock kan jag inte påstå att jag kodat speciellt mycket själv, då jag är nybörjare på området.
Kontot + MySql ligger hos Binero, och resten är ett gratis theme som jag modifierat efter tycke och smak. Piece of pie! :P

Zed's Dead sa...

Har haft exakt samma tanke! Har dock inte blivit av att göra sidan. Ett tips är att dra in tradedoubler eller liknande där du kan länka direkt till adlibris sida för boken och få pengar när de köper boken.

Hoppas det ska gå bra, ska nog skriva ihop några recensioner åt dig, har några att ta från bloggen med :)

Herr K sa...

Zed: Tur jag hade som hann först då ;P Skämt åsido, dina recensioner är mer än välkomna. Att länka till böckerna har jag dock redan tänkt på, men till Bokus i stället för Adlibris.

bli Rik och Ekonomiskt Oberoende sa...

Varför väljer du Bokus framför AdLibris?

Högre provision?

Tänk om!

Vilket program du ska använda dig av bör du TESTA dig fram till genom "split-testing".

Se vilket program som ger flest försäljningar. Det kan vara så att det program som har lägst provision faktiskt gör att du tjänar mer pengar än att använda det med högre provision.

Allt har att göra med "conversion rate", hur många % av de som klickar köper.

J sa...

Har för mig att adlibris (åtminstone förut) bara gav provision för nya kunder som öppnade konto och handlade där, medan bokus ger provision på all försäljning. Är man bokintresserad har man rimligtvis ett adlibris-konto vilket kanske ger många klick men liten provision.

Herr K sa...

bli Rik:

Visst är det precis som J skrev här ovan. Vilken av de två sajterna som genererar flest försäljningar har jag absolut noll uppfattning om i nuläget, men då jag uppfattar Bokus villkor som bäst så testar jag ju självklart dem först.

Skulle det visa sig ge noll utdelning kan det ju vara läge att byta till Adlibris.

Relaterade inlägg