lördag 19 september 2009

Det är tuffa tider

Satt nyss och gjorde en liten budget för att beräkna hur mycket jag kommer få räkna med att leva på varje månad året ut, förutsatt att jag inte hittar något jobb som ger mig en liten extrainkomst. Ni som följt bloggen vet att jag i måndags blev öppet arbetslös och numera är anmäld till a-kassan, vilken troligen kommer dröja 2-3 månader innan de handlagt mitt ärende. Alltså får jag leva på besparingar, som jag passande nog har på sparkontot i stället för att ha konsumerat upp allt.

Efter en liten snabb översikt över ekonomin så visar det sig att jag kommer göra av med ca 6000 kr/mån, vilket faktiskt var mindre än jag trodde. Då har jag räknat in 1000 kr mat och 1000 kr i resor och nöjen. Det svåraste blir nog att hålla matkostnaderna nere, men jag får satsa på att göra många storkok och inte köpa dyra råvaror. Även "övrigt" kan bli lite lurigt, då jag ofta åker till götet och resorna dit med tåg är inte billiga.

Efter att ha sett avsnitten i den nuvarande säsongen av Lyxfällan inser jag ändå att jag lever ganska billigt jämfört med många andra. Med den budgeten jag lagt upp så skulle jag klara mig på studiebidrag och studielån, och ändå ha 1500 kr över (vilket visserligen hade gått till månadskort och litteratur om jag varit studerande). Tur jag inte har några lån eller krediter!

Strax skall jag iväg på fest för inte mindre än tre födelsedags"barn", så jag önskar er en trevlig lördagskväll!

5 kommentarer:

john sa...

Hej!
Hoppas du hittar ett jobb snart igen. De 6000 kronorna, är det med boendekostnaden inräknad också?
Ja matkostnaderna går säkert att hålla nere rejält bara man vill. Jag och min sambo försöker leva på 100kr per dag nu tills lönen kommer. Det funkar bra men är inte speciellt roligt...

Mvh Ekonomisk trygghet

inte miljonär än sa...

Får hoppas att du hittar ett jobb som tar dig fram mot studierna!

Herr K sa...

Tack för kommentarerna bägge två :)
john: ja det är boendekostnaderna inräknade. jag bor i en två med låg standard, dock bra beläget i min lilla stad och med en hyra på drygt 2900 kr, därav en låg totalkostnad per månad. Just nu känns det ganska skönt att man inte bor dyrt när man snart får leva på sitt sparkapital...

Gustav sa...

Man kan inte spara in på allt och ändå finna det mödan värt att leva vidare. Göteborgsresorna är ett exempel på aktiviteter som ger mer än de kostar. Det är viktigt att du inte sparar in på dessa resor. Mitt råd är snarare att du ökar antalet Göteborgsresor och dessutom kombinerar dessa med blåvit kvalitetsfotboll på Gamla Ullevi. Jag skulle tro att du med sådana kraftfulla åtgärder relativt snabbt hittar ett jobb och får ordning på privatekonomin.

Herr K sa...

Gustav: tack för uppmuntran, du har rätt i att man inte får glömma att leva lite också (även om jag inte är någon fotbollsälskare :P), så åker jag främst till götet för att träffa vänner. Utan detta skulle tillvaron kännas ganska hopplös, utan tvekan!

Relaterade inlägg