lördag 17 oktober 2009

För en handfull D-mark

Så, då var jag nyss hemkommen från besöket hos min ömma moder. Jag passade på att leta lite efter ett par av mina smycken som hon hade liggandes i ett smyckeskrin (trodde jag), men hittade något annat av intresse som jag fick med mig hem i stället!

Dessa kommer från min mormors far som tydligen satte sin fot på tysk mark (haha!) under 1920-talet, troligen strax innan den ökända hyperinflationen tog fart ordentligt efter sviterna från första världskriget.

Bilderna är tagna med min dåliga mobilkamera, men de får duga. Klicka för att förstora.

Det är alltså en sedel på 5000 Mark och en på 1000 Mark, samt två små sedlar på 50 resp. 5 pfennig. De senare ser ut att vara nödsedlar från den lilla staden Treffurt, då både stadens namn plus "Stadt-Sparkasse" är tryckt på sedlarna. De verkar vara från 1922.

Jag minns dessa från när jag var liten då min mamma visade dem för mig, men hade helt glömt bort dem. Ganska häftigt med några stycken historia, och i bra skick dessutom! Man skulle ju kunna önska att de har något annat värde än rent historiskt, men jag skulle gissa att dessa inte är värda speciellt mycket, möjligen för en seriös samlare.

För övrigt fick jag även med mig hem två svenska minnesmynt i silver, ett 50 kr från 1976 (Knugen gifter sig med Silvia som sedermera blir drottning av Sverige) och ett 200 kr från 1980 (ändrad successionsordning, prinsessan Victoria blir kronprinsessa).


Det var allt från den monetära historien för denna gång. Ha en trevlig lördagskväll!


Läs mer:
För en handfull dinarer

3 kommentarer:

J sa...

Min farmor och farfar flydde till sverige från lettland under kriget, så de hade en massa gamla lettiska silverlat som man fick lattja med när man var liten. Tycker gamla mynt och sedlar är ganska häftiga, det är ju en bit historia. Har själv köpt några romerska mynt på tradera, helt värdelösa såklart, men det känns ändå lite stort att äga något som någon gång har ägts av en gammal romare. =)

Herr K sa...

J: ja, jag håller med dig, det är häftigt att såna gamla historiska föremål finns bevarade och dessutom till ett pris som t om "svenssons" har råd att köpa.

Kan du inte fota dina gamla mynt och slänga upp på bloggen för allmän beskådan? :)

J sa...

Ska försöka komma ihåg det nästa gång jag öppnar bankfacket =)

Relaterade inlägg