torsdag 1 oktober 2009

Naturdokumentär Special: Ekonomibloggaren

Idag kretsar ämnet runt den mytomspunne Ekonomibloggaren. Många är de rykten och myter om hur den genomsnittlige Ekonomibloggaren är, och efter att själv ha studerat dessa varelser så vet jag nu vad man bör känna till om man någon gång skulle få syn på en ute i naturen eller råka hitta deras virtuella hemvist online.
Är de farliga? Vad äter de? Hur ser de ut? Alla dessa frågor kommer få sina svar i sinom tid.

Det internationella datornätverket Internet kryllar av olika livsformer; allt från virus, porrsurfare och pirater till WoW-nördar, fjortisar och många olika arter av bloggare. De sistnämnda är en väldigt stor familj som har flera artvariationer, där den vanligast förekommande är den Blonda Tonårsbloggaren. Denna är dock i stort sett raka motsatsen till Ekonomibloggaren, varför de senare ibland kan skriva små elakheter om de föregående i sina bloggar.

Ekonomibloggaren är en individualist men som ofta finner sin plats i kollektivet bland andra Ekonomibloggare. Inte sällan är arten liberal i sin politiska uppfattning, men utan att för den delen kalla sig borgare. Nej, Ekonomibloggarna delar nästan ett kollektivt medvetande, då det som förenar deras politiska åsikter är ett allmänt förakt mot överheten. I fallet med den Blonda Tonårsbloggaren så är överheten Föräldrarna samt Lärarna, men för Ekonomibloggaren är överheten lika med Politiker, Staten och Storbanken, tre otroligt mäktiga och avskyvärda kreatur som styr i naturen. Dessa tre försöker även utöva sin makt på det internationella datornätverket Internet, något som Piraten oftare hamnar i strider över än andra varelser.

Då interaktionen i en grupp Ekonomibloggare ofta är samtal som kretsar kring pengar, aktier och dylikt kan man tro att arten lever det goda livet med lyx och flärd, men icke! Inte sällan är de väldigt sparsamma, lever snålt och på billig föda, för att lägga undan sina pengar (ibland hos den förhatliga Storbanken) för att någon gång i en odefinerad framtid, äntligen kunna leva gott. Detta kan te sig oförklarligt för iakttagande naturintresserade, eftersom pengarna Ekonomibloggaren sparar från början kommer från Riksbanken, vilken t om är mäktigare än Storbanken och därmed något farligt. Nej, lyx och flärd är den Blonda Tonårsbloggarens melodi, vilket återigen visar på motsatsen från Ekonomibloggaren som innerst inne vet att den kommer nå denna rikedom, bara man är sparsam och investerar smart.

Uppfinningsrikedom och entreprenörskap är även det utmärkande drag. Hur når man denna trygghet och oberoende av den stora men korkade Staten med en vanlig lön? Jo, man startar ett eget företag! Detta kan i sin tur leda till att man kan anställa till exempel Blonda Tonårsbloggare som blivit vuxna och insett att pengarna tagit slut och att man måste arbeta för att överleva. I mycket sällsynta fall har faktiskt Blonda Tonårsbloggare som levt för konsumtionen insett att deras instinkter är rent självdestruktiva, och helt sonika muterats till en Ekonomibloggare. Det finns ännu inga kända fall där motsatsen inträffat.

Uppskattningsvis går det endast en Ekonomibloggare på femtio Blonda Tonårsbloggare, så den senare kan ändå inte ses som utrotningshotad. Naturen har ett känsligt ekosystem, och faktum är att dessa två besläktade arter faktiskt är beroende av varandra, men det är något som ingen av dem själva är medvetna om eller vill erkänna.

Hur skiljer man då en Ekonomibloggare från andra arter ute i naturen? Det är inte helt enkelt, då den är en mästare på kamoflage. Där den Blonda Tonårsbloggaren ute i naturen lätt syns i terrängen och inte sällan blir ett offer för den hungrige Porrsurfaren, kan Ekonomibloggaren smälta in i nästan vilken social grupp som helst. Dock är arten ofta lika mån om sitt utseende som om sin ekonomi, utan att för den saken skull överdriva. Hel och ren!
Man får därmed vara glad om man har turen att urskilja en Ekonomibloggare från andra arter, samtidigt som andra arter har svårt att tro att det är en sådan de ser framför sig. Det lättaste sättet att hitta dem är dock att skrika "börskrasch!" eller "kursraket!" vilket är artens varnings- respektive lockrop.

På det hela taget är Ekonomibloggaren en sympatisk varelse som har kunskap, logiskt tänkande och analyserande som främsta vapen. Den gillar att ta stora risker, samtidigt som detta oftast lönar sig i längden. Den är även trygg i sig själv och behöver inte ta till medel som starka färger eller att framhäva sina kroppsdelar för att synas. Även respekt för sin naturliga omgivning och ekologiskt tänkande är vanligt förekommande.
Hittar du en varelse som kan leva på soppa och knäckebröd i fem år för att senare kunna bli kung över de andra djuren, då kan du vara säker på att det är en Ekonomibloggare!

9 kommentarer:

J sa...

Hahaha lysande! Fast den blonda tonårsbloggaren är väl mer en avart än en art? ;)

Miljonkoden sa...

Klockrent skrivet :D

Skrattade rejält när jag läste

"I mycket sällsynta fall har faktiskt Blonda Tonårsbloggare som levt för konsumtionen insett att deras instinkter är rent självdestruktiva, och helt sonika muterats till en Ekonomibloggare. Det finns ännu inga kända fall där motsatsen inträffat."

Du har självklart en välförtjänt länk från min blogg!

Herr K sa...

J: Ja, du kan ha helt rätt. Det kan även vara så att det är en naturlig fas i utvecklingen till något bättre, likt en larv som blir en vacker fjäril. Jag får forska vidare i detta!

Miljonkoden: Tack! Jag kände för lite nutidsbetraktelser idag som avbrott från den vanliga mediebevakningen. Vi har ändå en rik fauna som förtjänar att uppmärksammas!

Birgitta (en av sex) sa...

Du är en mästare med orden!!!
Vilket roligt inlägg:-) Jag fick mig ett rejält gott skratt. Nu mår jag jättebra efter en stressig dag på jobbet. Tänk, så avslappnad man blir och så gott man mår efter ett spontant skratt.

Tack Herr K

Birgitta (en av sex)
Aktieklubben Sex Damer

Herr K sa...

Haha, tackar så mycket, alltid roligt att kunna underhålla lite emellanåt!

inte miljonär än sa...

hahaha! Skrattar. Mycket bra inlägg Herr K! Beskrivningen stämmer in på mig iallafall...

Herr K sa...

inte miljonär än: såklart den gör, beskrivningen är ju baserad på bl a dig ;-)

Per Penning sa...

Haha! Den var strålande! Verkligen! :D

Herr K sa...

Per: Man tackar och bockar! Verkar som mitt humoristiska sinne även blir uppskattat online =)

Relaterade inlägg