måndag 19 oktober 2009

Lundin Mining Analys

Alla som haft koll på råvarubranschen den senaste tiden har antagligen sett hur råvarupriser stigit, påeldade av en svagare dollar, och hur råvarubolagen följt med kurserna uppåt. Nu är jag glad att jag vågade satsa på Lundin Mining i vintras på en då väldigt osäker börs.

Aktien låg som lägst under feb-mars på ungefär 6 kr (se bild ovan), samtidigt som priserna på bl a koppar hade kraschat (strax över 3000 dollar/ton). Idag stängde aktien på 30,40 kr och kopparn på 6190 dollar/ton. Bara under oktober månad har Lundin Mining ökat 31%, så förväntningarna på den kommande kvartalsrapporten är väldigt högt ställda. Nedan ser ni prisförändringarna på koppar och nickel under de senaste 12 månaderna.

Så är det värt att hoppa på tåget så här sent, eller ska man vänta till efter rapporten då korten ligger på bordet?

Det kan jag inte svara på, men jag kan presentera bolaget kortfattat för er så ni själva får bilda er en uppfattning.


Bakgrund


Lundin Mining är ett svenskt-kanadensiskt bolag med Lukas Lundin som ordförande i styrelsen. Företaget äger Zinkgruvan i Sverige, och gruvor i Spanien, Portugal och Irland. Mest intressant är dock delägandet på knappt 25% i Tenke Fugurume, som är verksamt i koppargruvan Tenke i Folkrepubliken Kongo, Afrika. Gruvan tros ha en av världens största kopparfyndigheter, och dess värde för Lundin Mining uppskattas till 5 kr/aktie.

Företaget bryter basmetaller i sina gruvor, vilka är koppar, kobolt, bly och zink. Priset på dessa metaller är alltså till stor del avgörande för företagets vinster, vilket syntes tydligt för ett år sedan då finanskrisen vände upp och ner på efterfrågan med kraftigt fallande priser som följd.


Potentialen i Tenke är enorm, men problem i förhandlingarna med regeringen i Kongo har gjort hela affären osäker. Den kongolesiska staten vill öka sin ägarandel i gruvan, och deadlinen till ett beslut i frågan skjuts hela tiden upp. Förhandlingarna pågår än och skulle avslutats i förra veckan, men inga nyheter om frågan har presenterats ännu. Får kongolesiska regeringen som den vill så kommer det garanterat få negativ effekt på aktiekursen i Lumi, som då kommer få se sin ägarandel minska i gruvan. Det politiska läget överhuvudtaget i Kongo är knappast lika stabilt och pålitligt som i västvärlden...


Framtidsutsikter

Som jag tidigare nämnde har aktien stigit rejält under senaste månaden, och även under året som helhet. Detta från en mycket låg nivå, där aktien tidigare var undervärderad pga den rådande pessimismen på aktiemarknaden och osäker finansiering för Lumi.

På kort sikt bedömer jag att förhandlingarna i Kongo samt delårsrapporten som släpps 29/10 kommer avgöra vilken nivå aktien skall ligga på. Just nu känns det som lite väl mycket förhoppningar och spekulationer drivit upp kursen, utan att någon speciell information har släppts.

Swedbank höjde dessutom riktkursen till 35 kr idag med köp som rekommendation. Å andra sidan känns det ofta som banker och analysinstitut vänder kappan efter vinden.

På lång sikt tror jag dock att Lumi kan vara ett bra köp. Efterfrågan på basmetaller i framförallt Kina har redan ökat stort under senaste tiden, och den kommer antagligen fortsätta öka och driva upp råvarupriserna. Kina tros dessutom stå för en betydande andel av världens totala koppar- och stålbehov under de kommande åren.

Själv valde jag att gå ur aktien i förra veckan när den låg +80% för att ta hem vinsten, men köpte den igen ett dygn senare i min kf när jag märkte att den fortsatte stiga. Sedan dess har den stigit ca 10% till. Hur det kommer gå framöver lär visa sig snart...


Läs mer:
Lundin Mining delårsrapport Q3

6 kommentarer:

J sa...

Bra analys! Min nagel i ögat är just tenke, ett land som kongo känns rejält osäkert att härja i, men aktien går som sagt som tåget.

Herr K sa...

J: precis min tanke, det är ett politiskt väldigt osäkert område, och Kongos regering kan nog göra lite som den vill. Det finns ju inget som säger att de inte kommer ställa krav senare även om avtalet går i hamn nu.
Jag känner mig dock ganska nöjd med vinsten jag redan gjort, skulle det gå åt skogen med Tenke så förlorar jag inte den trevliga vinsten jag redan tagit hem :)

inte miljonär än sa...

Bra analys! Det var väl inte mini? Jag har själv velat gå in i lumi men har nog missat tåget nu. Dessutom har jag placerat de aktiestålar jag har i annat....

Herr K sa...

inte miljonär än: jag tyckte den var "mini" - till skillnad från vanliga analyser kom jag varken med någon riktkurs eller köprekommendation...

inte miljonär än sa...

Vilket iofs inte gör något då det måste vara upp till läsaren att ta beslutet om köp kan jag tycka?

Herr K sa...

Jo, visserligen. Jag får väl kalla det för en "vanlig" analys då :P

Relaterade inlägg