onsdag 28 oktober 2009

Per H Börjesson - Så här kan alla svenskar bli miljonärer


Häromdagen läste jag ut pocketboken "Så här kan alla svenskar bli miljonärer", som jag kikat lite på innan jag beställde den. Tack vare rabatten från Aktiespararna fick jag den för 29 kr, vilket onekligen var ett bra pris.

Bokens författare, Per H Börjesson, har gått från att vara amatör på aktier till VD på Spiltan Investment och delar med sig av sina tips till läsarna. De flesta tipsen är vad vi som redan är ekonomiskt medvetna skulle kalla sunt förnuft, så jag kan direkt säga att boken främst riktar sig till "nybörjare".

Per H Börjesson trycker återkommande på framförallt två saker i boken. Vill du får mer pengar över och på sikt skapa dig din egen förmögenhet, spara 10% till dig varje månad. Vill du få dessa pengar att växa med störst avkastning, var kritisk mot bankernas budskap.

Just att spara 10% till dig själv varje månad är intressant. Det låter kanske inte så mycket, men kan vara svårare att hålla i praktiken. Det är dock ett bra steg för folk att bygga upp ett sparkapital, som annars kanske aldrig har en krona kvar i slutet av månaden. Tanken med detta är även att man skall investera sina sparpengar smart, helst i aktier som man behåller under många år. Detta är en del av den berömde finansmannen Warren Buffets idéer, och han omnämns vid flera tillfällen i boken.

Att vara rik på pengar är dock inte det som förgyller våra liv enligt författaren, utan att vara rik på tid. Ekonomisk frihet ger oss möjligheten att arbeta mindre, och därmed få mer tid över till sådant som verkligen skänker oss glädje; familjen, kärleken, resor osv. Detta tycker jag är hela essensen i sparande, åtminstone i mitt eget.

I boken kastas det ganska mycket skit på bankerna och deras vilja att tjäna pengar på sina kunders okunskap genom onödigt höga avgifter. Detta är något som alla borde lära sig mer om idag, många som inte är insatta i sin egen ekonomi har alldeles för stort förtroende för sin bank och inser inte hur otroliga summor de betalar i avgifter under en livstid.


Sammanfattning

Sammanfattningsvis vill jag säga att boken troligen passar dem med lite eller ingen kunskap om privatekonomi, sparande och investerande snarare än de redan insatta. Boken innehåller mycket goda råd baserat på sunt förnuft, men som kanske inte är så självklara för alla. Den är lättläst, intressant och kryddad med lite humor, rekommenderas!


För den som vill veta mer om finansbranschens fula metoder rekommenderas nyhetsbrevet Sparrebellen som skrivs av Per H Börjesson och utges av Spiltan Investment.

4 kommentarer:

J sa...

Håller helt och hållet med, och det var därför jag köpte den till min flickvän. Perfekt för den som inte orkar sätta sig in i allt, men ändå kan behöva en rad välmenta och lättföljda tips.

Herr K sa...

Ja, jag funderar också på att ge bort denna boken till ett par personer som skulle kunna ha nytta av den :)

svenskmillionaire sa...

Schysst sammanfattning! Du tog ut det absolut viktigaste! Jag gillar den boken skarpt och har på min blogg saxat alla de bästa citaten.
mvh svenskmillionaire

Herr K sa...

Svenskmillionaire: Tack så mycket! Jag har även sett din citatsamling på din blogg, bra för dem som inte vill köpa boken ;P

Relaterade inlägg