onsdag 21 oktober 2009

SEB vill klara sig utan Pappa Staten

I dagens Di visar det sig att SEB tänker gå ur det statliga garantiprogrammet, som de hittills inte använt en enda krona av. Villkoren att inte betala ut stora bonusar gäller således inte längre för banken så snart kommer antagligen bonusfestandet dra igång igen.

SEB tog bort bonussystemen när de gick med i det statliga garantiprogrammet, men då girighet inte vet några gränser höjdes ledningens fasta löner mellan 10-25% samt en ordentlig höjning av pensionen för VD Annika Falkengren. Detta gav upphov till en hel del arga tongångar bland kunder och aktieägare, och lite lustigt i hela historien är att Anders Borg till en början godkände lönehöjningarna. Dessa fick dock dras tillbaka för att stilla de upprörda massorna.

Hur många arga kunder och aktieägare som faktiskt bytte bank pga detta vet jag dock inget om, men den stora massan brukar glömma snabbt. Om bonussystemen kommer att återinföras nu när SEB inte behöver anpassa sig efter Anders Borgs regler så kommer nog detta snabbt få stort utrymme i media igen. Dock så misstänker jag att detta inte kommer hindra Annika Falkengren & Co från att ge sig själva bonusar i framtiden för deras utomordentligt fina affärer i Baltikum.

Nu ser visserligen SEB ut att klara sig genom perioderna av kreditförluster, men jag är i alla fall glad att mina skattepengar inte kommer gå till att rädda dem om det skulle skita sig.


Läs mer:
Kunderna tappar förtroende för storbankerna
Bonusfesten fortsätter

1 kommentar:

inte miljonär än sa...

Såg ett debattprogram igårkväll om bankbonusarna men jag såg ingen representant från bankerna. Nu kom jag väl in i mitten av programmet så jag kanske missade det. Det som är lustigt är dock att bankernas kunder ändå är så trogna (mig själv inräknad som nordeakund). Antar att det är av ren bekvämlighet som man ändå inte byter bank.

Fler borde dumpa storbankerna och deras skumma affärer.

Relaterade inlägg